انتقاد سازمان ملل از اخراج گسترده آوارگان کنگویی از آنگولا
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما به نقل از شین هوا، میشل باشله کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد روز جمعه درباره پیامدهای اخراج گسترده آوارگان کنگویی از آنگولا که در سه هفته اخیر گزارش شده است، هشدار داد.
دفتر حقوق بشر سازمان ملل در حالی که با ساکنان شهر مرزی کاماکو در استان کازایی (Kasaï) جمهوری دموکراتیک کنگو در حال گفتگو بود، خبری را دریافت کرد مبنی بر اینکه نیروهای امنیتی آنگولا در عملیاتی اتباع کنگویی را به زور از کشور اخراج کرده اند.
خانم میشله در بیانیه ای اعلام کرد: "نیروهای امنیتی دو سوی مرز کاماکو با اخراج گسترده اتباع کنگویی از آنگولا قوانین حقوق بشر را به شدت نقض کردند و موجب شدند دست کم 330 هزار کنگویی که خانه هایشان را ترک کرده اند در شرایط بی نهایت دشواری قرار گیرند."
تیم کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل توانسته است خبرهای مربوط به مرگ شش تبعه کنگویی را که هنوز در دست نیروهای امنیتی آنگولا هستند، تأیید کند اما نتوانسته است برخی خبرها که ادعاهایی را درباره قتل اتباع کنگویی مطرح می کند، کاملاً تأیید کند. این خبرها از زخمی شدن دست کم 100 نفر در عملیات اخراج آوارگان حکایت دارد.
این مقام حقوق بشر سازمان ملل یادآور شد: "حقوق بین الملل، منشور حقوق بشر آفریقا و مردم اخراج جمعی افراد خارجی را آن هم بدون ارزیابی فردی و تضمین فرآیند قانونی منع می کند."
به گفته خانم باشله، آنگولا با اخراج چنین شمار بالایی از افراد آن هم در چنین زمان کوتاهی، موجب شد جان دهها هزار نفر به خطر بیفتد.
کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل از لوآندا (پایتخت آنگولا) خواست "تا زمانی که بتواند تضمین کند بازگشت همه آوارگان با رعایت وضع قانونی و حقوق بشر همه افراد آسیب دیده انجام می شود، به اخراج آوارگان پایان دهد."
وی همچنین از دولت آنگولا خواست توجه داشته باشد نیروهای امنیتی و دیگر مسئولان که در طول عملیات اخراج آوارگان، حقوق بشر را نقض کرده اند باید مسئولیت اقدامات خود را بر عهده بگیرند.
بسیاری از آوارگان به محض رسیدن به شهر مرزی کاماکو اعلام کردند قربانی اخاذی شده اند و نیروهای دفاعی و امنیتی جمهوری دموکراتیک کنگو از آنها مالیات غیرقانونی دریافت کرده اند. ادعاهایی نیز مبنی بر اینکه این آوارگان به صورت خودسرانه بازداشت شده اند، گزارش شده است.
کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل همچنین از دولت کنگو و جامعه بین الملل خواست تلاش های خود را برای پاسخ به نیازهای بشردوستانه ضروری برای آوارگان در استان کازایی، کازایی مرکزی و کوآنگو (Kwango) دو چندان کنند.
آنگولا در حال حاضر پذیرای حدود 68 هزار آواره و افرادی است که از این کشور درخواست پناهندگی دارند. اغلب این افراد اهل جمهوری دموکراتیک کنگو هستند.