آژیر خطر به صدا در آمد
واکنش بیسابقه به رفتار نژادپرستانه پلیس آمریکا
هدف قرار گرفتن پلیس آمریکا بوسیله تک تیرانداز در واکنش به خشونتها بر ضد سیاه پوستان، ابعاد بحران نژاد پرستی در این کشور را وارد مرحله تازهای کرد.
هدف قرار گرفتن پلیس آمریکا بوسیله دست کم یک تک تیرانداز در پایان تظاهرات اعتراض آمیز در شهر دالاس که در واکنش به خشونت پلیس آمریکا بر ضد سیاه پوستان بود، ابعاد بحران نژاد پرستی آمریکا را وارد مرحله تازهای کرد.
درپی کشته شدن دستکم 2 سیاهپوست به دست نیروهای پلیس آمریکا در روزهای گذشته، مردم این کشور در اعتراض به اقدامات نژادپرستانه پلیس این کشور به خیابانها آمدند. انتشار تصاویر فیلمبرداری شده از خشونت پلیس آمریکا بر ضد دو سیاهپوست، سبب شکل گیری موج جدیدی از تظاهرات های اعتراض آمیز ضد نژاد پرستانه پلیس شد.
در پایان این تظاهرات اعتراض آمیز که در شهر دالاس برگزار شد، پنج افسر پلیس نیز به ضرب گلوله دست کم یک تک تیر انداز کشته و هفت افسر پلیس نیز زخمی شدند. اهمیت این رویداد چنان بود که اوباما سفر خود به ورشو را نیمه تمام رها کرد و به آمریکا بازگشت. ظاهرا نگرانی وی درباره گسترش بحران و از کنترل خارج شدن آن در حدی که ایالات متحده آمریکا دچار فروپاشی بوده است. وی که به ورشو سفر کرده است در اظهاراتی به این تیراندازی واکنش نشان داد و آن را محکوم کرد، زیرا وی معتقد است این اتفاقات مشکل بزرگی برای آمریکا است که کشور را از بین می برد.
مارک دایتون، فرماندار مینه سوتا در یک گفتگوی خبری چنین خشونتی را حاصل اقدامات نژادپرستانه در این مناطق اعلام نمود. از طرفی هیلاری کلینتون در جمع سیاهپوستان در کلیسایی در فیلادلفیا به حمله به پلیس دالاس در پنج شنبه گذشته اشاره و تأکید کرد که تنش قومیتی در آمریکا بسیار زیاد است. وی در ادامه گفت: "توجه به این مسئله از اهمیتی جدی برخوردار است که تبعیض نژادی به وضوح در جامعه آمریکایی و حتی در بهترین ادارات پلیس در سراسر آمریکا قابل مشاهده است." کلینتون همچنین قائل به نژادپرستی نظام مند در آمریکا است.
بانکیمون، دبیرکل سازمان ملل متحد نیز دیروز تیراندازی در شهر دالاس در ایالت تگزاس آمریکا را که به کشته شدن 5 پلیس منجر شد محکوم کرد. دبیرکل سازمان ملل متحد همچنین تحقیقات «بی طرفانهای» را درباره کشته شدن دو سیاه پوست که اخیرا به دست پلیس آمریکا کشته شدهاند، خواستار شد. بانکیمون همچنین تأکید کرد: "آمریکا باید به طور جامع، به مساله تبعیض از جمله تبعیض نژادی در اجرای قانون در این کشور بپردازد."
در سال 1964 «میثاق حقوق مدنی-سیاسی» و در سال 1965 «کنوانسیون رفع تبعیض نژادی» هرگونه تبعیض علیه افراد را بر اساس نژاد، رنگ، جنسیت، ملیت یا ناتوانی غیرقانونی اعلام کرده است. دولت آمریکا نیز هم کنوانسیون رفع تبعیض نژادی و هم میثاق حقوق مدنی سیاسی را تصویب کرد. با گذشت بیش از نیم قرن از این معاهدات بین المللی نه تنها شاهد استمرار اقدامات نژاد پرستانه نهادهای حکومتی آمریکا (پلیس) هستیم بلکه شاهد واکنش خشن سیاه پوستان به این اقدامات هستیم، که در نوع خود بی سابقه است؛ واکنشی که میتواند این کشور را با نزاعهای قومی گسترده روبرو سازد.
کمیته رفع تبعیض نژادی سازمان ملل متحد در ژنو که وظیفه رسیدگی به تعهدات کنوانسیون رفع تبعیض نژدای را دارد، در اوایل فروردین ماه سال 2008 اعلام کرد: "ایالات متحده تعهدی به استانداردهای بین المللی برابری نژادی نشان نمی دهد." این کمیته همچنین اظهار داشت "وجود تفاوت های آشکار نژادی" در نهادهای ایالات متحده از جمله نظام کیفری این کشور مشهود است. بنابراین دولت باید اقدامات موثری برای خاتمه دادن به اقدامات نژادپرستانه علیه اقلیتها در حوزه هایی نظیر نظام کیفری، مسکن، امنیت، مراقبت های بهداشتی و آموزش به عمل آورد.
شایان ذکر است در کنوانسیون رفع تبعیض نژادی برای دولتهایی که عضو کنوانسیون هستند، تعهداتی تعیین شده است. این کنوانسیون نه تنها دولتها را ملزم نموده که از هیچ نوع قانون یا رویه عملی تبعیض نژادی علیه افراد یا گروهها حمایت نکنند بلکه دولتهای عضو را متعهد میکند که اقدامات تبعیض نژادی (آپارتاید) را محکوم کنند. با این حال به رغم این تعهدات همچنان شاهد رفتار نژادپرستانه در نهادهای حاکمیتی آمریکا هستیم.
----------------------------------
بررسی و تحلیل/ مسلم ملکی