به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شبکه تلویزیونی الجزیره مباشر؛ رئیس هیئت مذاکره کننده دولت سوریه در گفتگوهای آستانه، تاکید کرد طرف های مختلف خارجی از جمله رژیم صهیونیستی از حامیان گروه های تروریستی در سوریه بودند.
بشار الجعفری در نشست خبری در نور سلطان، در پاسخ به سوالی درباره اجرای قطعنامه 2254 شورای امنیت گفت: قطعنامه 2254 برای حل آنچه بحران سوریه خوانده می شود، از نظر سازمان ملل مرجع است. این قطعنامه که بیش از 2500 کلمه دارد، مهم و الزام آور است. هر چند که بر اساس فصل هفتم منشور ملل متحد صادر نشد. همه 15 عضو شورای امنیت به این قطعنامه رای مثبت دادند. اجرای این قطعنامه نباید به صورت گزینشی صورت گیرد. اما حتی کشورهایی که به این قطعنامه رای مثبت دادند، هم به همه بندهای آن پایبند نیستند. در بند نخست این قطعنامه، بر پایبندی شورای امنیت به حاکمیت ملی، استقلال و تمامیت ارضی سوریه تاکید شده است. آمریکا، انگلیس و فرانسه در آن زمان به این قطعنامه رای مثبت دادند. اما در عین حال، نیروهای نظامی در داخل خاک سوریه مستقر کردند و حاکمیت ملی، استقلال و تمامیت ارضی سوریه را زیر پا گذاشتند. بنابراین حامیان این قطعنامه، ناقضان آن هستند. یعنی کسانی که به این قطعنامه رای دادند، نخستین طرف هایی هستند که آن را نقض کردند. به همین علت، این قطعنامه تاکنون به طور کامل اجرا نشده است. نماینده فعلی سازمان ملل و نیز دو نماینده قبلی این سازمان، در مدت 5 سال در مذاکرات حضور داشتند. اما متاسفانه در این مدت، سازمان دستاورد چندانی نداشت. آنها فقط توانستند در مدت 5 سال، فقط توافق درباره دستور کار مذاکرات ژنو را عملی کنند. این مشکل ما نیست، بلکه مشکل سازمان ملل است. ما در هر صورت به عنوان دولت سوریه، با نماینده این سازمان تعامل داریم و دیدگاه های خود را به اطلاع او می رسانیم و او هم ایده های دیگران را به اطلاع ما می رساند. مسئله دیگری که قطعنامه 2254 شورای امنیت به آن اشاره می کند، مبارزه با تروریسم است. ما در سوریه شاهد اجرای یک برنامه جهانی تروریستی بودیم. به همین علت گفتم که هزاران تروریست خارجی در ادلب حضور دارند. هیچ کسی نباید مانند گذشته به این اندازه وقیح باشد که این تروریست های خارجی را مخالفان میانه روی سوری معرفی کند. در گذشته چچنی ها، سعودیها، قطریها، لیبیایی ها و دیگرانی را که از سراسر جهان به سوریه می آمدند، مخالفان میانه روی سوری نامگذاری می کردند، در حالی که همه آنها خارجی بودند. بنابراین مبارزه با تروریسم صادقانه صورت نگرفت و عده ای تلاش کردند با تغییر اسامی گروه های تروریستی، مبارزه با آنها را دور بزنند. جبهه النصره را به هیئت تحریر الشام و القاعده را به حراث الدین تغییر نام دادند. هر زمان که موفق می شویم یکی از این گروه های تروریستی را در فهرست شورای امنیت قرار دهیم، نام آن را تغییر می دهند. این اقدام احمقانه نمی تواند هیچ کسی را فریب دهد. این اقدام، یکی از دلایل ناکامی آنچه جامعه جهانی خوانده می شود، در مبارزه با تروریسم در سوریه است. اما دولت سوریه با حمایت متحدان روسی، ایرانی و مقاومت توانست داعش را در سوریه نابود کند. توانستیم بخش زیادی از فعالیت های دیگر گروه های تروریستی از جمله جبهه النصره را در سوریه از بین ببریم. ادعاهای آمریکا و ائتلاف بین المللی درباره نابودی داعش، درست نیست و تحولات میدانی آن را ثابت کرد. دولت عراق و بسیج مردمی توانستند داعش را در خاک این کشور نابود کنند. هر چند که مبارزه با تروریسم برای هر دو کشور عراق و سوریه، بسیار پرهزینه است، اما شکر خدا توانستیم بخش زیادی از فعالیت های داعش و دیگر گروه های تروریستی را ریشه کن کنیم.
الجعفری در پاسخ به سوالی درباره تشکیل کمیته قانون اساسی سوریه افزود: درباره این مسئله پس از سفر اخیر نماینده سازمان ملل به دمشق، پیشرفت هایی به دست آمد. دولت سوریه و نماینده سازمان ملل به توافق رسیده بودند و او باید این توافق را به دیگر طرف ها منتقل می کرد. تصور می کنیم که او به این کار ادامه می دهد و در آینده نزدیک خواهیم شنید که چه دستاوردی در این باره داشته است. از نظر ما، توافق با پدرسون به دست آمده است. او باید این توافق را به دیگر طرف ها بقبولاند. مشخص است که بعضی کشورها مانع اجرای قطعنامه 2254 شورای امنیت می شوند. در این باره باید به نقش اسرائیل اشاره کنیم. اسرائیل از تروریست ها از جمله جبهه النصره و داعش در مرزهای جولان اشغالی حمایت می کرد تا زمانی که با همکاری متحدان مان توانستیم، گروه های تروریستی را از این منطقه بیرون برانیم و مسئولیت حفظ امنیت در این نوار حد فاصل در مرزهای جولان اشغالی را به سازمان ملل واگذار کنیم. شما رسوایی قاچاق تروریست های کلاه سفیدها از جولان به اروپا، آمریکا و کانادا را با کمک اسرائیل به خاطر دارید که لزوما به معنای دست داشتن این رژیم در این طرح تروریستی است. علاوه بر اینها، رسانه های اسرائیلی تصاویری را پخش کردند که نشان می داد مقامات این رژیم از جمله شخص بنیامین نتانیاهو از تروریست های مجروح در بیمارستان های اسرائیل عیادت می کردند. بنابراین، هیچ کسی نمی تواند این مسئله را که دولت سوریه بر آن تاکید داشت، نفی کند که تروریست ها در سوریه از حمایت خارجی از جمله از سوی اسرائیل، آمریکا، فرانسه، انگلیس و ترکیه برخوردار بودند. غربی ها که در گذشته حضور تروریست ها را تکذیب می کردند، اکنون به این مسئله اذعان کرده اند، اما تلاش می کنند هر از چند گاهی، اسامی گروه های تروریستی را تغییر دهند تا به آنها مشروعیت ببخشند.
وی خاطر نشان کرد: دولت سوریه فرآیند آستانه را تایید می کند و به تقویت آن امیدوار است. اعلام آتش بس مشروط در ادلب، همزمان با حضور ما در آستانه، حامل این پیام است که دولت سوریه از فرآیند آستانه حمایت می کند. اما این تصمیم، آزمونی برای مشخص شدن حسن نیت ترکیه است. ما دو ضامن دیگر در گفتگوهای آستانه را شاهد می گیریم که اعلام آتش بس، آزمونی برای حسن نیت ترکیه است. ما به همین علت تاکید کردیم آتش بس در ادلب، مشروط به آن است که بیانیه سوچی بین پوتین و اردوغان اجرا شود و سلاح های سنگین و نیمه سنگین از منطقه تعیین شده، خارج شود. این اقدام ما از موضع قدرت و نه از روی ضعف است. از همه می خواهیم تا به وظیفه خود برای اعمال فشار بر طرف ترکیه ای عمل کنند تا تفاهم های آستانه و بیانیه سوچی را عملی کند.
بشار الجعفری گفت: یک مسئله تمسخر آمیز که نقض قوانین بین المللی هم هست آن است که ترکیه و آمریکا بر سر مسایلی مذاکره می کنند که مربوط به یک کشور ثالث دارای حاکمیت یعنی سوریه است. آنها به گونه ای با یکدیگر مذاکره می کنند که به نظر می رسد بخشی از سوریه، متعلق به آنهاست. این اقدام، نقض قوانین بین المللی، منشور ملل متحد و قطعنامه 2254 شورای امنیت است. نه ترکیه و نه آمریکا حق مذاکره درباره سر سوزنی از خاک سوریه را ندارند. ترکیه در عمل با ورود به خاک سوریه، قوانین بین المللی را نقض کرده و نوعی تهاجم نظامی است. دولت سوریه، این اشغالگری ترکیه را تجاوزگری علیه سوریه می داند. بنابراین دولت سوریه حق دارد همه تدابیر لازم را برای دفاع از حاکمیت ملی خود و پایان دادن به اشغالگری ترکیه، اتخاذ کند. هر کسی بخواهد با تروریسم مبارزه کند باید حتما در چارچوب هماهنگی با دولت سوریه باشد. هیچ کسی به تنهایی و جدا از دولت سوریه نمی تواند مدعی مبارزه با تروریسم باشد و به طور قطع باید هماهنگی با دولت مرکزی سوریه صورت گیرد. نباید از مبارزه با تروریسم به عنوان بهانه ای برای تحقق اهداف سیاسی استفاده شود که حاکمیت ملی سوریه را مخدوش می کند. نیروهایی که خود را سوریه دموکراتیک می خوانند، نباید برای مبارزه با داعش با آمریکاییها هماهنگی کنند که بخشی از خاک سوریه را اشغال کرده است. آیا کسی تصور می کند آمریکا با داعش در سوریه مبارزه کرده است؟ دولت سوریه و متحدانش بودند که داعش را در سوریه نابود کردند. آمریکا به بهانه مبارزه با داعش، شهر الرقه سوریه را نابود کرد. ملت سوریه به همکاری همه گروه های خود در مبارزه با تروریسم و حفظ حاکمیت ملی نیاز دارد. همه تلاش هایی که در ژنو، نیویورک، آستانه، دمشق و دیگر پایتخت ها شاهد هستید، تنها هدفش حفظ کشور، حاکمیت ملی و استقلال سوریه است. هر ادعای جدایی طلبانه با هر بهانه ای که باشد، غیر قابل قبول است. دولت سوریه به همین علت از گفتگو استقبال می کند. ما هر از چند گاهی میزبان هیئت هایی هستیم و با آنها درباره این مسئله گفتگو می کنیم. زیرا ما به عنوان دولت، مسئول هستیم و می خواهیم کشور خود را حفظ کنیم. نمی خواهیم در دام تجربیات مصیبت بار دیگران بیفتیم. وحدت ملت سوریه و هماهنگی با دولت سوریه در مبارزه با تروریسم مسئله اساسی است.
الجعفری در پاسخ به سوالی درباره آتش بس در ادلب افزود: ما صبر کافی دیپلماتیک داریم تا به طرف ترکیه ای فرصت بدهیم تا میزان جدیت و پایبندی خود را به توافق های آستانه و سوچی نشان دهد. به همین علت، در دمشق اعلام شد که موافقت با آتش بس، مشروط است. سلاح های سنگین و نیمه سنگین باید از دست تروریست هایی که شمال استان های لاذقیه و حماه و غرب استان حلب را گلوله باران می کنند، خارج شود. این حملات از مناطقی که ترکیه در ادلب بر آنها تسلط دارد، صورت می گیرد. با اینکه صبر طولانی داریم، در هر صورت صبر ما محدود است. تا ابد منتظر نخواهیم ماند تا ترکیه تعهداتش را عملی کند. میلیون ها غیرنظامی سوریه در ادلب هستند که هر ساعت از دولت می خواهند تا به حضور تروریست های مسلح در ادلب پایان دهد. دولت سوریه مسئولیت دارد با تکیه بر توانایی خود و نیز با تکیه به دوستان و متحدانش، حضور تروریست ها در ادلب را از بین ببرد.