پخش زنده
امروز: -
تولیت آستان قدس رضوی با بیان اینکه از امکانات این آستان برای حمایت از نیازمندان استفاده میکنیم گفت: در ایام کرونا حدود ۸۰ میلیارد تومان برای کل کشور هزینه کردیم
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، حجت الاسلام والمسلمین احمد مروی در برنامه گفت و گوی ویژه خبری چهارشنبه شب شبکه دو سیما که از مشهد مقدس و از جوار حرم نورانی حضرت امام رضا علیه السلام پخش شد افزود: در سه ماه اسفند تا اردیبهشت اجارههای مستاجران مغازههای وابسته به آستان قدس را نگرفتیم و برای برخی از کسبه ها، وام هم در نظر گرفتیم.
وی همچنین با بیان اینکه در آموزههای دینی بر روی معرفت دینی تاکید شده است گفت: امیرمومنان علی (ع) در نخستین خطبه نهج البلاغه فرموده اند: «آغاز دین، معرفت خداست».
آقای مروی با تاکید بر اینکه دین ما با معرفت آغاز میشود، اضافه کرد: معرفت دینی از طریق آموزههای قرآن، پیامبر و اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام بدست میآید.
تولیت آستان قدس رضوی گفت: پیامبر اکرم (ص) میفرمایند اگر میخواهید در مسیر حق و درست قرار گیرید به کتاب خدا قرآن و اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام تمسک کنید.
آقای مروی افزود: این دو، معیار معرفت ما هستند و ما نمیتوانیم بر اساس یافته ها، برداشتها و احساساتمان در مورد دین و آموزههای دینی و مقام امامت و ائمه اطهار (ع) سخن بگوئیم.
وی اضافه کرد: این معرفت و شناخت به یاری عقل انسان است بنابراین در قرآن کریم به تدبر، تفکر و تعقل، دعوت شده است.
تولیت آستان قدس رضوی گفت: ما در جهان مادی زندگی میکنیم و این جهان، سنتهای خود را دارد و سنتهای الهی و مادی را نباید نادیده بگیریم و باید به آن پایبند باشیم.
وی افزود: تصمیم برمحدود کردن زیارت برای ما بسیار سخت بود، اما خداوندی که ما را از سد الهی برحذر میدارد برای حفظ جان انسان هم توصیه میکند.
آقای مروی اضافه کرد: زیارت بسیار ارزشمند است و نباید آن را از دست بدهیم، اما با همه فضیلتی که دارد امر مستحبی است، ولی حفظ جان انسان، امری واجب است و نمیتوانیم امر واجب را نادیده بگیریم، زیرا اسلام و آموزههای الهی به ما این اجازه را نداده است که امر واجب را فدای امر مستحب کنیم.
وی ادامه داد: بنابراین بر اساس تکلیف شرعی، محدودیت زیارت را در آستان مقدس حضرت امام رضا (ع) قائل شدیم گرچه برای ما بسیار سخت و دشوار بود.
تولیت آستان قدس رضوی در پاسخ به این پرسش که آیا امکان دارد محدودیتهای بیشتری در حرم مهطر وضع شود گفت: اکنون تردد در رواقها و مکانهای مطهر مسقف، محدود شده است و زائران از آن محروم هستند و فقط صحنهایی که مسقف نیست باز است.
وی با بیان اینکه بر اساس مطالعات و تحقیقات میدانی، ۷۰ درصد مردم و زائران، مسائل بهداشتی را در صحنهای مطهر رعایت میکنند، ادامه داد: به همه زائران، ماسک میدهیم و دستهای آنها هم ضد عفونی، فاصله گذاری اجتماعی رعایت، فرشها ضد عفونی و هر سه روز یک بار هم عوض میشود.
آقای مروی با تاکید بر اینکه همه نکات بهداشتی رعایت میشود اضافه کرد: دانشگاه علوم پزشکی مشهد هم نظارت و از رعایت مسائل بهداشتی ابراز رضایت دارد، اما اگر ستاد کرونا اعلام کند که به همین میزان هم اجتماع انجام نشود، تسلیم هستیم و هر تدبیری داشته باشند به آن عمل میکنیم.
تولیت آستان قدس رضوی افزود: در ایام محدودیت کرونایی، حدود ۵۰ نفر از خدام با رعایت فاصلههای اجتماعی و نکات بهداشتی، برنامههای زیارتی را انجام میدهند و زیارت حرم مطهر، تعطیل نشده است.
وی ادامه داد: با تعطیلی حرم، ضعفهای فراوانی در تعمیرات دربها و ضریح مطهر نمایان شد و برای رفع این ضعف ها، حدود ۳۸۰ هزار نفر ساعت در حرم مطهر در مدت ۸۰ روز، کار و تعمیرات جدی لازم و ضروری و نوسازی و بازسازی لازم انجام شد.
تولیت آستان قدس رضوی گفت: در رواق امام خمینی (ره) , دهها هزار بسته معیشتی، بسته بندی و برای نیازمندان ارسال شد.
آقای مروی با بیان اینکه در طول این یک سال، حدود ۲۱۵ میلیارد تومان غیر از ایام کرونا به نیازمندان، کمک کردیم، افزود: در مناطق سیل زده در اوایل پارسال، کمکهایی را انجام دادیم و برای حدود ۲۵۰۰ نفر اشتغال ایجاد کردیم.
وی ادامه داد: ۳۱ میلیارد تومان برای ایجاد اشتغال در مناطق سیل زده هزینه و در تامین ۸ هزار جهیزیه کمک کردیم.
تولیت آستان قدس رضوی با بیان اینکه منابع این کمکها از موقوفات و نذورات مردم تامین شده است، گفت: مقید هستیم در جهت نذر مردم، عمل کنیم.
وی با بیان اینکه توجه به زائران نیازمند و رسیدگی به آنها از تاکیدات مقام معظم رهبری و برنامههای همیشگی ماست، تصریح کرد: در دوره تولیت آقای رئیسی، زائرسرایی با حدود ۵۲۵ سوئیت ساخته شد که آن را حدود ۸۴ درصد افزایش دادیم و به بیش از ۸۰۰ سوئیت رساندیم.
تولیت آستان قدس رضوی افزود: به جز آن، در صدد هستیم در اطراف حرم مطهر هم مکانهایی را برای زائرانی که میخواهند برای یک شب در مشهد مقدس بمانند، تامین کنیم.
وی گفت: از ابتدای سال ۹۸ تمامی شرکتها با مشخصات، قراردادها و برنامهها در سامانه شفافیت قابل مشاهده است.
حجت اسلام و المسلمین احمد مروی درباره دفاتر استانی و خادم یاران افزود: در حال حاضر حدود ۲۰۳ هزار نفر در این بخش نام نویسی کرده اند که یکصد هزار نفر گزینش شده اند و اکنون مشغول فعالیت و مابقی در نوبت گزینش و پذیرش هستند.
وی در ادامه تصریح کرد: با توجه به جمع زیاد مراجعه کنندگان خادم یار و نیاز نداشتن آستان، در حال حاضر سایت ثبت نام بسته شده است و این افراد را دره کانونهای خدمت رضوی تجمیع و از لحاظ ساختاری از آستان قدس جدا کردیم و تحت عنوان بنیاد کرامت و یک N۶۰ قرار دادیم که اینها در شهرهای خودشان بنام امام رضا (ع) خدمت کنند.
تولیت آستان قدس رضوی با اشاره به استقبال خوب از کانونهای خدمت رضوی هم گفت: خدمات ما در ایام کرونا تنها مشهد مقدس نبود بلکه همه ایران بود و توسط همین کانونهای خدمت رضوی و خادم یاران زحمت کش و با روحیه جهادی توانستیم گسترده خدمت را به نمایش بگذاریم.
آقای مروی افزود: با تاکید بنده همه بخشهای آستان قدس، اعم از اقتصادی و غیر اقتصادی که در امور مالی فعال هستند مانند املاک و موقوفات باید در نظام حسابرسی حاضر باشند و ما خط قرمز نداریم.
وی تصریح کرد: ما حسابرسی درون تشکیلاتی داریم و هم از حسابرسان ملی استفاده میکنیم.
تولیت آستان قدس گفت: ما تمامی بخشهای اقتصادی اعم از کارخانجات، شرکت ها، موقوفات و املاک را تحت عنوان بنیاد بهره وری موقوفات، تجمیع کردیم.
وی ادامه داد: در حال حاضر شرکت زیان ده نداریم و بخش اقتصادی ما حدود یک دهم هزینههای آستان قدس را تامین میکند و مابقی هزینهها را از موقوفات، کمکهای مردمی، نذورات و املاک اجارهای تامین میکنیم.
تولیت آستان قدس رضوی گفت: سیاست ما فروش زمین خام نیست و در هر ۲۴ ساعت، صحن و حرم، حداقل ۲ میلیارد تومان هزینه دارد.
وی افزود: آستان قدس رضوی به کارکنان خود حدود ۹۵۰ میلیارد تومان حقوق میدهد و بخش اقتصادی ما از نظر افکار عمومی بسیار گسترده است.
تولیت آستان قدس رضوی درباره پرداخت مالیات از طرف آستان قدس نیز گفت: بر اساس نظر حضرت امام خمینی (ره) موقوفات امام رضا (ع) شامل مالیات نمیشود، اما کارخانجات و شرکتهای تحت مالکیت آستان، مالیات پرداخت میکنند.
آقای مروی افزود: از مردم تقاضا داریم اگر طرح و پیشنهادی درباره بهره وری زمینهای خالی آستان قدس دارند به ما ارائه دهند.
وی تصریح کرد: در بخش اقتصادی بدنبال سودآوری محض نیستیم و با بخش خصوصی رقابت نمیکنیم و در حوزههایی که بخش خصوصی ورود نمیکند ما وارد میشویم. مثلا در بخش کشاورزی به تولید بذر پرداختیم و سود را در بی نیازی از خارج میدانیم.
تولیت آستان قدس رضوی همچنین گفت: با نوسازی اطراف حرم مخالف نیستیم بلکه آن را دنبال میکنیم و محلهها و خانههای قدیمی اطراف حرم باید نوسازی شوند، اما نوسازی باید به گونهای باشد که آثار فرهنگ دینی، معنوی و زیارتی را در آن مشاهده کنیم.
وی افزود: در خیابان شهید نواب صفوی (پایین خیابان) هتلها و ساختمانهایی ساخته شده است که به هیچ وجه با معماری اسلامی و فرهنگ معنوی سازگاری ندارد، چون ما خودمان دارای هنر و سبک معماری هستیم و حرم مطهر و مسجد گوهرشاد سرشار از هنر و معنویت است.
تولیت آستان قدس رضوی گفت: ما در ایامی که محدودیت زیارت داشتیم حدود یکصد هزار دقیقه برنامه تولید و در رادیو، تلویزیون و فضای مجازی پخش و ارتباط مان را با مردم حفظ کردیم.