پخش زنده
امروز: -
شهردار تهران گفت: «تهران پایتخت زلزله ایران» است و باید پویش تاب آوری در کلان شهر تهران بزرگ را پیش ببریم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای پیروز حناچی شهردار تهران که صبح امروز در افتتاحیه هشتمین همایش بین المللی زلزله در دانشگاه شهید بهشتی حضور یافته بود، با اعلام این مطلب گفت: هشتک شهر آماده و مشارکت مردمی در آموزش و به کار گیری فناوریها میتواند در این زمینه کمک کند.
وی افزود: این کلان شهر مشکلاتش آنقدر زیاد است که با همکاری دانشگاهها و دولت باید پویش تاب آوری در کلان شهر بزرگ تهران را فراهم کنیم.
شهردار تهران گفت: شتاب نگارهای تهران برای کمک به تحلیل امواج زمین لرزه از ۱۴ به ۶۰ مورد و ۴ شتاب نگار خارج از شهر که امواج ورودی به تهران را رصد میکند، به ۲۲ مورد افزایش مییابد.
آقای حناچی اهمیت سرمایه گذاری برای توسعه پایدار به ویژه در بخش بحران زلزله را حتی از نگاه اقتصادی به صرفه دانست و گفت: آموزشهای لازم، تاب آوری و مقاوم سازی، راهبرد هشدار سریع و بهسازی را برای مقابله با خطر زلزله در دستور کار داریم و اقدامات خوبی در این زمینه انجام شده است.
شهردار تهران افزود: هزینههای طبیعی زلزله باید بین سازمانهای بیمه و صاحبان املاک تقسیم شود و دولت با مکانیزم افزایش کیفیت سازهها و اجرای مقررات ملی در به حداقل رساندن هزینههای زلزله کمک کند.
آقای حناچی تهران را به علت در معرض خطر قرار داشتن مراکز علمی اصلی و زیرساختهای مهم، «پایتخت زلزله ایران» دانست و گفت: ساخت و ساز غیر اصولی، مصالح نامرغوب، نیروی کار آموزش ندیده در صنعت و اجرا نشدن مقررات ملی آسیبهای زلزله در کشور را بالا برده است.
وی با اشاره به ۸ رود دره در تهران گفت: اگر به حریم این رود درهها تجاوز کنیم این سرمنشاء نشاط و سرزندگی به مصیبت تبدیل میشود.
شهردار تهران گفت: در سیل نوروز ۹۸ با لایروبی مسیرهای اصلی توانستیم از بحران عبور کنیم.
ورمشیان وزیر مسکن ارمنستان که با حداقل تشریفات و اسکورت به ایران آمده است نیز در این مراسم گفت: ما از زلزله سال ۸۸ میلادی در ارمنستان تجربههای زیادی کسب کردیم و من به عنوان رئیس کمیته شهرسازی جمهوری ارمنستان اعلام آمادگی میکنم تا با ظرفیت علمی که در کشور ما وجود دارد آمادگی داریم با طرف ایرانی به تبادل اطلاعات و تجربیات بپردازیم.
تاتار، معاون پژوهشی و تحصیلات تکمیلی پژوهشگاه زلزله شناسی
تخلیه انرژی گسلها مبنای علمی ندارد
معاون پژوهشی و تحصیلات تکمیلی پژوهشگاه زلزله شناسی گفت: برخی اظهار نظرها درباره تخلیه انرژی کارشناسی فنی ندارد.
آقای محمد تاتار معاون پژوهشی و تحصیلات تکمیلی پژوهشگاه زلزله شناسی در پاسخ به سؤال اختصاصی خبرنگار ما گفت: این گونه اطلاع رسانی شاید خیلی مناسب نباشد.
وی افزود: بسیاری از مواقع زلزلههایی که پس لرزه ندارد باعث نگرانی میشود، زیرا نمیتوانیم بگوییم که این زلزله رویداد اصلی بوده است.
معاون پژوهشی پژوهشگاه زلزله گفت: برای اینکه بگوییم انرژی یک گسل تخلیه شده است باید اطلاع دقیقی از منطقه و دادههای فنی زمین شناختی داشته باشیم.
برخی از مسئولان در مصاحبه با رسانهها درباره زمین لرزه اخیر آذربایجان مردم را به آرامش فرا خواندند و گفتند که انرژی این گسلها تخلیه شده است.
آقای تاتار با اشاره به اینکه ارتباط بین فصول بارندگی و وقوع زلزله ثابت نشده است گفت: برخی از محققان نظریههایی در این مورد مطرح کردند، اما بعید بنظر میرسد بارندگیها بتواند در اعماق ۱۰ تا ۱۲ کیلومتری نفوذ و تأثیر داشته باشد.
وی در پاسخ به سؤالی درباره ارتباط این زمین لرزه و تأثیر آن بر روی گسلهای شهر تبریز گفت: ممکن است نتایج اولیه تا اواخر وقت امروز بدست بیاید.
آقای تاتار افزود: به طور معمول زمین لرزهها میتواند اثر تنشی روی گسلهای مجاور داشته باشد تا زمین لرزه زودتر اتفاق بیفتد، اما روی بزرگای زمین لرزه تأثیری ندارد.
معاون پژوهشی پژوهشگاه زلزله شناسی گفت: خوشبختانه زمین لرزههای اخیر کوچک بوده و بعید میدانم روی گسلهای شهر تبریز تأثیرگذار بوده باشد.
وی در عین حال افزود: اکنون رویداد قابل توجهی نداریم و این امر میتواند باعث تجمع و زلزله بزرگتری باشد.
آقای تاتار در پاسخ به سؤالی درباره احتمال وقوع زمین لرزه به دلیل ساخت و ساز سازهها و برداشت آب زیاد گفت: زمین لرزه القایی داریم که احتمال وقوع آن به دلیل حجم زیاد آب در پشت سدها است.
بسطامی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه زلزله شناسی
درسهایی از زلزله اخیر آذربایجان
عضو هیئت علمی پژوهشگاه زلزله شناسی گفت: بیش از نیاز به دانش روز زلزله شناسی, باید دانش فعلی مان در زمینه زلزله را در عمل به اجرا برسانیم.
آقای مرتضی بسطامی عضو هیئت علمی پژوهشگاه زلزله شناسی که دیشب از منطقه زلزله زده آذربایجان بازگشته است در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار ما با اعلام این مطلب گفت: یافتههای ما یافته جدیدی نیست، خسارات ۲ روستای زلزله زده نشان میدهد بیشترین آسیب و خسارت به ساختمانهایی در این ۲ روستا رسیده که بالاتر قرار گرفته اند.
وی با اشاره به اهمیت مکان یابی در توسعه روستایی افزود: موج زلزله در نواحی بالاتر تقویت و شدت زلزله موجب خرابی بیشتر ساختمانها میشود.
آقای بسطامی گفت: ساختمانهایی که با نظارت بنیاد مسکن در این اواخر ساخته شده بودند عملکرد خوبی داشتند,، اما ساختمانهایی که حتی با نظارت بنیاد مسکن در سالهای پیش (با ضوابط آسان تر) ساخته شده بودند بیشتر آسیب دیده اند.
وی افزود: عمده خرابیها ناشی از ساختمانهای خشتی بود که باعث از بین رفتن احشام و زخمی شدن هموطنان شد و این داستان تکراری همه زلزلههای ماست.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه زلزله شناسی گفت: بیشتر از پزشک در مناطق زلزله زده به روانشناس نیاز است، زیرا بچهها با جیغ و فریاد والدین نیمه شب دچار ترس مضاعف شدند.
وی تأکید کرد: باید آموزشها برای شرایط اضطراری (مانور) را جدی گرفت، زیرا ۹۰ درصد مردم روی گسل یا نزدیک گسل زندگی میکنند.
آقای بسطامی با اشاره به مشکلات ساخت و سازهای بدون مجوز بویژه در مناطق حاشیه شهرها گفت: در مناطق جنوبی شهر که گسلهای فعال ری، شهریار و پرند را داریم وقوع زلزله میتواند مشکلات بزرگی بهمراه داشته باشد.
سروقد مقدم، دبیر علمی همایش بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی
اعلام شعار هشتمین همایش بین المللی زلزله
«توسعه پایدار مبتنی بر دانش در کشورهای در معرض خطر زلزله» شعار هشتمین همایش بین المللی زلزله اعلام شد.در این همایش حدود ۵۷۰ مقاله ارایه میشود که ۳۲ مقاله آن از سایر کشورهای جهان ارسال شده است.
آقای عبدالرضا سروقد مقدم دبیر علمی این همایش با اشاره به مطالعات پژوهشی و فعالیتهای کاربردی گفت: در سه روز برگزاری این همایش ۱۵ کارگاه و نشست تخصصی برگزار میشود.
آقای محمد کاظم جعفری رئیس پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله در نطق افتتاحیه این همایش با اشاره به دستاوردهای ۳۰ سال فعالیت این پژوهشگاه در ۴ بخش زلزله شناسی ژئوتکنیک، سازه و مدیریت بحران، جریان ساز دانست و گفت: این پژوهشگاه به پیشنهاد یونسکو و تأیید دولت افتتاح شد.
وی افزود: با استفاده از ۲۸ ایستگاه شبکه باند پهن و ۳۲ ایستگاه سازمان ژئوفیزیک دانشگاه تهران توانستیم فعالیتهای جریان ساز که منجر به حرکت علمی میشود داشته باشیم.
آقای جعفری گفت: با نگاه جدید مهندسی توانستیم مطالعات پوسته و لرزه خیزی در نقاط مختلف و میزان جابجایی گسلها را زیر نظر داشته باشیم.
آغاز همایش بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله
هشتمین همایش بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله صبح امروز آغاز به کار کرد. در این همایش ۳ روزه محققان و دستاندرکاران داخلی و خارجی در زمینه زلزلهشناسی، مهندسی زلزله و مدیریت بحران، آخرین دستاوردها و پیشرفتهای علمی خود را مورد بحث و تبادل نظر قرار میدهند.
از جمله محورهای این دوره همایش لرزه زمین ساخت و دیرینه لرزهشناسی، زلزلهشناسی و شبکههای لرزهنگاری، زلزلهشناسی مهندسی و جنبش شدید زمین، مدلسازی و تحلیل خطر لرزهای، سیستم هشدار پیش از وقوع زلزله، مدلسازی و تحلیل دینامیکی سازهها، طراحی لرزهای سازهها و آئیننامهها، بهسازی لرزهای سازهها، مطالعات آسیبپذیری و برآورد خسارت لرزهای، روشهای آزمایشگاهی اندازهگیری، شناسایی و پایش لرزهای، کنترل لرزهای سازهها، مقررات و سیاستهای ساخت، بهسازی لرزهای ابنیه تاریخی است.
خطرات زلزله و تنوع زمینههای مرتبط با آن باعث ایجاد چالش بیشتر و شروع تحقیقات کاربردی و علمی گستردهتر با ضرورت ارائه راهحلهای جدید و معرفی روشهای ابتکاری برای کاهش چنین خطراتی میشود.
ارائه ۵۷۰ مقاله در همایش بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله
۵۷۰ مقاله در هشتمین همایش بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله ارائه میشود.
هشتمین همایش بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله با حضور شهردار تهران برگزار شده است. ۵۷۰ مقاله به این همایش رسیده که ۳۲ مقاله آن از کشورهای خارجی است.
در این همایش ۳ روزه محققان و دستاندرکاران داخلی و خارجی در زمینه زلزلهشناسی، مهندسی زلزله و مدیریت بحران، آخرین دستاوردها و پیشرفتهای علمی خود را مورد بحث و تبادل نظر قرار میدهند.
«توسعه پایدار مبتنی بر دانش در کشورهای در معرض خطر زلزله» شعار هشتمین همایش بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله است.