کاخ سلیمانیه ترکیبی از هنر و معماری ادوار گذشته
عمارتی باشکوه که داستانهای زیادی در دل دارد
کاخ سلیمانیه در کرج با هلالیهای قرینه، تالاری با سقف بلند و نقاشیهای هنرمندانه، داستانهای زیادی از گذشته در دل دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز البرز، در کوچه پس کوچه هاى محله مصباح کرج قدم میزدم که داخل خیابان شهید کیانپور شدم، در انتهاى خیابان درب چوبى بزرگى نظر من را به خود جلب کرد قدم هایم را دوتا یکى طى کردم تا هرچه سریعتر به این درب چوبى بزرگ برسم. قدم زنان به انتهاى راهرو رسیدم که ساختمان زیبایى با معمارى منحصر به فرد قدیمى و پرده هاى سفید طرح دار با آجر هاى سه سانتى سرخ مرا شیفته خود کرد.
خانه فرزند سی و چهارم فتحعلیشاه قاجار و والی کرج، عمارتی صمیمی است. تزیین درون آن ساده و موزون بهنظر میرسد و چشم را نوازش میدهد. دیوارها اکنون بهرنگ سفید هستند. داخل عمارت بهلطف سخاوت پنجرهها پر از نورند.
در دو ضلع روبرو، دو نقاشی بخش بالایی دیوار را مزین کرده است. نقاشیهای ارزشمندی که همانند قابی فاخر از عکسی خانوادگی خود را به رخ میکشند. نقاش این آثار عبدالله خان نقاش باشی است که از هنرمندان دوره قاجار بوده است.
تالارها، ارسی ها، نقاشی ها، آیینه کاری ها، قوسهای نیم دایره نما، سقف شیروانی، طبقهای بودن آنها تنها برخی از خصوصیات بارز کاخ سلیمانیه در کرج هستند که در ترکیب نهایی و بسیار ساده و در کنار مجموعه ساختمانها و باغ پیرامونی خود منجر به به وجود آمدن این کاخ با شکوه و خاص شده است.
به سراغ علیرضا مهرجردی، سرپرست معاونت میراث فرهنگی البرز رفتم، او در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از البرز، در خصوص این عمارت باوقار گفت:کاخ سلیمانیه به دستور فتحعلیشاه قاجار توسط محمدحسین خان نام الدوله ملقب به صدر اصفهانی که داماد فتحعلى شاه قاجار بود به عنوان کاخ ییلاقی در سال ١٢٢٤هجرى قمرى تا ۱۲۲۷ هجرى قمرى در محوطه کشاورزى دانشگاه تهران مستقر در کرج بنا شده است.
مهرجردی میگوید: اهمیت کاخ سلیمانیه به جهت دو نقاشی دیواریهای تالار اصلی آن است که توسط عبدالله خان نقاش باشی یکی از هنرمندان نام دار و معروف اوایل دوره قاجار با رنگ روغن در ضلع شرقى و غربى دیواره تالار اصلی این کاخ کشیده شده است.
او میگوید:از ویژگیهای این بنا مى توان به اولین نقاشی و تصویر آقا محمدخان قاجار بنیانگذار سلسله قاجاریه اشاره کرد که در کاخ سلیمانیه کشیده شده و تنها تصویر باقی مانده از آن دوره در این کاخ است.
در ضلع شرقی تصویری از نقاشی فتحعلی شاه قاجار است که بر روی تخت نشسته و ۱۴ فرزند او در کنارش هستند و در دیواره ضلع غربی آقامحمدخان قاجار است که ۱۳ نفر از یاران او در کنارش هستند.
سرپرست معاونت میراث فرهنگی البرز در خصوص این بنا و مختصاتش گفت:دو راه پله در قسمت شمالی و به قرینه آنها دو راه پله دیگر در قسمت جنوبی ساختمان است که هرکدام با هشت پله و روکش لعاب فیروزهای راههای دسترسی به ساختمان و تالار اصلى را مهیا کرده است.
او میگوید: این عمارت زیبا و شگفت انگیز در سال ۱۳۲۷ شمسی در فهرست آثار ملی ایران به شماره ۲۷٠ به ثبت رسیده که به عنوان اولین آثار به ثبت رسیده استان البرز است.
علی عبادی، سرپرست معاونت گردشگری اداره کل میراث فرهنگی استان البرز نیز در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از البرز، گفت: از اول امسال تاکنون دو هزار و ۵۱۰ گردشگر از مجموعه کاخ سلیمانیه کرج بازدید کردهاند.
سرپرست معاونت گردشگری اداره کل میراث فرهنگی استان البرز افزود: تمهیداتی در دست اقدام است که با ایجاد یک مدیریت جدید و جداگانه از ابتدای سال آینده فعالیت این مجموعه به طور مستمر باشد و تنها یک روز مشخص در هفته تعطیل شود.
عبادی گفت: راه اندازی موزه نقاشیهای دوران قاجار نیز از دو سال پیش در دست اقدام است که درصدد نهایی کردن آن هستیم.
کاخ سلیمانیه حالا در گوشهای از کرج منتظر است تا به موزه تبدیل شود تا این بار رفت وآمد هنردوستان و علاقهمندان به تاریخ را در گوشه و کنار خود حس کند.
این بنا روزگاری نماد شکوه سلسله قاجار بود و مردم کوچه و بازار گشت و گذاری هر چند کوتاه در محوطه زیبای آن را در دل آرزو میکردند.