به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما؛ متن سخنرانی محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در سومین نشست مجمع وزرای کشورهای حاشیه اقیانوس هند درباره اقتصاد آبی در داکا پایتخت بنگلادش به شرح ذیل است.
در ابتدا و قبل از هر چیز اجازه میخواهم مراتب قدردانی و سپاس عمیق خودم را از نخست وزیر شیخ حسینه و مردم و دولت بنگلادش به خاطر میهمان نوازی گرم آنها بیان کنم.
دوستان گرامی.
دریاها و اقیانوسها آینده ما هستند. حیات بیش از ۳ میلیارد نفر از مردم کره زمین به تنوع زیستی دریایی و ساحلی وابسته است. اقیانوس هند منابع سرشاری در دل خود جای داده است که باید برای تامین منافع جوامع ما اکتشاف و استخراج شود. اقتصاد آبی - به عنوان یک الگوی رشد مبتنی بر اقیانوس - رویکردی سیستماتیک و نظاممند به شمار میرود که با حمایت از پایداری زیست محیطی و در برگیری و شمول اجتماعی، با هدف تقویت رشد اقتصادی ابداع شده است.
مسائل مربوط به اقیانوسها و ابعاد اجتماعی آنها به وضوح مسائلی مرتبط و به هم پیوسته محسوب میشوند که باید در قالبی جامع و فراگیر مورد بررسی قرار گیرند. در این راستا رفاه بشر و زندگانی جوامع ساحلی - که تحت تاثیر مستقیم امنیت غذایی و امنیت دریایی قرار دارد - باید در اولویت نخست توجه ما قرار داشته باشد. همچنین مسائلی مانند گردشگری دریایی، مشارکت بخش خصوصی در زیرساختهای دریایی، شبکههای بنادر، بحث حمایت و تامین مالی و نیز خطر زبالههای پلاستیکی دریا پایه باید مد نظر قرار بگیرد.
برای کشورهای حاشیه اقیانوس هند IROA , اجرای اقتصاد آبی به منظور تسریع و محقق ساختن رشد اقتصادی مبتنی بر اقیانوس، با مقوله تهدیدات، چالشها و فرصتها در اقیانوس هند ارتباط مستقیم پیدا میکند. همانگونه که نخست وزیر شیخ حسینه به درستی اشاره کردند " اگر قرار باشد اقتصاد آبی هدایتگر اقتصادهای ما در آینده باشد، پس ما باید از دریاهای خود برای ارتقا و ترویج دوستی و مهار تنشها در منطقه بهره برداری کنیم، به اصل آزادی کشتیرانی احترام بگذاریم و در چارچوب مکانیسم مجمع وزرای کشورهای حاشیه اقیانوس هند با یکدیگر به همکاری بپردازیم. "
منطقه اقیانوس هند با چالشهای زیادی روبروست که از جمله آنها میتوان به راهزنی دریایی، قاچاق انسان، مواد مخدر، قاچاق تسلیحات و حیات وحش، صید غیر قانونی، آلودگی، و در نهایت بهره برداری غیرقانونی و سوء استفاده از منابع دریایی اشاره کرد. حفظ ثبات و امنیت اقیانوس هند برای همه ما از اهمیت حیاتی برخوردار است. ظهور هشدار دهنده یکجانبه گرایی افراطی، بی اعتنایی به حاکمیت قانون، ظهور مجدد دیپلماسی قایقهای توپدار و اتخاذ تدابیر غیر قانونی و اجباری و قهر آمیز علیه جوامع غیرنظامی - مانند تروریسم اقتصادی - بزرگترین چالشهای پیش روی نه تنها کشورهای حاشیه اقیانوس هند، بلکه دستاوردهای جمعی جهانی ما در طول چندین دهه گذشته به شمار میروند.
اجازه میخواهم سخنان خود را با این تاکید بر این موضوع به پایان ببرم که شکوفایی اقتصاد آبی در اقیانوس هند مستلزم امنیت وثبات " کل" منطقه است. جمهوری اسلامی ایران بر این باور است که این امنیت و ثبات باید از درون منطقه - از طریق مشارکت و همکاری میان دولتهای منطقه - نشات بگیرد و نمیتواند از خارج خریداری و تامین شود، چرا که این کار تنها به تشدید هر چه بیشتر حضور نظامی، رقابت و محرومیت منجر خواهد شد. ما برای همکاری در هر گونه ترتیبات جمعی و گروهی برای تحقق این هدف از آمادگی کامل برخورداریم.
از توجه شما سپاسگزاری میکنم.