به گزارش
خبرگزاری صداو سیما،مرکز اصفهان؛مسئول باستان شناسی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان ، از کشف خمره متعلق به دوره اشکانی، چاه سنگی ساسانی به عمق شش متر، سفالهای سالم سلجوقی، آل بویه و قطعات سفالهای اشکانی و ساسانی خبر داد و گفت: آثار به دست آمده در راستای خیابان مشتاق دوم اصفهان در بخش شمالی تپه اشرف بیشتر متعلق به دورههای تاریخی پیش از اسلام تا قرن پنجم هجری است.
علمدار علیان افزود : خمره بزرگ کشف شده پس از طی کردن مراحل قانونی به کارگاه مرمت منتقل میشود و تخلیه و کاوش آن انجام خواهد شد .
وی گفت : این خمره یکی از مهمترین کشفیات دوره اشکانیان در اصفهان و مهمترین یافتهها در فصل هفتم کاوش است و دریچهای جدید از اصفهان قدیم را پرده برداری میکند چرا که تاکنون از دوره اشکانی چنین یافتهای در اصفهان نداشتهایم.
وی اضافه کرد: چاه مربع شکل کشفی هم در صخره سنگی تراشیده شده و به لحاظ شکل و فرم فیزیکی بسیار ارزشمند است.
علیان با تأکید بر اهمیت تپههای اشرف و جی به عنوان شناسنامه تاریخی کلانشهر اصفهان گفت: این تپهها با یکدیگر در ارتباط بودهاند و جز یک حوزه فرهنگی هستند، اما جاده مالرویی که در پهلوی دوم تبدیل به خیابان آسفالت شد و در دهه ۶۰ خورشیدی با تخریب چهار هزار مترمربع از تپه اشرف باند دوم خیابان ایجاد شد، این دو تپه را از یکدیگر جدا کرد.
آثار تاریخی کشف شده، به دنبال متوقف شدن ۶۰۰ متر لولهگذاری آب در خیابان مشتاق دوم اصفهان به سوی شرق به علت نجات بخشی آثار تاریخی تپه جی و بخش شمالی تپه اشرف بوده است.
مسئول باستان شناسی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان اضافه کرد: در جهت لوله گذاری آب در کف خیابان مشتاق دوم به آثاری برخورد کردهایم که در فصول گذشته یافت نشده بود و به همین علت باید این گمانهزنیها گسترده شود و به صورت کاوش ادامه پیدا کند.
علیان بر لزوم ادامه کاوشها در محور خیابان مشتاق و مقابل تپه اشرف تأکید کرد و افزود: بخشهای زیادی از آثار تاریخی زیر خیابان مشتاق است چراکه تپه اشرف، یک هسته صخرهای است و آثار تاریخی در بین فضای سبز شرق و غرب و قسمت شمال تپه قرار دارند.
مقرر بود اشرف به عنوان تنها تپه باستانی کلانشهر اصفهان به سایت موزه تبدیل شود، سایتی فعال که در حین کاوش، بازدید گردشگران هم از آن ممکن است، اما پارسال وقتی کاوشها به فصل ششم رسید، به علت کمبود اعتبارات طرح متوقف شد و تبدیل تپه اشرف به سایت موزه مسکوت ماند؛ سایتی که میتوانست باحصارکشی از این تپه و آثارش حفاظت کند.
در ۶ فصل گذشته کاوش تپه اشرف (از سال ۱۳۸۹)، یک سکه ساسانی و سفالهای مربوط به قرن سوم پیش از میلاد (سلوکی و اشکانی) به دست آمد که نمونههای آنها را میتوان در پاسارگاد دید و پیش از این در اصفهان گزارش نشده است.
استان اصفهان، علاوه بر هزاران جاذبه طبیعی ، بیش از ۲۲ هزار بنا و اثر تاریخی دارد که هزار و ۹۶۰ مورد آن شامل ۱۴۰ اثر ناملموس، ۱۳ اثر منقول و هشت اثر طبیعی به ثبت ملی و هفت اثرآن شامل میدان امام (نقش جهان)، باغ موزه چهلستون، باغ فین کاشان و مسجدجامع و قناتهای وزوان، مزدآباد میمه و مون اردستان به ثبت جهانی رسیده است.