به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما ؛ شبکه تلویزیونی راشاتودی مصاحبهای با بشار اسد رئیس جمهور سوریه انجام داده که مشروح این مصاحبه به شرح زیر است:
-افشین رتنسی: من افشین رتنسی خبرنگار راشاتودی هستم اکنون در دمشق یک مصاحبه اختصاصی با بشار اسد رئیس جمهور سوریه انجام میدهم. آقای رئیس جمهور از حضور شما در این مصاحبه قدردانی میکنم. میخواهم سوالاتم را با طرح این موضوع آغاز کنم که چرا بعد از یک سال و نیم حاضر به انجام مصاحبه با یک شبکه تلویزیونی شده اید؟
-بشار اسد: به شما در سوریه خوش آمد میگویم. رویدادها در جهان و در منطقه و به ویژه در سوریه در پی حمله ترکیه سبب شد سوریه بار دیگر در کانون توجهات قرار بگیرد. این دلیل نخست است. دلیل دوم این است که فکر میکنم رویکرد افکار عمومی در جهان و به ویژه در غرب طی چند سال گذشته تغییر کرده است. آنها میدانند که مقاماتشان به آنها در ارتباط با وقایع موجود در منطقه و در خاورمیانه، در سوریه و در یمن دروغهای زیادی گفته اند. آنها میدانند دروغهایی گفته شده است، اما آنها حقیقت را نمیدانند. بنابراین، اکنون زمان بیان این حقایق فرا رسیده است. سوم این که، من مصاحبههای زیادی با رسانههای غربی انجام داده ام. آنها برای دریافت اطلاعات در این مصاحبهها و اطلاع رسانی تلاش نکردند. آنها صرفا میخواستند مصاحبه انجام دهند. آنها در پی یافتن اطلاعات در ارتباط با وقایع موجود برای مخاطبان خود نیستند.
-افشین رتنسی: وقتی از فرودگاه دمشق به اینجا میآمدیم شاهد ساخت و ساز و نوسازی مناطق بودیم. چه تعداد غیر نظامی، چه تعداد سرباز در این درگیریها کشته یا زخمی شدند؟ چند نفر در کشور شما آواره شدند؟
-بشار اسد: ثباتی که شما طی ۲۴ ساعت گذشته در دمشق شاهد آن بودید، نتیجه فداکاریهای بیش از یکصد هزار سرباز سوری است که در این درگیریها شهید یا زخمی شدند. افراد زیادی کشته شدند. البته هزاران و شاید دهها هزار غیر نظامی بیگناه هم به سبب کشتارها و ربوده شدنها جان خود را از دست داده و شهید شده اند. فداکاریهای زیادی در مواجهه با این تروریستها انجام شده است به همین دلیل ما شاهد این ثبات و بازسازیها هستیم.
-افشین رتنسی: کشورهایی که از شما حمایت کردند شامل ایران و روسیه میشوند. حرف شما برای خانوادههای روسی که سربازان خود را در کشور شما برای یک دیکتاتور در خاورمیانه از دست دادند چیست؟ چرا ولادیمیر پوتین باید سربازان خود را به کشور شما اعزام کند تا به دولت شما کمک کند؟
-بشار اسد: شما به یک نکته بسیار مهم اشاره کردید. حتی در سوریه هیچ کسی خودش را برای کسی دیگر نمیکشد. مردم برای یک آرمان کشته میشوند و این آرمان شامل دفاع از کشورشان و زندگی شان و آینده شان میشود. این که یک نفر از یک کشور دیگر به مکانی دیگر برود و جانش را برای یک دیکتاتور یا هر چه که میخواهید آن را بنامید کشته شود، واقع گرایانه نیست. این اقدام بر خلاف منطق است که فردی از یک کشور دیگر بیاید و برای یک فرد دیگر جانش را از دست بدهد. حتی اگر رئیس جمهور پوتین این اقدام را در راستای دفاع از کشورش انجام داده باشد، این اقدام بر خلاف منطق است. در واقع، به گفته مقامات روسیه، خود رئیس جمهور پوتین، لاوروف و دیگر مقامات، آنها به روشهایی مختلف در حال دفاع از منافع خودشان هستند. یک بعد آن، مبارزه با تروریسم در یک کشور دیگر است چه در سوریه یا هر کشور دیگری در منطقه باشد. آنها میگویند در حال دفاع از مردم روسیه هستند، زیرا تروریسم و ایدئولوژی افراط گرایانه مرزی ندارد. آنها مرزهای سیاسی نمیشناسند. همه آنها در یک زمینه فعالیت میکنند. جهان یک صحنه برای تروریسم محسوب میشود. دوم این که، آنها در حال اجرای قوانین بین المللی هستند. بر اساس نظرات و رویکردهای آنها، اگر قوانین بین المللی اجرایی شود به نفع منافع ملی آنها خواهد بود؛ بنابراین اجرای قوانین بین المللی در سراسر جهان به منافع مردم روسیه کمک میکند. بنابراین، کاری که آنها انجام میدهند در راستای منافع ملی شان، برقراری ثبات در سطح جهانی و همچنین در راستای منافع و ثبات در سوریه هم میباشد.
-افشین رتنسی: در رسانهها در کشورهای عضو ناتو، کشور شما، دولت شما و شخص شما مترادف با استفاده از تسلیحات شیمیایی هستید. اجازه دهید به سال ۲۰۱۳ و حوادثی که در غوطه رخ داد باز گردیم. آیا دولت در روز ۲۱ اوت سال ۲۰۱۳, تسلیحات شیمیایی بر روی مردم غوطه انداخت؟
-بشار اسد: مسئله خنده دار در ارتباط با همین تاریخ این است که نخستین هیئت بین المللی که میخواست در ارتباط باحوادث رخ داده تحقیقاتی را در سوریه انجام دهد، وارد دمشق شد که تنها چند کیلومتر با این مکان فاصله دارد و از نظر منطقی، اگر فرض بر این باشد که ارتش سوریه تسلیحات شیمیایی در اختیار دارد از این تسلیحات در همان روزی استفاده نمیکند که این هیئت وارد سوریه شده اند. دوم این که، آنها در ارتباط با کشته شدن ۲۰۰ غیر نظامی صحبت میکنند. اگر از تسلیحات شیمیایی استفاده شود، شما میتوانید سبب کشته شدن دهها هزار غیر نظامی در آن منطقه شوید، زیرا مردم بسیار نزدیک به یکدیگر زندگی میکنند و آنجا یک منطقه به شدت پر جمعیت است. سوم این که، آن حادثه تنها در فکر مقامات غربی رخ داده است و این روایت تنها بهانهای برای حمله به سوریه بود. آنها هیچ گونه شواهد ملموسی ارائه نکردند که نشان دهد چنین حملهای رخ داده است. گزارشهای زیادی در این باره منتشر شد که ادعاهای آنها را رد میکرد؛ بنابراین اینها تنها یک سری ادعا بودند. ارتش سوریه هرگز هرگز از تسلیحات شیمیایی استفاده نکرد، زیرا ارتش سوریه زرادخانه خود را به کمیتههای بین المللی تحویل داد.
-افشین رتنسی: شما چه زمانی از سازمان منع تسلیحات شیمیایی دعوت کردید تا این تسلیحات را از سوریه خارج کنند؟
-بشار اسد: زمانی که این ادعاها علیه ارتش سوریه مطرح شد.
-افشین رتنسی: شما در سال ۲۰۱۴ برای سازمان منع تسلیحات شیمیایی مجوز صادر کردید.
-بشار اسد: در واقع ما از آنها برای آمدن به سوریه دعوت کردیم. ما به آنها گفتیم شما باید به سوریه بیایید و در این باره تحقیقاتی را انجام دهید، زیرا ما صد در صد مطمئن بودیم که اینها ادعاهایی بیش نیستند. اما البته همان گونه که میدانید این هیئت همواره بی طرفانه عمل نکرد و جانبدارانه فعالیت کرد.
-افشین رتنسی: رئیس سازمان منع تسلیحات شیمیایی مشکلات خاص خود را با افشاگران دارد. اما احمد اوزومکو مدیر کل سازمان منع تسلیحات شیمیایی که بر فرآیند تحقیقات در اینجا نظارت داشت، اعلام کرد یک سری اخلالها در روند فعالیتهای این سازمان در سوریه رخ داد.
-بشار اسد: آنها این مسئله را گزارش دادند؟
-افشین رتنسی: بله.
-بشار اسد: پس چرا شواهدش را نشان ندادند؟ در سال ۲۰۱۳ هم ادعاهایی مشابه مطرح شد. آیا آنها پس از شش سال نمیتوانند آن را اثبات کنند؟ آنها تنها هر بار اعلام میکنند که سوریه از تسلیحات شیمیایی استفاده کرد. آیا این امکان وجود دارد که تحت نظارت کل جهان غرب چنین اتفاقی رخ دهد و آنها بارها و بارها این موضوع را مطرح میکنند؟ کل این روایت منطقی نیست. ما به این چیزها نیازی نداریم. ما در حال پیشروی هستیم. هر بار که آنها درباره استفاده از تسلیحات شیمیایی صحبت کردند، ما در حال پیشروی بودیم نه این که درحال شکست خوردن باشیم. حتی از نظر نظامی,اگر شما بخواهید از چنین تسلیحاتی استفاده کنید، من در ارتباط با ارتش سوریه صحبت نمیکنم، زیرا ما به هیچ وجه این نوع تسلیحات را در اختیار نداریم,، اما از نظر منطقی شما باید زمانی از این تسلیحات استفاده کنید که در حال شکست خوردن باشید نه این که در زمان پیشروی از این نوع تسلیحات استفاده کنید.
-افشین رتنسی: بدین ترتیب، شما استفاده از این تسلیحات را در مناطق مختلف از جمله در حلب سوریه رد میکنید؟ آیا شما استفاده از تسلیحات شیمیایی را توسط دولت سوریه در خان شیخون رد میکنید؟
-بشار اسد: همه این روایتها ادعاهایی بیش نیستند. هر کسی که اعلام کرد از تسلیحات شیمیایی استفاده شده است، باید شواهدی برای اثبات ادعایش ارائه کند.
-افشین رتنسی:، اما سازمان منع تسلیحات شیمیایی شواهدی ارائه کرد که سبب شد آمریکا,انگلیس و فرانسه به این باور برسند که باید کشور شما را بر همین اساس بمباران کنند.
-بشار اسد: باور داشتن یک مسئله است و ارائه شواهد یک مسئله دیگر است. ما در ارتباط با ارائه شواهد صحبت میکنیم. آیا آنها شواهدی دال بر اثبات روایت هایشان ارائه کرده اند؟ آنها هیچ گونه شواهدی ارائه نکرده اند.
-افشین رتنسی: شما اعلام کردید در تصاویر ویدئویی منتشر شده در ارتباط با استفاده از تسلیحات شیمیایی دستکاریهایی صورت گرفته است و این که شورشیان از تسلیحات شیمیایی از طریق دولت عربستان سعودی از این تسلیحات استفاده کردند و نه شما بلکه به اصطلاح شورشیان بودند که از این تسلیحات استفاده کردند؟
-بشار اسد: بله. این تصاویر در یوتیوب موجود است و شما میتوانید آنها را ببینید. تصاویری موجود است که نشان میدهد آنها در ارتباط با بسیاری از رویدادها و نه فقط درباره حادثه استفاده از تسلیحات شیمیایی و حتی در ارتباط با بمباران ها، در حال ایفای نقش قربانی هستند و در پایان فیلمبرداری میبینید فردی که نقش قربانی را ایفا میکرد از جایش بلند میشود. شما میتوانید این تصاویر را در یوتیوب ببینید. خیلی واضح است و ما هم میتوانیم شواهد موجود در این باره را در اختیار شما قرار دهیم.
-افشین رتنسی:، اما شواهدی فراتر از این تصاویر وجود ندارد، زیرا کلاه سفیدها که از سوی دولت انگلیس حمایت میشوند، کمکهای مالی از سوی دولت ترامپ هم دریافت کردند. آنها ادعا کرده اند که این ویدئوها کاملا صحت دارند و در حقیقت، افرادی که این ویدئوها را تهیه کرده اند سبب نجات جان صد و پنجاه هزار نفر در کشور شما تا سال ۲۰۱۸ شده اند. نظر شما در این باره چیست؟
-بشار اسد: شما میتوانید صورت این فرشتهها را ببینید منظورم کلاه سفیدهاست، افرادی از همین گروه از جنگجویان القاعه بوده اند. شما میتوانید این موضوع را به صورتی واضح ببینید کسی که در حال گردن زدن است و سپس قلب یک سرباز را میخورد. منظورم این است که انتشار این تصاویر در اینترنت خیلی رایج است. هیچ کسی در این منطقه کلاه سفیدها را باور ندارد. آنها زیرشاخه النصره هستند.
-افشین رتنسی: دولت انگلیس با صدور بیانیهای اعلام کرد عفو بین الملل ادعا کرده است دولت شما ۱۱ هزار نفر را با استفاده از به اصطلاح بمبهای بشکهای کشته است که این اقدام ناقض قطعنامه ۲۱۳۹ شورای امنیت سازمان ملل متحد محسوب میشود و دیده بان حقوق بشر به تصاویر ماهوارهای استناد کرده است و شما در ارتباط با انتشار تصاویر در یوتیوب صحبت میکنید و میگویید اینها تصاویر جعلی هستند. برخی از اعضای ناتو بزرگترین سازمانهای غیر انتفاعی را دارند و این تصاویر را منتشر میکنند. نظر شما در این باره چیست؟
-بشار اسد: هیچ جنگی جنگ خوبی نیست. این حقیقتی است که بر کسی پوشیده نیست. ما در جنگها همواره شاهدیم که قربانیانی وجود دارند. اما صحبت کردن در این باره که یک ارتش یا یک دولت اقدام به کشتن غیر نظامیان و مردم خودش میکند، این مسئله اصلا منطقی و قابل قبول نیست. جنگ در سوریه در ارتباط با تصاحب قلب مردم بود و شما با بمباران کردن مردم نمیتوانید قلب و روح آنها را به دست آورید. ارتش سوریه در حال مبارزه با تروریستها بود. اما این امکان وجود دارد که در این جنگ برخی غیرنظامیان هدف قرار بگیرند و میتوان تحقیقاتی را در این باره انجام داد. اما چگونه مردم سوریه میتوانند از دولت و رئیس جمهور خود و همچنین ارتش خود حمایت کنند زمانی که آنها مردم را میکشند؟
-افشین رتنسی: آیا شما و یا فرماندهان شما برای بازپس گیری شرق حلب به این نتیجه رسیدید که تنها راه خلاص شدن از دست داعش یا القاعده که ادعا میکنید تحت حمایت آمریکا و انگلیس قرار دارند، متوسل شدن به بمباران است؟
-بشار اسد: ما در این کار توانستیم به موفقیت برسیم. ما حتی برخی مناطق را بدون توسل به جنگ تصرف کردیم. ما با این گروهها مذاکره کردیم. آنها این مناطق را ترک کردند و سپس ما وارد این مناطق شدیم.
-افشین رتنسی:، اما تصاویری وجود دارند که نشان دهنده ویرانی در شرق حلب هستند. آیا این اقدامات تنها راه شکست دادن گروههای القاعده و داعش بود؟
-بشار اسد: این گروهها در شرق حلب به صورت روزانه غیر نظامیان را بمباران میکردند و سبب کشته شدن صدها هزار نفر در حلب شدند. بنابراین، مأموریت ارتش و دولت سوریه حفاظت از این غیر نظامیان در مقابل این تروریست هاست. چگونه ما میتوانیم این کار را بدون حمله به تروریستها انجام دهیم؟
-افشین رتنسی:، اما رسانههای دیگر کشورها چنین چیزی را نشان نمیدهند. اما نظر شما در ارتباط با انجام دادن حملات دوگانه در شرق حلب چیست؟ منظورم این است که اول حمله هوایی انجام میدادید و سپس نیروهای زمینی وارد این منطقه میشدند.
-بشار اسد: روایتهای گمراه کننده زیادی در غرب وجود دارد تا نشان دهند ارتش سوریه عمدا در حال کشتن غیر نظامیان است بدون این که اصلا دلیلی برای این کار وجود داشته باشد تا نشان دهند گروههایی که این کشورها آنها را کلاه سفیدها مینامند یا دیگر بیمارستانهایی که مقرهای تروریستها بوده اند، بیگناه هستند و ارتش سوریه در حال هدف قرار دادن تأسیسات بشردوستانه است تا غیر نظامیان کشته شوند و آسیب ببینند. در واقع اتفاقی که افتاد دقیقا برعکس بود و این غیر نظامیان از این مناطق فرار کردند و وارد مناطق تحت کنترل دولت در همه مناطق و نه فقط در شرق حلب شدند. اگر شما به شرق حلب بروید میبینید که این افراد همچنان تحت نظارت دولت در این مناطق زندگی میکنند. چرا ما این افراد را نکشتیم؟ چرا آنها به ترکیه فرار نکردند؟ این مسئله خودش روایتهای غرب را رد میکند.
-افشین رتنسی: یکی از مقامات کلاه سفیدها در برنامه من حاضر شد و اعلام کرد آنها تنها یک سازمان بشردوستانه هستند و آنها با وجود ادعاهای شما و دولت سوریه به هیچ وجه تروریست نیستند.
-بشار اسد:، اما تصاویر و ویدئوهایی وجود دارد. ما شواهدی برای اثبات این موضوع داریم. ما ادعا نمیکنیم. چرا ما این مسائل را مطرح میکنیم؟ ما میتوانیم همه این شواهد را در اختیار شما قرار دهیم. ما شواهدی در اختیار داریم.
-افشین رتنسی: میخواهم به موضوع برگزاری نخستین تظاهرات در داریا در دمشق بپردازم. بی بی سی برنامهای پخش و در آن با افراد مختلف در بیروت مصاحبه کرد. آنها اعلام کردند شما مجوز کشتن حمزه الخطیب ۱۵ ساله را صادر کردید. آیا این موضوع صحت دارد؟ آنها سپس با افراد دیگری مصاحبه کردند و آنها گفتند این اشتباهی بود که شما مرتکب شدید و همین اتفاق به وقایع دیگر در سوریه منجر شد.
-بشار اسد: در همان ابتدا در زمان برگزاری اعتراضات، طی همان چند روز اول، پنج افسر پلیس در تیراندازیها و به سبب اصابت گلوله کشته شدند. چگونه ما میتوانیم در ارتباط با اعتراضات مسالمت آمیز صحبت کنیم در حالی که افسران پلیس کشته میشوند؟
-افشین رتنسی: آیا شما دستور قتل حمزه الخطیب را صادر نکردید؟
-بشار اسد: من هم میخواهم به همین موضوع بپردازم. اما این که جهان میگوید آن اعتراضات مسالمت آمیز بود، صحت ندارد. تیراندازیهایی صورت گرفت. هم به سوی افسران پلیس و هم به سوی غیر نظامیان تیراندازی شد، زیرا در بیشتر رویدادها در آن زمان پلیس، مسلسل در اختیار نداشت.
-افشین رتنسی: این کودک شکنجه شد.
-بشار اسد: نه این درست نیست. این گونه نبود. چنین اتفاقی نیفتاد.
-افشین رتنسی: این اتفاق نیفتاد؟
-بشار اسد: او کشته شد و سپس ادعاهایی در این باره مطرح شد که او تحت شکنجه قرار گرفته بود. او شکنجه نشده بود. او کشته و سپس به بیمارستان منتقل شد. من با والدین او دیدار کردم. آنها دلیل کشته شدن او را میدانند. این روایت تنها در رسانههای غربی مطرح میشود. اما روایتی که ما در سوریه داریم این گونه نیست. برای همین من متعجب شدم زمانی که دیدم این روایتها با واقعیت فاصله دارند. او کشته شد. او چگونه کشته شد؟ او هدف اصابت گلوله قرار گرفت، اما چه کسی شلیک کرد؟ هیچ کسی نمیداند. او کشته شد. زمانی که اعتراضاتی پر آشوب برگزار میشود هر کسی میتواند در این تظاهرات نفوذ و از جهتهای مختلف اقدام به تیراندازی کند؛ و به همین دلیل افسران پلیس در یک اقدام تلافی جویانه هم کشته شدند.
-افشین رتنسی: آیا شما این خبر را شنیدید که دو شهروند سوری در آلمان دستگیر شدند. آلمان ادعا میکند یکی از افسران عضو واحد شکنجه شما را دستگیر کرده است که معترضان را شکنجه میکرد.
-بشار اسد: ما واحد شکنجه نداریم. ما اصلا سیاست شکنجه در سوریه نداریم. چرا ما باید از شکنجه استفاده کنیم؟ این سوالی است که مطرح میشود. چرا؟ آیا مسئله روانی مطرح است؟ آیا ما میخواهیم مردم را شکنجه کنیم، زیرا سادیسم داریم؟ چرا باید مردم را شکنجه کنیم؟ ما به اطلاعات نیاز داریم؟ ما همه اطلاعات لازم را در اختیار داریم. اکثر مردم سوریه از دولت خود حمایت میکنند. به همین دلیل، ما ۹ سال است که با وجود همه تهاجمهای انجام شده توسط غرب و دلارهای نفتی اعراب,هنوز بر سر کار هستیم. این تنها دلیل حضور ما بر سر کار محسوب میشود. چرا ما باید مردم خودمان را شکنجه کنیم؟ این سوالی است که مطرح است. این سیاست نیست. اگر شما در ارتباط با برخی رویدادها صحبت میکنید، این حوادث ممکن است توسط هر کسی به هر دلیلی رخ دهد. این اتفاقات ممکن است در هر جایی در جهان رخ دهد. ما چنین سیاستی را دنبال نمیکنیم. ما هرگز بر این باور نیستیم که شکنجه کردن مردم میتواند شرایط ما را به عنوان یک دولت بهتر کند. خیلی ساده است. ما چنین کاری انجام نمیدهیم.
-افشین رتنسی: دولت انگلیس نیروی دریایی را برای توقیف یک کشتی ایرانی اعزام و اعلام کرد این کشتی ایرانی حامل نفت برای سوریه است. آیا تحریمهای اتحادیه اروپا در حال تحت تأثیر قرار دادن فقیرترین قشر از مردم در سوریه در زمستان امسال است؟
-بشار اسد: دقیقا. نخست باید بگویم که این اقدام دزدی دریایی است. این یک دزدی دریایی توسط رژیم انگلیس است و این دقیقا معنای واژه رژیم محسوب میشود. زیرا رژیم و دزدی دریایی و گروههای تبهکار معنای یکسانی دارند. دوم این که، بله، آنها میخواستند مردم سوریه را تحت تاثیر قرار دهند. چرا؟ زیرا انتظار میرفت این مردم طی مراحل مختلف این جنگ علیه دولتشان قیام کنند، اما آنها موفق نشدند. آنهایی که از تروریستها یا همان شورشیان میانه رو و گروه کلاه سفیدها در سوریه حمایت میکردند موفق نشدند و مردم در کنار دولت خود ایستادند و بنابراین آسیب خواهند دید. آنها باید بهایش را بپردازند. نخست آنها باید این درس را بیاموزند که باید بر سر دستورالعملهای خود باقی بمانند و دوم این که، این شاید آخرین تلاش آنها برای تحت فشار قرار دادن مردم برای مخالفت کردن با دولت بود. آنها در گذشته هم برای چنین کاری تلاش کردند، اما موفق نشدند و این اقدامات موثر واقع نشد، زیرا مردم کل ماجرا را میدانند.
-افشین رتنسی: مقامات در جهان میگویند برای شما و وزرای شما طبیعی است که ناتو را به حمایت از القاعده یا داعش متهم کنید. اما بینندگان این مصاحبه در کشورهای عضو ناتو فکر میکنند این واقع مضحک است. چرا دولت انگلیس باید چنین کاری انجام دهد؟ چرا به نظر شما آنها باید از داعش و القاعده حمایت کنند؟
-بشار اسد: به سبب این حقیقت که مقامات آمریکایی همانند جان کری و هیلاری و شمار زیادی از دیگر مقامات در واشنگتن بیشتر از هر کسی دیگر به نوعی اعلام کردند که آنها از القاعده در افغانستان حمایت کردند تا از آنها علیه شوروی در آن زمان استفاده کنند. این سیاست و حرف خود آنهاست. این چیزی نیست که ساخته و پرداخته دست ما باشد.
-افشین رتنسی: چرا پس از ۱۱ سپتامبر آنها بار دیگر مرتکب این اشتباه شدند؟
-بشار اسد:، زیرا سیاست آمریکا به طور کلی به آزمون و خطا متکی است. آنها به افغانستان حمله کردند و هیچ گونه دستاوردی نداشتند و آنها به عراق حمله کردند و به هیچ دستاوردی نرسیدند و سپس آنها به روشهای مختلفی اقدام به حمله به کشورهای دیگر کردند. آنها راه و روش خود را تغییر دادند. مشکلی که آنها در ارتباط با داعش دارند این است که آنها از نظر خودشان برای بقاء جنگیدند، زیرا آنها در حال از دست دادن هژمونی خود هستند. آنها میخواهند با روسیه و ایران و سوریه بجنگند. ما به آنها پاسخ منفی دادیم. آنها به ابزارهایی نیاز دارند. آنها به عراق حمله کردند، اما اقداماتشان در این کشور موثر واقع نشد. آنها ارتش خود را روانه این کشور کردند و شکستهای زیادی خوردند و حتی در خود آمریکا بهایش را پرداختند؛ بنابراین برای آنها به مراتب آسانتر است تا نیروهای نیابتی خود را اعزام کنند. القاعده یک نیروی نیابتی محسوب میشود. آنها این گروه را علیه دولت سوریه و علیه دولت روسیه و دولت ایران فرستادند. به همین دلیل آنها در حال استفاده از این گروهها هستند. ما شواهدی در ارتباط با شیوه رشد و ظهور ناگهانی داعش داریم. چگونه داعش ناگهان در سال ۲۰۱۴ ظهور کرد؟ این گروه بدون هیچ دلیلی ناگهان در سوریه و عراق با تسلیحات آمریکایی ظهور کرد؟ اوضاع خیلی واضح است. آنها چگونه میتوانستند میلیونها بشکه نفت را تحت نظارت هواپیماهای آمریکاییها به ترکیه قاچاق کنند؟ چگونه؟ زیرا آمریکا میخواست از این گروه علیه ارتش سوریه استفاده کند. این چیزی نیست که ما فقط درباره آن صحبت کنیم. حقایق این گونه روایتها را مطرح میکنند.
-افشین رتنسی: شما با نمایندگان نهادهای بین المللی نشستهایی برگزار کرده اید. نظر شما درباره استفان دِ میستورا نماینده سابق سازمان ملل چیست که در گذشته اعلام کرد با توجه به رویدادهای رخ داده در حلب، ادلب و داریا، من آن کسی نیستم که بخواهم با اسد دست بدهد. او همان کسی است که شما با او به عنوان یک ناظر بی طرف، گفتگو کرده اید. نظر شما درباره این گونه افراد و مقامات چیست؟ آیا این افراد خنثی و بی طرف هستند؟
-بشار اسد: اگر او فردی بی طرف باشد نمیتواند چنین سخنانی بر زبان بیاورد و چنین موضعی داشته باشد، زیرا آمریکا تنها افراد دست نشانده را میپذیرد. این شیوه رفتار آنهاست.
-افشین رتنسی:، اما شما با این افراد دست دادید.
-بشار اسد: بله، خود او میخواست با من دست بدهد. او میخواست این کار را انجام دهد. او فردی است که جانبدارانه عمل میکرد به همین دلیل نتوانست کاری از پیش ببرد. او در حال اجرایی کردن دستورالعملهای آمریکا شاید به روشی زیرکانهتر بود، اما این شیوه هم موثر واقع نشد، زیرا او فردی بود که جانبدارانه عمل میکرد. به همین دلیل او با شکست مواجه شد و نتوانست کاری از پیش ببرد.
-افشین رتنسی: فرایند ژنو چه دستورالعملی را دنبال میکند؟ گزارشهایی در این باره منتشر شده است که هیئت سوری تحت حمایت دولت این کشور قرار دارد، اما نماینده دولت سوریه نیست. فرایند ژنو دقیقا چه معنایی دارد؟ هدف این فرایند چیست؟
-بشار اسد: این یک توطئه آمریکاست. این فرایند در ارتباط با دستاوردهای سیاسی است که آنها از طریق تحریک به برگزاری تظاهرات و سپس از طریق تروریستها نتوانستند به آن دست پیدا کنند. بنابراین، آنها میخواهند از طریق این فرایند سیاسی به هدف خود برسند. به همین دلیل آنها نتوانستند موفق شوند. به همین دلیل، فرایند ژنو با شکست مواجه شد، زیرا تلاش داشت از طریق تشکیل یک نهاد موقت، دولت را سرنگون کند. سپس آنها میخواستند از طریق ابزارهای صلح آمیز دولت را تغییر دهند و کنترل سوریه را به دست گیرند، همانند کاری که در سایر کشورها انجام دادند. به همین دلیل، فرایند ژنو با شکست مواجه شد. به همین دلیل ما از روسها کمک خواستیم فرایند سوچی را آغاز کنند که اکنون در حال موفق شدن است. ما در ماه گذشته، هیأتی را به آنجا اعزام کردیم و آنها از هفته گذشته، مذاکره بر سر اصلاح قانون اساسی سوریه را آغاز کردند. منظورتان همین ژنو است؟
-افشین رتنسی: بله منظورم همین بود.
-بشار اسد: ژنو تنها یک مکان جغرافیایی است. اما فرایند سیاسی همچنان از طریق سوچی در حال پیش رفتن است. ما در سوچی نشست برگزار و مذاکره میکنیم.
-افشین رتنسی:، اما رسانههای غربی اعلام کرده اند که فرایند اصلی در ژنو در حال برگزاری است و نه در سوچی. آیا به این روایت کنجکاوانه باور دارید که روسها میگویند آمریکاییها همچنان کنترل نفت در شمال سوریه را در دست دارند. آیا ترامپ در حال استفاده از آن میدانهای نفتی به عنوان اهرم چانه زنی در مذاکرات ژنو است؟ چرا آمریکا به صادر کردن نفت به ارزش ۳۰ میلیون دلار در ماه از سوریه علاقه دارد؟
-بشار اسد: از زمانی که داعش شروع به غارت و قاچاق نفت سوریه در سال ۲۰۱۴ کرد، آنها دو شریک داشتند: اردوغان و آمریکایی ها، چه سیا یا دیگران. بنابراین، کاری که ترامپ انجام داد، در واقع حقیقی نبود. حتی زمانی که کردها شروع به غارت نفت سوریه کردند، آمریکاییها شرکای آنها بودند. تنها موضوع پول مطرح بود. این همان چیزی است که ترامپ اخیرا هم اعلام کرد. اما این اصلا مسئله جدیدی نیست. این مسئله اصلا ارتباطی با مذاکرات ندارد.
-افشین رتنسی: آیا شما از این موضوع خشمگین نیستید؟ زیرا واضح است که این اقدام نقض کنوانسیون چهارم ژنو در ارتباط با استفاده از منابع یک کشور دیگر محسوب میشود.
-بشار اسد: البته که ما از این موضوع خشمگین هستیم. مطمئنا همه مردم سوریه خشمگین هستند. این اقدام به مثابه غارت است، اما هیچ گونه معیار و قوانین بین المللی در این زمینه رعایت نمیشود و قوانین بین المللی در این باره وجود ندارد. اما صراحتا باید بگویم که این موضوع جدیدی نیست نه فقط طی دوران جنگ. آمریکاییها همواره سایر کشورها را به شیوههای مختلف غارت میکنند. این موضوع تنها در ارتباط با نفت، پول یا منابع مالی نیست. آنها حق مردم آن کشورها را غارت میکنند. آنها حقوق سیاسی آن افراد را غارت میکنند. آنها حقوق دیگر آن افراد را نیز غارت میکنند. این نقش تاریخی آنها دست کم از زمان پس از جنگ جهانی دوم بوده است؛ بنابراین این موضوع جدیدی نیست و موضوع عجیبی هم نیست و جدا از سیاستهای قبلی آنها نیست. اما طی زمان، این سیاست شکلهای مختلفی به خود گرفته است که شامل غارت نفت هم میشود. البته غارت حقوق سایر مردمان در واقع مهمترین بخش از سیاستهای آمریکا را تشکیل میدهد.
-افشین رتنسی: بخش مهمی از جنگ سوریه در ارتباط با دسترسی به اروپا از طریق احداث خط لوله سوختهای فسیلی بوده است.
-بشار اسد: آنها از رئیس جمهور خواستند خاک سوریه را برای احداث یک خط لوله از شمال و جنوب و شرق و غرب در اختیار آنها قرار دهد که در نهایت این اتفاق رخ نداد. یک خط لوله از شرق به غرب وجود دارد: از ایران از طریق عراق و سوریه تا دریای مدیترانه. اگر جنگ در سوریه بر سر نفت بود، به عنوان یک حقیقت این احتمال وجود داشت. اما این تنها عامل این جنگ نبود. نباید فراموش کنیم که این یک جنگ بین آمریکا و دیگر کشورهای جهان است. ما در ارتباط با تغییر از یک منطقه به سوی یک منطقه دیگر صحبت کنیم. زیرا پس از جنگ جهانی دوم, نظم جهانی به ویژه پس از فرپاشی شوروی سابق در واقع منقضی شد و جهان تک قطبی دیگر به هیچ عنوان کارساز نیست. از اینرو، ما شاهد قدرتهای در حال ظهور مانند روسیه، چین، هند و سایر کشورها هستیم. آمریکا هیچ شریکی حتی اگر انگلیس، فرانسه یا دیگر کشورهای بزرگ باشد را در هدایت جهان نمیپذیرد. آنها هیچ شریکی را در کنار خودشان نمیپذیرند و به همین دلیل آنها اکنون در حال جنگیدن هستند. جنگ در سوریه در واقع صحنه کوچکی از یک جنگ جهانی سوم محسوب میشود، اما این جنگ از طریق دو نیروی نیابتی انجام میشود. عوامل زیادی در این زمینه موثرند. نفت تنها یک دلیل در این جنگ محسوب میشود، اما دلیل این جنگ تنها نفت نیست. من بر این باور نیستم که این جنگ تنها بر سر نفت آغاز شده باشد.
-افشین رتنسی: برخی ممکن است بگویند سوریه از نظر تاریخی و خود شما همواره از فلسطینیان حمایت کرده اید. به نظر شما آیا اسرائیل که به باور بسیاری از کشورها تسلیحات کشتار جمعی در اختیار دارد، بر سیاستهای کمیسیون اروپا و وزارت امور خارجه آمریکا یا پنتاگون نفوذ دارد؟
-بشار اسد: قطعا این گونه است. اسرائیل دشمن ماست. آنها خاک ما را اشغال کرده اند و این مسئله به نوبه خود نشان میدهد که آنها بخشی از هر رویدادی هستند که برای سوریه اتفاق میافتد. آنها بخشی از هر طرح علیه سوریه هستند. آنها به صورت مستقیم از طریق رابطه داشتن با تروریستها این اقدامات را انجام میدهند. آنها تروریستها را در بیمارستانهای خود تحت درمان قرار میدهند.
-افشین رتنسی: شما بر این باورید این تصاویر منتشر شده صحت دارند. آیا دولت اسرائیل به صورت مستقیم از شبه نظامیان مرتبط با القاعده و داعش حمایت میکند که در تلاش برای نابود کردن دولت شما هستند؟
-بشار اسد: خود اسرائیلیها رسما این تصاویر را به عنوان بخشی از اخبار خود منتشر کردند. این ادعای ما نبود. دوم این که، هر زمان که ارتش سوریه در مقابل تروریستهای النصره در جنوب پیشروی کرده است آنها اقدام به بمباران نیروهای ما کردند. هر زمانی که ما در جاهای دیگر در سوریه پیشروی کردیم، جنگندههای آنها اقدام به انجام دادن حملات هوایی علیه ارتش ما کردند. اینها اتفاقاتی است که رخ داده است؛ بنابراین ارتباط اسرائیل با این گروهها یک ارتباط واضح است. ائتلافی بین عملیات اسرائیلیها و عملیات تروریستها ایجاد شده است. بنابراین، آنها نخست این اقدامات را به صورت مستقیم از طریق تروریستها و سپس از طریق آمریکاییها و سپس در وهله سوم از طریق اروپاییها انجام میدهند. آنها یک دستورالعمل را دنبال میکنند و آنها از منفعتی مشترک برخوردارند و این مسئله مربوط به قبل از آغاز جنگ است و تنها محدود به دوران جنگی نمیشود؛ بنابراین این مسئله کاملا عادی و قابل پیش بینی است که اسرائیلی بخشی از کل این ماجرا هستند.
-افشین رتنسی: انگلیس، آمریکا، کشورهای اروپایی ممکن است روند بمباران هوایی کشور شما را با هدف نابود کردن دولتتان متوقف کرده باشند. خبر مهم در رسانههای مرتبط با ناتو این بوده است که البغدادی توسط عناصر آمریکایی در استان ادلب ترور شد. آیا بر اساس سخنانی که شما گفتید میتوان این برداشت را داشت که البغدادی لزوما توسط آمریکا تحت شکنجه در زندان ابوغریب در عراق آموزش دیده بود؟
-بشار اسد: بله. او در زندانها و تحت نظارت آنها بود. آمریکایی همانهایی بودند که البغدادی را آزاد کردند. بنابراین، آنها بدون داشتن هیچ گونه حکمی نمیتوانستند او را آزاد کنند و البغدادی به صورت ناگهانی آنگونه خودش تصور میکرد، خلیفه مسلمین در سراسر جهان شد. او توسط آمریکاییها برای ایفای این نقش آماده شده بود. ما روایت اخیر در ارتباط با کشته شدن او را باور نداریم. ممکن است که او کشته شده باشد، اما داستان آنگونهای نیست که آنها اعلام کرده اند. کل روایت در ارتباط با تبرئه آمریکاییها درباره ارتباط داشتن با تروریستها نه فقط طی چند سال گذشته بلکه طی چند دهه گذشته است. این داستان همانند فیلمهای تخیلی است که در آن خاطره افراد پاک میشود. آنها میخواهند خاطره و ذهن افکار عمومی را درباره ارتباط خود با تروریستها به ویژه القاعده یا داعش و النصره پاک کنند. زمانی که صدام حسین دستگیر شد هم این اتفاق افتاد. زمانی که او اعدام شد، آنها تصویر مربوط به اعدام شدن او را پخش کردند. زمانی که فرزندان او کشته شدند آنها تصویر اجساد آنها را پخش کردند. این اتفاق در ارتباط با قذافی هم رخ داد. چرا آنها جسد بن لادن را به مردم نشان ندادند؟ چرا آنها جسد البغدادی را به همه نشان ندادند؟ این یک روایت جعلی در ارتباط با مخالفت با تروریستها و پیچیده بودن این عملیات است. ممکن است که او کشته شده باشد، زیرا تاریخ انقضای او به اتمام رسیده بود. آنها به یک شخص دیگر نیاز دارند و ممکن است که آنها بخواهند کل اسم داعش را تغییر دهند و یک اسم دیگر برایش بگذارند تا داعش را به عنوان یک سازمان میانه رو نشان دهند تا بار دیگر از او علیه دولت سوریه استفاده کنند.
-افشین رتنسی: بار دیگر رسانهها به این موضوع واکنش نشان دادند. اما البته دولت ترامپ از دولت شما در ارتباط با ترور البغدادی قدردانی کرد.
-بشار اسد: ما بخشی از هیچ عملیاتی نبودیم.
-افشین رتنسی: شما با آنها در این باره گفتگو نکردید.
-بشار اسد: هیچ گونه ارتباطی بین هیچ نهادی در سوریه و هیچ نهادی در آمریکا وجود ندارد.
-افشین رتنسی: شما در مذاکرات اخیر ژنو نمایندهای نداشتید؟
-بشار اسد: خیر به هیچ وجه. ما خیچ گونه روابطی با بیشتر کشورهای غربی نداریم که نقشی مستقیم علیه سوریه ایفا میکنند.
-افشین رتنسی:می دانیم که شما روابط خصومت آمیزی با ترکیه دارید که یک کشور عضو ناتو است، اما اردوغان و شما باید از این حقیقت آگاه باشید که سیاستهای غرب تأثیری منفی بر اتحادیه اروپا داشته است. نظر شما در ارتباط با واکنش کشورهای اروپایی به احتمال بازگشت جنگجویان انگلیسی داعش به کشورهای عضو اتحادیه اروپا چیست؟ حضور آنها در لندن و پاریس و برلین تا چه میزان میتواند خطرناک باشد؟
-بشار اسد:در واقع، روابط بین اردوغان و اتحادیه اروپا دو بعد دارد. آنها از او متنفرند و در عین حال خواهان او هستند. آنها از او متنفرند. آنها میدانند که او یک اسلام گرای متعصب است. آنها از این موضوع اطلاع دارند. آنها میدانند که او میخواهد این افراط گرایان یا شاید تروریست را به کشورهایشان باز گرداند.
-افشین رتنسی: از جمله شمار زیادی از پناه جویان سوری را هم میخواهد بازگرداند.
-بشار اسد: البته بسیاری از آنها اهل سوریه هستند، اما برخی از آنها هم سوری نیستند و از مناطق مختلفی وارد ترکیه شده اند و در واقع فقط اهل سوریه نیستند. اما اکثر این پناه جویان سوری هستند. همه آنها افراطی نیستند. اکثر آنها تروریست نیستند. اکثر آنها سوری هستند و به سبب تروریسمی که در سوریه وجود دارد در ترکیه زندگی میکنند. آنها به سبب بمبارانهای تررویستها و ... در ترکیه به سر میبرند. آنها او (اردوغان) را نمیخواهند، اما در عین حال از او میترسند. اما از سوی دیگر باید ببینیم که فرستادن این سوریها و دیگر پناه جویان خطرناک است و بیشترین خطری که اروپا را تهدید میکند حمایت از تروریستها در سوریه است. این خطرناکترین بخش ماجراست. بنابراین، این ریاکاری و تزویر است. چگونه شما میتوانید از این چند میلیون نفر بترسید که بیشتر آنها میانه رو هستند و تعداد کمی از آنها ترورست هستند و در عین حال به صورت از همان تروریستهایی حمایت میکنید که تعداد آنها در سوریه دست کم دهها هزار نفر است و شاید هم تعداد آنها صدها هزار نفر باشد و شما نمیترسید اگر که آنها به کشورهای شما باز گردند.