از تحرکات نظامی وسیاسی امریکا در اربیل والانبار تا خلاء سیاسی در بغداد
تحرکات نظامی وسیاسی امریکا در اربیل والانبار و هم زمان شروط فراکسیون های کردی وسنی عراقی در پارلمان عراق ممکن است مانع موفقیت الکاظمی در تشکیل دولت جدید واستمرار خلاء سیاسی در این کشور شود.
روز یکشنبه حنین القدو، نماینده پارلمان عراق از ائتلاف فتح در بیانیه مطبوعاتی اعلام کرد: برخی فراکسیونهای سیاسی تلاش میکنند شروط خود را به مصطفی الکاظمی، نخست وزیر مکلف تحمیل کنند. القدو از ائتلاف کردهای عراقی و احزاب اهل تسنن یاد کرد که برای حمایت از الکاظمی شروطی را مطرح کرده اند و پست های وزارتی را خواستار شده اند. این نماینده پارلمان عراق گفت در سایه شروط اعلام شده، الکاظمی با محدودیت ها و چالشهایی مواجه است که مانعی برای او در راه تشکیل کابینه شدهاند.
ائتلاف اکثریت احزاب شیعی با اجماع مصطفی الکاظمی را برای تشکیل دولت معرفی کرده اند و این امیدواری بود که او موفق شود خلاء سیاسی عراق را پس از گذشت ماهها از استعفای عادل عبدالمهدی با تشکیل دولت جدید پرکند. اما اکنون نگرانی از افزون خواهی فراکسیون های یاد شده در پارلمان عراق ممکن است به این منجر شود که همچنان خلاء سیاسی در این کشور استمرار داشته باشد.
به نظر می رسد خلاء سیاسی در عراق و سهم خواهی های کردها واحزاب سنی عراقی نمی تواند با تحرکات سیاسی ونظامی امریکا در این کشور به ویژه در اریبل و الانبار بی ارتباط باشد. بر اساس مصوبه پارلمان عراق, امریکا ناگزیر است که نیروهای خود را از این کشور خارج کند اما در هفته های اخیر نظامیان امریکایی چند پایگاه خود را در مناطق شیعه نشین تحویل نیروهای عراقی داده اند و دو پایگاه حریر در اربیل و عین الاسد در الانبار را تقویت کرده اند. گزارش ها حاکیست که امریکا بدون اجازه دولت عراق در مسیر تقویت این دو پایگاه نظامی, تجهیزات جدید و همچنین سامانه موشکی پاتریوت منتقل کرده است. هم زمان در هفته های اخیر اربیل و الانبار محل آمد وشد برخی مقام های امریکایی از جمله مایک پمپئو وزیر امور خارجه و مارک اسپر وزیر دفاع امریکا شده است.
این در حالی است که خبرگزاری اناتولی روز بکشنبه نوشت رفتوآمدهای رهبران ارشد عراقی به شهر فلوجه در استان الانبار نقش جدیدی را که این شهر در ترسیم آینده استانهای سنینشین ایفا میکند، آشکار میسازد، در واقع به نظر میرسد تلاشهایی میشود تا این شهر همانند اربیل برای کردها به مرکزی برای تصمیمگیریهای سیاسی اهل تسنن تبدیل شود.
به نوشته این خبرگزاری ، شهر فلوجه در ماه جاری میلادی به شکلی بیسابقه میزبان عدنان الزرفی، نخست وزیر مکلف شده پیش از کنارهگیریاش و برهم صالح، رئیس جمهوری عراق جهت گفتوگو درباره آینده روند سیاسی و تشکیل کابینه موقت بود.
مخالفان محمد الحلبوسی، رئیس پارلمان عراق که رهبری "تحالف القوی العراقیة"، بزرگترین نماینده اهل تسنن در پارلمان را بر عهده دارد، او را متهم به تلاش برای اعمال حاکمیت خود بر تصمیمات تشکل اهل تسنن میکنند و تحلیلگران بر این باورند که دیدارهای الحلبوسی با رهبران عالی رتبه در فلوجه در همین راستاست.
اگر این تحرکات را در یک مجموعه ارزیابی کنیم می توان ارتباط منطقی میان این تحولات برقرار کرد و حدس زد که امریکا با تقویت پایگاههای نظامی خود در اربیل و الانبار, رایزنی هایی را نیز با مقام های کرد وسنی عراقی برای انعقاد قرادادهای امنیتی و حفظ این دو پایگاه به انجام رسانده است.
خبرگزاری المعلومه روز دوشنبه به نقل از کریم الخیکانی، کارشناس مسائل سیاسی عراق نوشت: سفر برهم صالح، رئیس جمهوری عراق به استان الانبار برای دیدار با محمد الحلبوسی، رئیس پارلمان کشور خالی از اتفاقات جدید درباره حضور آمریکا در عراق نیست؛ به ویژه اینکه کردها و سنیها از علاقهمندان باقی ماندن نیروهای آمریکا در عراق هستند.
الخیکانی افزود: بازدید مایک پنس، معاون وزیر خارجه آمریکا از پایگاه عین الأسد در الانبار نیز به منظور اطلاع از وضعیت نظامیان امریکایی انجام نشده، بلکه برای امضای توافقنامههای جدید درباره حضور نیروهای آمریکا و استقرار دوباره آنها در پایگاههای اصلی به دور از موشکهای مقاومت صورت گرفته است.
در این ارتباط به نظر می رسد شروط یا سهم خواهی فراکسیون های کردی و سنی در پارلمان عراق از مصطفی الکاظمی بی ارتباط با این تحرکات نباشد و چه بسا این افزون خواهی ها با تحریک امریکا و به منظور استمرار خلاء سیاسی در بغداد و بستر سازی برای اجرای طرح امریکا جهت تجزیه این کشور باشد.
به نظر می رسد امریکا برای حفظ نیروهایش در اربیل والانبار به دنبال محروم کردن بغداد از اعمال حاکمیت بر این دو منطقه و جاری کردن حاکمیت خود از طریق حمایت از گروههای کردی وسنی عراقی است.
این اتفاق دقیقا در سوریه نیز به وقوع پیوسته است در حال حاضر امریکا با حفظ چند صد نظامی خود در مناطق کردنشین سوریه مانند حسکه و سازماندهی نیروهای محلی حاکمیت خود را در این مناطق اعمال کرده و از تعمیم حاکمیت دولت سوریه بر این مناطق جلوگیری می کند.
شبکه لحدث روز دوشنبه از تلاش نیروهای آمریکایی برای تقویت بیشتر نفوذ خود در منطقه شرق فرات در سوریه و فراخواندن دوباره نیروهای سوریه دموکراتیک برای همکاری با آنها خبر داد.
به گزارش شبکه تلویزیونی الحدث، نیروهای آمریکایی صدها نفر از کسانی را که پیشتر تحت عنوان "نیروهای سوریه دموکراتیک" با آنها همکاری می کردند، به همکاری دوباره فرا خوانده اند. نیروهای آمریکایی برای باز تثبیت گسترده نفوذ خود در منطقه شرق فرات تلاش می کنند و ارتش آمریکا به افراد فراخوانده شده دستمزد ماهیانه بیشتری از آنچه در گذشته به آنها پرداخت می کرده پیشنهاد داده است.
در یک نگاه کلی باید گفت میان این تحرکات امریکا در خاک سوریه با تحرکات سیاسی ونظامی اش در شمال اربیل والانبار ارتباط وجود دارد و همه این تحولات در سایه اجرای طرح تجزیه این دو کشور در سایه تضعیف دمشق وخلاء قدرت و ایجاد تشتت و دو دستگی در میان احزاب شیعی در بغداد رخ می دهد.
-------------------------------------------
رضا محمدمراد