گزارش مکتوب؛
نان بی کیفیت بر سر سفره مردم
مردم این روزها در حالی با افزایش قیمت نان مواجه شده اند که همچنان شاهد پخت نانهای بی کیفیت در نانواییها هستند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکزآذربایجان غربی ،نان به عنوان اصلی ترين محصول غذايی در سبد خانوار محسوب می شود و بهبود کیفیت آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است دارد اما در چند سال اخیر به بهانه های مختلف شاهد افت کیفیت آن بوده ایم.
براساس آمار، سرانه مصرف نان به عنوان قوت غالب مردم در کشور حدود ۳۲۰ گرم در روز و معادل ۱۱۷ کیلوگرم در سال برای هر فرد است و به عبارتی میتوان گفت: یکی از خریدهای روزانه هر خانواده ایرانی به شمار میآید.
در حالی که یک ماهی از گران شدن قیمت نان در آذربایجان غربی میگذرد، اما مردم همچنان شاهد پخت نانهای بی کیفیت در نانواییها هستند.
گزارش میدانی خبرنگار حاکی از این است که در استان آذربایجان غربی تخلفاتی در چانه و کیفیت نانها نیز صورت میگیرد که این خود اعتراض مردم بر انگیخته است در کنار اعتراضات مردم، نانواییها هم از نبود آرد با کیفیت در سطح استان خبر میدهند.
در سالها گذشته طبق گفته مسئولان، برای بالا بردن کیفیت نان، تسهیلاتی برای نوسازی دستگاههای نانوایی پرداخت شده، ولی متاسفانه هیچ تغییری در کیفیت نان نداشته است و همچنان نان بی کیفیت بر سر سفرههای مردم خودنمایی میکند.
احمد سعیدپور یکی از شهروندان ارومیهای در هنگام خرید نان از نانواییها میگوید: نان در سبد غذایی ما جایگاه ویژای دارد، ولی متاسفانه نبود نظارت مسئولان بر نانوایها باعث شده کیفیت نان پایین باشد.
وی ادامه داد: سرانهی مصرف نان در خانواده ما بیشتر است، اما متاسفانه هر بسته نان لواشی که از نانواییهای این شهرستان تهیه میکنیم متاسفانه شاهد بی کیفیتی نان هستیم.
شهروند دیگرارومیهای میگوید:در برخی از نانوایی شهر شاهد کم فروشی نان هستیم و نانهای لواشی به شدت نازک هستند و با دست زدن به یک عدد از آنها، نانها خرد میشود.
با افزایش قیمت نان به خصوص در خانوادههای پر جمعیت هم اکنون بخش قابل توجهی از هزینه خانواده به خرید نان اختصاص یافته است.
اما نانواییها نیز از نبود آرد مرغوب و با کیفیت و همچنین از نبود نظارت در دربرخی نانواییهای متخلف خبر میدهد.
یکی از نانواییها با سابقه ارومیه که در یکی از محلههای قدیمی ارومیه نانوایی دارد میگوید:علی رغم اینکه استان ما یکی از قطبهای تولید گندم در کشور به شمار میرود، اما اصلا گندم با کیفیت و مرغوبی ندارد.
وی ادامه داد:با توجه به اینکه بیشتر نانواییهای محلات قدیمی فرسوده هستند، اما هیچ حمایتی از سوی نهاد مربوطه صورت نمیگیرد.
یکی دیگر از نانواهای ارومیهای که قریب به ۳۰ سال در زمینه پخت نان روغنی مشغول است گفت:کیفیت نانهای ارومیه صفر هستند.
در استان آذربایجان غربی ۴ هزار و ۹۳۲ واحد نانوایی فعال است که از این تعدا ۳ هزار و ۵۳۲ واحد یارانهای و یک هزار و ۴۲۲ واحد نانوایی نیمه یارانهای است.
مصرف این نانواییها در ماه ۲۹ هزار تن آرد است.
زارع مدیرکل شرکت غله و خدمات بازرگانی آذربایجان غربی سرانه توزیع آرد یارانهای در کشور را ۶ کیلو و ۲۰۰ گرم اعلام کرد و افزود: متاسفانه این رقم در استان ۶ کیلو ۹۰۰ گرم است.
وی شهرستان خوی یکی از شهرستانهای پرمصرف آرد یارانهای در کشور دانست و افزود: این سرانه بالا بعلت توزیع نامتوازن و نادرست آرد شهری، روستایی و عشایری است که باید براساس دستور العملها و در جهت مصرف درست و کاستن از ضایعات اصلاح شود.
زارع با اشاره به بی کیفیت بودن نان از ارتقای کیفیت آرد در استان از خرید و ورود گندم مرغوب از استان خوزستان به سیلوهای آذربایجان غربی خبر داد و تصریح کرد: برای بهبود کیفیت آرد استان مقادیری گندم با کیفیت مطلوب از خوزستان خریداری و درسیلوهای استان ذخیره شده است که از اول دی ماه به نسبت ۳۰ درصد با گندم تولیدی استان مخلوط خواهد شد تا آرد مناسبتری در اختیار نانوایان قرار گیرد.
زارع ساماندهی آرد خام یارانهای روستایی و عشایر و تجمیع نانوائیهای و تسهیل در نظارت آنها در استان از راهکارهای اولیه کاهش سرانه مصرف ارد در استان دانست و افزود: سرانه نانوایی در کشور به ازای هر ۱۲۰۰ نفر یک نانوایی استدر حالیکه این رقم در استان به ازای هر ۶۵۰ نفر یک نانوایی است که نظارت و کنترل آنها با مشکل ساخته است.
مدیرکل شرکت غله و خدمات بازرگانی آذربایجان غربی اجرای طرح بهسازی نانوائیها را گام مهم دیگر در جهت ارتقای کیفیت نان و کاهش مصرف آرد در استان دانست وگفت: در اجرای این طرح با پرداخت ۳۸۰ میلیارد ریال تسهیلات با ۱۵ درصد ۱ هزار ۵۳۰ واحد نانوایی نوسازی و تجهیز خواهد شد.
با این حال هرچند مسئولان برای ارتقای نان اقداماتی انجام داده اند، ولی باید با نظارت مستمر بر کار نانواییهای سطح شهرستان رضایت مردم را جلب کرد.
به نظر میرسد با شرایط موجود بر کیفیت نان در استان و بی توجهی نانواهای استان به کیفیت نان مسئولان باید فکری اساسی به حال قوت لایموت مردم کنند.