#یادداشت¬روز
خلیج فارس نامی به قدمت تاریخ + گزارش
اینجا #خلیج¬فارس است و فارس می ماند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز بوشهر، از زمانی که تمدن های بزرگ بشری در حوزه بین النهرین و فلات ایران نمایان شدند دریای جدا کننده فلات ایران از جزیره العرب ،همواره به نام خلیج فارس خوانده شده است و این منطقه آبی استراتژیک در روابط بین الملل و جغرافیای جهانی بشر تنها با همین نام رسمیت داشته است.
قدیمی ترین آثار مکتوب در این باره از آن یونانی هاست. نام خلیج فارس با نام سیکوس پرسیکوس در آثار بسیاری از جغرافی دانان یونان باستان چون تالس، آناکسی مِندِر ، هِکاتوس ، اِراتوستِن و استرابون که مقارن میلاد مسیح می زیست و به پدر جغرافی معروف است به چشم می خورد.
در 15 منبع چون منابع بطلمیوس و آریان در دوره هخامنشی از این دریا به نام سیکوس پرسیکوس یاد شده است که پرسیکوس همان پارسی است.
در دوران هخامنشی از این آبراه مهم به عنوان پارسه درایا یاد شده است. در کتیبه ای که ازداریوش اول پس از حفر کانال سوئز باقی مانده، آمده است :" داریوش شاه می گوید فرمان دادم این ترعه را بکنند ، از رودی به نام نیل ، که در مصر روان است ، به طرف دریایی که از پارس می آید."
در نوشته بسیاری از جغرافی دانان و دانشمندان مسلمان چون اصطخری،مسعودی،جیهانی،ابن حوقل،ابوریحان بیرونی،مقدسی،یاقوت حموی،ابن بطوطه، ابن خلدون و... با وجود اینکه بیشتر به عربی نوشته شده از خلیج فارس با نام دریای فارس،دریای پارس و بحر فارس یاد شده است.
کاخ چرخاب برازجان، کاخ بردک سیاه، کاخ جتوط،بندرتاریخی سیراف،جزیره خارک،قلعه ریشهر، دریانوردان و سیاحان نام آوری چون سلیمان و ابوزید سیرافی که در تعیین خط سیر دریایی از خلیج فارس تا دریای چین و اقیانوس هند نقش بزرگی ایفا کرده اند همه نشانه سیادت دریایی تاریخی ایران بر خلیج فارس است. نام این دریا قدمتی 5 هزار ساله دارد و سیادت دریایی ایران بر این آبراه مهم قدمتی به طول تاریخ دارد. در همه دوران اسلامی از دوره طاهریان تا کنون سیادت دریایی ایران بر خلیج فارس امری انکارناپذیر است. عضدالدوله دیلمی در سالهای 367 و 368 هحری قمری حاکمیت ایران را بر سراسر کرانه جنوبی خلیج فارس مسلم کرد.
در اوج اقتدار حکومت شیعی مسلک صفوی شاه عباس با اخراج پرتغالی ها از هرمز و بحرین سراسر کرانه جنوبی خلیج فارس را در تحت حاکمیت یکپارچه ایران قرار داد.
تا سال 1962 هیچ تردیدی در فارسی خواندن خلیج فارس وجود ندارد و از سال 1962 است که نغمه هایی برای دگرگون کردن و تحریف نام خلیج فارس در دنیای عرب ساز می شود. این ساز را نخست بار انگلیسی های تفرقه بینداز و حکومت کن در سال 1966 ساز کردند و بعدها در کلام برخی سران عرب چون عبدالکریم قاسم و جمال عبدالناصر در تعارض با حکومت وقت ایران به گوش رسید و نکته جالب آنجاست که جرجی زیدان مورخ عرب در تاریخ تمدن اسلامی می نویسد:" جغرافی نویسان سده های نخستین اسلامی بیشتر آبهای خاور گیتی را دریای فارس می خواندند و دریای فارس نزد آنان همه دریاهایی بوده سرزمین عرب را احاطه می کند شامل خلیج فارس،خلیج عدن،دریای سرخ و خلیج عقبه."
دایره المعارف ها و اطلس های معاصر چون آمریکانا،بریتانیکا،لاروس،اینترنشنال،المنجد، البستانی و تاریخ تمدن ویل دورانت همه از این دریا به خلیج فارس نام برده اند.
#سکینه_نعمتی