گزارش مکتوب؛
بازار گرمی چینی ها در بازار سرد کاشی...
نمایندگان یک شرکت چینی با حضور در استان کرمانشاه آمادگی خود را برای سرمایه گذاری در زمینه تولید کاشی وسرامیک اعلام کرده اند، هر چند سرمایه گذاری یکی از عوامل مهم و تاثیر گذار در رونق اقتصادی است اما انجام این سرمایه گذاری در استان از حاشیه به دور نمانده است.
فرش قرمز سرمایه گذاری این روزها در کرمانشاه برای چینیها پهن شده است ...
به نظر میرسد عبور از روی این فرش قرمز در میان آرا منتقدان کار را برای موافقان اجرای این تفاهمنامه اندکی دشوار کرده است.
اینکه اجرای این طرح به چه صورت تحقق مییابد و دلایل منتقدان برای جمع کردن این فرش قرمز و اصرار موافقان برای گستردن آن چیست نیاز به توضیحاتی دارد که به تفصیل به آن پرداخته میشود...
واکنشهای مثبت و منفی فعالان عرصه صنعت در کرمانشاه به انعقاد تفاهمنامه با سرمایه گذاران چینی برای راه اندازی کارخانه کاشی و سرامیک این روزها در راس هرم گفتمانهای اقتصادی قرار دارد
چینیها که ۱۴ درصد از بازارهای اقتصاد جهان را در قبضه خود دارند، قرار داد واگذاری زمین مورد نیاز خود را در شهرک صنعتی زاگرس منعقد کرده اند.
این شرکت حالا یک ماهی میشود که در حال انجام مطالعات اولیه برای راه اندازی این کارخانه است.
کارخانه کاشی و سرامیک قرار است با سرمایه گذاری ارزی یکصد میلیون یورو در مدت یکسال و با تولید سالانه ۲۰ میلیون متر مربع کاشی و سرامیک به بهره برداری برسد.
شرکتی که اگر به مرحله بهره برداری برسد بعد از کارخانههای کاشی بیستون و کاژه سومین کارخانه فعال در استان خواهد بود که نام تولید کننده محصولات سرامیکی بر سردرب آن نقش خواهد بست.
نگاهی به آرا موافقان و مخالفان
در حالیکه بازوند استاندار کرمانشاه اجرای این سرمایه گذاری را موجب رونق اقتصادی و آن را فرصتی برای استان و نیازمند حمایت مدیران میداند مرزی دبیر خانه صنعت و معدن استان هم جذب سرمایه گذار را با توجه به مشکلات اقتصادی و آمار بالای نرخ بیکاری اقدامی موجه و تحسین برانگیز میداند او میگوید: دغدغه بکار گیری نیروهای بومی یکی از چالشهایی است که موجب نگرانی میشود.
شاید تجربه احداث کارخانهای مشابه در خراسان و بهره گیری از ۴۰۰ نیروی چینی استدلالی برای تردید در پذیرش آن از سوی برخی از صنعتگران استان باشد.
اما معاون هماهنگی امور اقتصادی استان اشتغال بومی را جز تعهدات جدی شرکت میداند که مدیریت آن بر عهده سازمان سرمایه گذاری خارجی است او میگوید: ساخت این کارخانه برای ۱۴۰۰ نفر در استان اشتغالزایی خواهد داشت.
در کنار این مباحث نیاز سنجی در بخش اقتصاد و اعتقاد به اینکه سرمایه گذاری نباید در میان تجزیه و تحلیلهای غیر منطقی محصور شود از نکات مهمی است که اقتصاد دانان بر آن تاکید دارند.
برخی از فعالان صنعت استان معتقدند که در ایران سالانه ۲ برابر میزان تقاضا در کشور کاشی تولید میشود و این در حالی است که هنوز زمینه صادرات مناسب این کالا به بازارهای جهانی فراهم نشده است.
مثلا میرزایی مدیرعامل شرکت تولید کاشی بیستون در تحلیلی احداث کارخانههای مشابه را مقرون به صرفه نمیداند او میگوید به علت نامتعادل بودن بین تولید و میزان تقاضا احداث کارخانه جدید معنایی جز تعطیلی کارخانههای قدیمی ندارد ...
در حالیکه سه سال از تعطیلی یکی از کارخانههای تولید کاشی به نام کاشی کرد در استان به دلایلی همچون نبود سرمایه در گردش، بروز نشدن ماشین آلات و کاهش توان رقابتی میگذرد اسماعیلی دیگر تولید کننده و مدیر عامل کاشی کاژه معتقد است ایجاد واحد تولید کاشی در کشور فاقد توجیه اقتصادی و به معنای ارز آوری برای چینیها تعبیر میشود.
دبیر خانه صنعت و معدن در واکنشی دیگر به انجام این سرمایه گذاری میگوید: مشارکت چینیها برای سرمایه گذاری در ایجاد صنایع پیشگام همچون قطعات خودرو و یازیر مجموعه های پتروشیمی می تواند موثر باشد، اما برای واحدهای مشابه داخل کارایی نخواهد داشت...
در همین رابطه نجفی اقتصاددان و مدرس دانشگاه نیز معتقد است سود آور بودن از مزایای انتقال تکنولوژی است و این انتقال در صورتی محقق خواهد شد که سرمایه گذاری در زمینههایی با تکنولوژی بالا صورت پذیرد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کرمانشاه در پاسخ به این سوالات میگوید: ۸۵ درصد تولیدات کارخانه سرمایه گذاران چینی بعد از تولید در بازارهای بین المللی به فروش میرسد.
حاتمی معتقد است سیاستهای حمایتگرایانه باید هوشمندانه باشد او میگوید: حضور سرمایه گذار خارجی دانش مدیریت را تحت تاثیر قرار میدهد، بازاریابی و بازار سازی موفق از نتایج سرمایه گذاری خارجی است که حاتمی آن را کمکی برای کارخانجات داخلی در بازارهای رقابتی و جلوگیری از واردات میداند.
سخن آخر....
طبیعی است که حساسیت موضوع در هر نوع سرمایه گذاری صرفنظر از عقاید منتقدان و موافقان تنها در یک نکته خلاصه میشود و آن اینکه در استان پر ظرفیت کرمانشاه که حالا باید بیش از گذشته گامهایش را بنیادیتر و سریعتر در بخش تولید و دستیابی به اقتصاد پویا بردارد دیگر تکرار تجارب ناخوشایند و یکسویه نگری که ممکن است آتش آن دامن گیر استان شود و دود آن به چشم مردم برود توجیه ناپذیر است.
* گزارشگر: سحر پیرویسی