استاد پژوهشگاه زلزله شناسی:
نقشه های پهنه بندی خطر در حال بازنگری است
استاد تمام پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی گفت: با روش های علمی همه موضوعات طبیعی قابل پیش بینی هستند اما بشر تاکنون نتوانسته است زمان، مکان و اندازه دقیق زلزله را پیش بینی کند.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، مهدی زارع در گفتگو با بخش خبری ساعت 20 شبکه چهار با بیان اینکه دو نوع سامانه در خصوص زلزله شناسی وجود دارد افزود: یک نوع آن هشدار ناحیه ای را در بر می گیرد که در پیرامون شهر مجموعه ای از ایستگاه های لرزه نگاری مستقر است.
زارع در ادامه گفت: همچنین نوع دیگر این سامانه می تواند بعد از رخ دادن زلزله ، با دریافت موج اولیه، بزرگی و فاصله زمانی موج ثانویه مخرب را پیش بینی کند.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه موج ثانویه معمولا بعد از چه بازه زمانی پس از موج اول اتفاق می افتد گفت: بطور مثال اگر در فاصله 100 کیلومتری ، زمین لرزه ای اتفاق بیفتد حدود 20 ثانیه فرصت وجود دارد.
زارع درباره این سامانه افزود: این سامانه هشدار و قطع برجا می دهد به طور مثال قطارهای ایستگاه های مترو را به سیستم ترمز می برد و معمولا تعداد این سامانه باید 10 برابر سامانه های هشدار ناحیه ای باشد.
استاد تمام پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی ادامه داد: همان هشدار 20 ثانیه ای را فقط به تاسیسات حساس و حیاتی از جمله پالایشگاه ها،نیروگاه ها، تاسیسات آب و فاضلاب می دهند و این سیستم ها به حالت خاموش در می آید تا از بروز آتش سوزی، آلودگی آب و خرابی های بیشتر جلوگیری کند.
زارع با تاکید براینکه بیان احتمال و نیز سامانه های هشدار پیش هنگام زلزله، با توسعه شبکه های لرزه نگاری در کشورهای پیشرفته و برخی کشورهای در حال توسعه ایجاد شده است گفت: ژاپن تنها کشوری است که این هشدار را به همه مردم اطلاع می دهد.
وی در ادامه افزود: بررسی مقالات علمی و آمارها نشان می دهد همین هشدارهای چند ثانیه قبل از موج دوم در ژاپن باعث شده است این کشور کمترین تلفات را در زمان وقوع زلزله داشته باشد.
استاد تمام پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی گفت: تهران گستره شهری است و به لحاظ علمی زلزله ای رخ نمی دهد که تمام تهران را تحت تاثیر شدید قرار دهد.
زارع با بیان اینکه زیرساخت سامانه یادشده ، شبکه های لرزه نگاری هستند افزود: باید این شبکه ها توسعه پیدا کند تا امکانات رصدی زیاد شود.
وی گفت: جهت گیری مطالعه ما در پژوهشگاه بین المللی زلزله آن است که برآوردهای واقع بینانه از خطر پیدا کنیم.
زارع در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا دانش بشر به سویی رفته است که بتوان از روش های آمار و احتمالات، جبر و مدل های ریاضی در حوزه پیش بینی زلزله استفاده شود افزود: تمام نقشه های پهنه بندی خطر در دنیا در حال بازنگری است.
وی ادامه داد : همچنین ما در پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی همین بازنگری ها را برای تهران و کل کشور پهنه بندی خطر تهیه کرده ایم و در حال بدست آوردن براوردهای جدیدتر با روش های علمی به روزتر هستیم.