گنه کرد در بلخ آهنگری به شوشتر زدند گردن مسگری
ترامپ از برجام خارج شد، پمپئو دوازده شرط براي مذاکره با ايران گذاشت، حالا مقام هاي فرانسه براي متقاعد کردن ايران به مذاکره با کاخ سفيد به تهران مي آيند!
پس از خروج ترامپ از برجام و از سرگيري تحريم هاي يکجانبه امريکا عليه ايران، ديپلماسي غربي ها دچار وارونگي شده است. بعد از اينکه ترامپ هشتم ماه مي 2018، امريکا را از توافق هسته اي با ايران خارج و اين توافق را توافقي بد و وحشتناک توصيف، مايک پمپئو وزير امور خارجه امريکا شروط 12 گانه اي را براي مذاکره و دستيابي به توافق ديگري با تهران اعلام کرد.
پس از يک سال و دو ماه از خارج شدن ترامپ از برجام، تهران که با صبر راهبردي خود در تلاش بود تا ديگر طرف هاي توافق هسته اي، به تعهدات خود عمل نمايند مشاهده کرد که طرف هاي غربي با دنباله روي از امريکا، راههاي مبادلات بانکي و فروش نفت ايران را قطع کرده اند و همه چيز به زمان قبل از برجام بازگشته است.
در چنين شرايطي تهران براي حفظ برجام و يادآوري تعهدات طرف هاي مقابل، بر اساس بندهاي 36 و26 برجام در اقدامي متقابل دو گام کوچک در مسير کاهش تعدات خود بر اساس توافق هسته اي برداشت و اعلام کرد که اگر تحريم ها برداشته شود دوباره به وضعيت قبل برخواهد گشت.
اما اتفاقي که افتاد چه بود؟ اتحاديه اروپا اقدام ايران را محکوم و آن را موجب تضعيف برجام دانست و پس از رفت و آمدهاي وزيرامور خارجه آلمان و نخست وزير ژاپن به ايران، حالا فرانسه به تکاپو افتاده است تا ايران دست از اقدام متقابل بردارد و با امريکا وارد مذاکره شود. هم زمان برخي مقام هاي انگليسي نيز براي تقويت اهرم فشار و موفقيت تلاش هاي فرانسه، از بازگرداندن تحريم ها عليه ايران سخن مي گويند آن هم در حاليکه در عمل چيز ديگري باقي نمانده است که مشمول تحريم شود.
در گيرو دار گزارش ها مبني بر سفر امانوئل ماکرون رئيس جمهور فرانسه به تهران، روز چهارشنبه" امانوئل بن" مشاور دیپلماتیک او به تهران آمده است تا احتمالا اين ارزيابي را نمايد که آيا تهران آمادگي عقب نشيني از حقوق خود و پذيرش مطالبات امريکا را دارد تا بعد از او ماکرون به ايران بيايد يا اينکه تهران همچنان بر حقوق قانوني خود تاکيد مي کند؟
آسوشیتدپرس هم روز سه شنبه به نقل از «ژان ایو لودریان»، وزیر امور خارجه فرانسه گزارش داد که او با بد توصيف کردن واکنش ايران به خروج امريکا از برجام از تلاش پاريس براي کاهش تنش ميان تهران/ واشنگتن سخن گفته است.
آن هم در حاليکه برايان هوک رئيس گروه اقدام عليه ايران در وزارت امور خارجه امريکا اعلام کرده اساس هر گونه مذاکره با ايران بر اساس شروط 12 گانه پمپئو است. بر اساس اين شروط ايران بايد از حقوق هسته اي خود در غني سازي اورانيوم بگذرد در حاليکه بر اساس مقررات ان پي تي، اين اقدام براي کشورهايي که اين معاهده را امضا کرده اند مجاز است.
ايران بايد برنامه متعارف تسليحاتي خود از جمله برنامه موشکي اش را متوقف نمايد. از همکاري با کشورهاي منطقه عليه تروريسم و افراط گرايي و ايستادگي در برابر طرح هاي تجزيه منطقه دست بکشد و به پشت مرزهايش عقب نشيني کند و شروط ديگري که در عمل حاکميت کشور را هدف گرفته است.
در چنين شرايطي روشن است که اميد به اينکه سفر مقام هاي فرانسوي به ايران با موفقيت روبرو شود اميدي واهي و اصولا چنين تلاش هايي حرکت هاي اشتباهي و وارونه است که مي تواند آدرس غلط به جامعه جهاني بدهد و به جاي ترامپ، تهران را مسوول تنش ها معرفي کند.
آن هم در حاليکه در چنين شرايطي چگونه مي توان انتظار موفقيت اين سفرها را داشت آن هم در حاليکه به احتمال زياد اين مقام ها همچون وزير امور خارجه آلمان و نخست وزير ژاپن با دست خالي به تهران مي آيند.
سفر مقام هاي فرانسوي به ايران زماني مي تواند ثمربخش باشد که آنها پيش از آن به امريکا رفته و از آنجا با دست پر به تهران آمده باشند. فشار وبازخواست تهران در چنيين شرايطي يادآور اين ضرب المثل ايراني است که مي گويد گنه کرد در بلخ آهنگري به شوشتر زدند گردن مسگري.
-----------------------------------------------
رضا محمدمراد