• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۱۴۶۱۱۵
تاریخ انتشار: ۱۶ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۲:۱۰
فارس » اجتماعی
گزارش مکتوب ...

آرتِمیا در کما

آرتمیا سمی شده است، او را نجات دهیم.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، آرتمیا نه در بیمارستان بستری است و نه ازسرِناامیدی به خانه برده شده! آرتمیا درهمین حوالی شیراز در دریاچه مهارلو به اغما رفته است.

سرب ها  تمام وجودش را سمی کرده اند. دکتر تقوی مامورِ تحقیق درباره ی علت سربی شدن آرتمیا شده است.

او کارشناس مهندسی محیط زیست است. از او درباره حال و روز آرتمیا می پرسم. حالش را  نامساعد و حتی در حد وخیم اعلام می کند.

آرتِمیا در کمامی پرسم چرا؟ می گوید در 15 نقطه از محل زندگی اش که بررسی کردیم متوجه شدیم این نقاط به فلزات سنگین سرب و آرسنیک ناشی از پساب های فاضلاب موجود در مهارلو آلوده شده  و این آلودگی ها به آرتمیا هم منتقل شده .

فکرش را بکنید دریاچه ای به وسعت 25هزارهکتار تنها جایی که برای زندگی آرتمیا در فارس باقیمانده به سرب و آرسنیک آلوده شده .             

اگر چه دریاچه ی ارومیه از مهمترین زیستگاه های آرتمیا در ایران است؛ دریاچه ی مهارلو درکنار طشک و بختگان در فارس، جازموریان در کرمان، آبگیرهای اینچه و شور در گرگان و گلستان، آبگیرهای حاشیه ای قم،  رودخانه های  كال شور در سمنان و  منطقه میقان اراک از دیگر زیستگاه های آرتمیا به شمار می رود.

 آرتِمیا در کمادر استان فارس به دلیل بحران خشکسالی در 11سال اخیر و خشک شدن  کامل دریاچه بختگان  و تا حد بسیار زیادی دریاچه ی طشک،  تنها امید کارشناسان آبزیان به وجود آرتمیا در مهارلو بود. دریاچه ای در 15 کیلومتری شیراز که دیر زمانی پناهگاه حیات وحش و پرندگانی چون  فلامینگو، مرغابی و آنقوت  بود.           

تا پیش از خشکسالی های پی در پی ، رودخانه های خشک ، چنارراه و سلطان آباد منشأ آبگیری دریاچه مهارلو بودند اما بحران بی آبی امان این رودخانه ها را برید و فاضلاب شیراز به تنها کورسوی امید مهارلو تبدیل شد.

دکتر تقوی می گوید آرتمیا خوراک میگو، ماهیان زینتی و پرندگانی است که به صورت فصلی به دریاچه مهارلو می آیند و حالا با وارد شدن این  آلودگی به  چرخه محیط زیست، ما انسان ها هم باید تبعات سنگین این آلودگی را  بپردازیم.

  آرتِمیا در کما                            

به گفته او دیگر نمی توان از آرتمیایِ مهارلو برای پرورش میگو و تغذیه ماهیان زینتی برداشت کرد.

طلای زنده

امروزه از آرتمیا به دلیل ارزش غذایی بالای آن به عنوان طلای زنده یاد می کنند.

 به گفته دکتر صیاد زاده کارشناس آبزیان، آرتمیا یا میگوی آب شور “Brineshrimp Artemia” جزء موجودات ریز دریایی از شاخه ی بند پایان، رده ی سخت پوستان و زیر رده آبشش پایان است که به زندگی در آب های شور و بسیار شور عادت کرده و به دلیل نبود رقیب غذایی در چنین محیط هایی،  با شرایط دشوار آن ها سازش پیدا می کند و به صورت انبوه رشد و تکثیرمی شود. 

آرتِمیا در کمادکتر اسماعیلی استاد بخش محیط زیست آبزیان دانشگاه شیراز با بیان اینکه آرتمیا را به نام‌های فارسی همچون گوشواره آبی، خرچنگ لب شور ومیگوی آب شورهم می شناسند می گوید: آن دسته از لارو های میگو یا بچه ماهیانی که در مراحل شروع تغذیه ای شان از آرتمیا تغذیه می کنند، درصد بقا و تولید مثل آن ها  بالا می رود و همچنین میزان سرزندگی و نشاط  آن ها هم بیشتر می شود.

علاوه براین ، تغذیه ماهیان آکواریومی با آرتمیا تنوع رنگ در آن ها را بیشتر می کند و مهم تر ازهمه مقاومت آن ها را در برابر شرایط نامساعد محیطی و عوامل بیماری زا بالا می برد.

به گفته این کارشناس،  آرتمیا در حالت طبيعی ۵۲ درصد پروتئين و ۴ درصد  چربی دارد كه می ‌توان  حتی ميزان چربی آن را در پرورش مصنوعی و غذادهی دستی به ميزان ۱۴ درصد افزايش داد و  پس از غنی سازی به عنوان حامل انواع مواد غذایی ، ویتامین ها و آنتی بیوتیک ها در تغذیه انواع آبزیان استفاده كرد.

آرتِمیا در کمادر حالی که به گفته فلاحتی کارشناس شیلات فارس، هر کیلو آرتمیا ۱۱۵ دلار خرید و فروش می‌شود و صرفه اقتصادی بالایی دارد اما این طلای زنده را نمی توان از مهارلو به دلیل آلودگی به سرب و آرسنیک برداشت کرد در حالی که درصورت رفع آلودگی این دریاچه، حدود ۳۰ درصد آرتمیای مورد نیاز کشور تأمین  و از میزان 90 درصدی واردات آرتمیا به کشور کاسته می شود.

نجات آرتمیا

کارشناسان رفع آلودگی دریاچه مهارلو از فلزات سنگین سرب و آرسنیک را در راه اندازی هرچه زودتر تصفیه خانه شماره 2 شیراز می دانند.

هم اکنون فاضلاب 600 هزار خانه و شهرک صنعتی شیراز وارد دریاچه مهارلومی شود و پساب های همین فاضلاب باعث آلودگی مهارلو به  فلزات سنگین سرب و آرسنیک  شده است.

 

مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب شیراز خبر امیدوار کننده می دهد. به گفته نظر پور این تصفیه خانه  با 90 درصد پیشرفت فیزیکی سال آینده به بهره برداری می‌رسد و در صورت راه اندازی آن 36 میلیون مترمکعب فاضلابِ خامی که به  دریاچه ی مهارلو وارد می شود تصفیه خواهد شد و نسل آرتمیا از خطر انقراض در دریاچه مهارلو نجات خواهد یافت.

آرتِمیا در کمانقش آرتمیا در اقتصاد رانتی ما

با گسترش صنعت آبزی پروری دردنیا به ویژه در ایران و توسعه ی روز افزون پرورش انواع میگو و ماهی در كشور و اینكه آرتمیا یكی از پیش نیازهای اصلی در پرورش و تغذیه میگو است؛ قیمت این سخت پوست کوچک در بازار های جهانی رو به افزایش است. با توجه روز افزون به بهره برداری اصولی و علمی از این موجود آبزی چه به صورت طبیعی چه به صورت پرورش مصنوعی، علاوه بر تأمین نیازهای داخلی، می توان با صادرات مازاد این محصول به صورت قابل توجهی برای كشور ارز آوری كرد .

از طرف دیگر، آمارها نشان می دهد در كشورهایی مانند آمریکا که 70 درصد بازار آرتمیای جهان را در اختیار دارد به ازای هر ۱۰۰ هكتار زمین برای پرورش آرتمیا، حداقل ۵۰ كارگر ساده و ۱۰ كارگر آموزش دیده مشغول به کار می شوند. بنابراین هموار کردن مسیر رشد و تکثیر آرتمیا می تواند به اشتغال زایی، سود آوری كلان وكمک به رشد اقتصاد بدون اتكا به نفت مؤثر واقع شود.

*سیده نصرت شجاعی

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
حملات ایران آسیب‌پذیری پدافند هوایی آمریکا را آشکار کرد
حملات بامدادی آمریکا به شیراز ؛ پرتابه دشمن به ارتفاعات اصابت کرد
حمایت انصارالله یمن از انتخاب خلیل الحیه به ریاست حماس
گزارش رویترز از کاهش عرضه جهانی نفت در پی محاصره عربستان
واکنش عربستان سعودی به محاصره دریایی یمن
حماس: حملات رژیم صهیونیستی به غزه ادامه نسل‌کشی است
درخواست محکومیت فوری حمله آمریکا به نیروگاه دارخوین
حادثه دریایی در نزدیکی سواحل عمان
آمریکا توان شکست نظامی ایران را ندارد
سامانه‌های موشکی هیمارس در کویت هدف موشک‌های زمین به زمین ارتش
ترامپ تعرفه کالا‌های صادراتی کانادا را ۵ برابر کرد
در نیکاراگوئه دیگر انتخابات برگزار نخواهد شد
تاکید وزیر خارجه جدید انگلیس بر پایان جنگ علیه ایران
فشار حداکثری آمریکا علیه کوبا مصداق نسل‌کشی است
استقبال مقاومت عراق از اقدام یمن در محاصره دریایی عربستان
آغاز به کار رسمی درمانگاه شهید علی هاشمی در مرز چذابه
لغو پرواز‌های ایرفرانس به ریاض و دوبی
اوقات شرعی ۳۰ تیرماه ۱۴۰۵ به افق اهواز
خدمات‌رسانی ۳۷۸ مجتمع خدماتی-رفاهی در مسیرهای منتهی به مرزهای اربعینی
اختلال در سامانه فروش بلیت قطار رفع شد؛ آغاز پیش‌فروش بلیت‌ها از صبح امروز
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
فقط ۲ روز تا پایان مهلت استفاده از اعتبار کالابرگ باقی مانده است
انفجارهای شدید در بحرین، کویت، امارات و شمال عراق
برگزاری امتحانات نهایی پایه دوازدهم در روز سه‌شنبه ۳۰ تیرماه
فراخوان نام نویسی آزمون استخدامی سازمان منطقه آزاد کیش
ادامه حملات تجاوزکاران آمریکایی به خاک ایران
هواپیما‌های بزرگ ترابری آمریکا هدف قرار گرفتند
ایران با استفاده از موشک‌های جدید، اوضاع را تغییر خواهد داد
یمن محاصره دریایی عربستان سعودی را آغاز کرد
حادثه دریایی نزدیک سواحل عمان
اعتراض و واکنش منفی هواداران به حضور ترامپ در فینال جام جهانی
امتحانات نهایی دانش آموزان، سه‌شنبه ۳۰ تیر برگزار می شود
بازدید معاون اجرایی رئیس‌جمهور از مجتمع گاز پارس جنوبی
حماس قهرمانی اسپانیا را تبریک گفت
کشته و زخمی شدن دو نظامی دیگر آمریکا
بهای نفت از ۹۰ دلار گذشت
تعویض رایگان موتور‌های قدیمی کولر با موتور‌های کم مصرف جدید در خراسان جنوبی  (۴ نظر)
به روزرسانی آمار تلفات آمریکایی‌ها در جنگ علیه ایران  (۳ نظر)
فواد حسین: عراق برای ورود به جنگ تحت فشار است  (۲ نظر)
کشور‌های میزبان متجاوزان آمریکایی آماده پاسخ متناظر باشند  (۲ نظر)
اعدام دو تن از عوامل جنایات میدان شهید علیخانی اصفهان  (۲ نظر)
حمله دوباره دشمن متجاوز به زیرساخت‌های هرمزگان  (۱ نظر)
انفجار دو فروند کشتی نفتکش با عبور از مسیر مین گذاری شده تنگه هرمز  (۱ نظر)
حمله کوبنده سپاه به پایگاه آمریکا در الازرق اردن  (۱ نظر)
سرلشکر عبداللهی: به‌هرگونه وحشی‌گری دشمن پاسخ می‌دهیم  (۱ نظر)
ادامه حملات تجاوزکاران آمریکایی به خاک ایران  (۱ نظر)
هواپیما‌های بزرگ ترابری آمریکا هدف قرار گرفتند  (۱ نظر)
با شکست طرح کریدور جنوبی، نقشه آمریکا در نطفه خفه شد  (۱ نظر)
اعتراض و واکنش منفی هواداران به حضور ترامپ در فینال جام جهانی  (۱ نظر)
حمله دشمن به تأسیسات برق و پمپ‌های آب‌شیرین‌کن جاسک  (۱ نظر)
تسلط ایران بر تنگه هرمز، خواست و مطالبه همه ایرانی‌هاست  (۱ نظر)