پخش زنده
امروز: -
کارشناس مسائل غرب آسیا درباره تحولات لبنان گفت: استعفای نخست وزیر و حتی رئیس جمهور, مسبوق به سابقه است و هیچگونه نگرانی برای آینده سیاسی لبنان وجود ندارد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، سیدرضا صدرالحسینی با حضور در برنامه گفت و گوی ویژه خبری دوشنبه شب شبکه دو سیما درباره علت استعفای نخست وزیر لبنان افزود: نقش فشار خارجی به ویژه حضور رئیس جمهور فرانسه در ارتباط با استعفای تعدادی از وزراء و آقای «حسن دیاب» می تواند ارتباط مستقیمی داشته باشد.
وی ادامه داد: واقعیت این است که مجموعه نظام سلطه و غربی ها علاقمند هستند یک لیبی دیگر در یکی از ژئوپولیتیک ترین نقاط غرب آسیا یعنی در منطقه لبنان ایجاد کنند.
آقای صدرالحسینی افزود: این موضوع مربوط به موضوع امروز و دیروز و انفجار اخیر لبنان نیست بلکه موضوعی است که از یک سال پیش, مجموعه مثلث عبری، عربی و غربی به این نتیجه رسیدند.
وی ادامه داد: از نظر غرب، آمريکا و رژيم صهيونيستي خط مقدم جبهه مقاومت یعنی لبنان نباید آرامش داشته باشد و آن ها در یک طرح کاملا منسجم برای بی قدرت سازی و خلاء قدرت و ایجاد آشوب و لیبی سازی درمنطقه در حال کار هستند اما مقاومت های متعددی در حوزه مردمی در طول یک سال گذشته انجام شد .
او با اشاره به اینکه سفر مکرون بدون اجازه آمریکایی ها انجام نشد, اضافه کرد: همه قضایایی که در طول یک هفته گذشته مشاهده می کنید که با فشردگی خاص و حضور مکرون همراه است نشان می دهد فرانسوی ها در پی بازگشت استعمار فرانسه به لبنان هستند تا فضایی را فراهم کنند و از این خلاء قدرت, ماهی دلخواه خود را بگیرند.
آقای صدرالحسینی با اشاره به سخنان نخست وزیر لبنان در متن استعفایش گفت: آقای ”دیاب“ دست پاک بود و اقداماتی رابرای مقابله با فساد انجام داد.
وی با بیان اینکه نظام سلطه، دنباله هایی را در داخل لبنان دارد، افزود: آن ها به قدری فشار را زیاد کردند که از دو روز پیش، تعدادی از وزراء و ساعاتی پیش، نخست وزیر لبنان هم مجبور به استعفا شد.
این کارشناس مسائل غرب آسیا با بیان اینکه مجموعه غرب، مردم و شرایط کنونی لبنان را نمی شناسند, گفت: سخنان مکرون، سقف آرزوها و خواسته های آن ها بود.
وی افزود: مجموعه رسانه هایی که حضور مکرون را در مناطق مختلف لبنان پوشش دادند, دایره های متعدد امنیتی را نشان ندادند. مکرون در شدیدترین شرایط حفاظتی وارد لبنان شد و از او مراقبت کامل می شد به رغم اینکه تلاش می شد صدای هیچ مخالفی به مکرون نرسد اما فیلم ها و عکس هایی از مخالفت مردم باحضور او منتشر شد.
اقای صدرالحسینی اضافه کرد: مکرون آمد تا ابراز قدرت کند و کلید واژه و رمز آشوب را ایجاد کرد و بلافاصله پس از رفتن او اتفاقاتی از جمله حمله به سفارتخانه ها رقم خورد.
وی ادامه داد: مکرون در قالب یک رئیس دولت قرن های 17 و 18 وارد لبنان شد و نه در قالب رئیس جمهور قرن بیست و یکم و او احساس کرد یکی از استان های کشورش را بازدید می کند و حرف های او خدشه به حاکمیت ملی لبنان بود.
آقای صدرالحسینی افزود: مردم لبنان اجازه نخواهند داد که دولت فرانسه در آینده آن ها دخالت کند و حاضر نیستند استقلال کشور را به پای مکرون، قربانی کنند.
سید هادی سیدافقهی کارشناس مسائل غرب آسیا نیز کفت: آقای «حسن دیاب» نخست وزیر لبنان می دانست که با مشکلات عدیده، سنگین و بسیار پیچیده روبرو خواهد بود.
وی با بیان اینکه یک سیستم بسیار آلوده در ابعاد مختلف، مافیای قدرت، مافیای مالی و اقتصادی، فساد اداری و مالی در لبنان وجود دارد، ادامه داد: اصولا سازه حاکمیت در لبنان, بسیار شکننده است و بحث طایفه گرایی و سهم گرایی وجود دارد.
آقای سیدافقهی اضافه کرد: زمانی که استعمار فرانسه می خواست از لبنان خارج شود چنین میراث ننگین را در لبنان باقی گذاشت و آمریکایی ها هم همین میراث ننگین و سهم خواهی را در عراق، ایجاد و نهادینه کردند که هر کدام از رئیس جمهور، نخست وزیر و رئیس مجلس باید از طایفه های متفاوت باشند.
وی ادامه داد: استعمار، استکبار جهانی و صهیونیست و در کنار آن ها کشورهای مرتجع, فشار و اراده دارند تا لبنان هرگز روی آرامش را نبیند به ویژه پس از انقلاب اسلامی و شجره طیبه مقاومت اسلامی در لبنان که خاری در چشم صهیونیست هاست.
آقای سیدافقهی با اشاره به اینکه در موضوع بندر بیروت هم مافیای زیادی وجود دارد, افزود: در دوره نخست وزیری آقای «حسن دیاب» کرونا هم آمد و درآمدهای گردشگری و گردش مالی را در این کشور کاهش داد.
این کارشناس مسائل غرب آسیا اضافه کرد: لبنان پل سه قاره اروپا، آفریقا و آسیاست و بندر بیروت پل بسيار مهم ، حیاتی و راهبردی بود و با 270 بندر در جهان در تعامل بود و سالی به سه هزار و 100 کشتی خدمات دهی می کرد و انبار گندم و بسیاری از مایحتاج مردم در این بندر بود.
وی ادامه داد: در کنار مسئله کرونا، تحریم ها هم کمر مردم لبنان را شکست.
آقای سید افقهی گفت: جنگ روانی از همان ابتدا علیه حسن دیاب و کابینه او شکل گرفت و مانع اقدامات خوب آقای دیاب از جمله در مبارزه با فساد شدند.
وی افزود: آقای دیاب تا آخرین لحظات در مقابله با این هجمه ها مقاومت کرد اما انفجار بیروت موجب سرنگونی دولت او شد.
آقای ”ایمن حطیط“ کارشناس امور راهبردی هم در ارتباط تصویری از بیروت با این برنامه گفت: به نظر می رسد اوضاع سیاسی لبنان با استعفای دولت به مرحله جدیدی وارد شده است.
وی ادامه داد: رئیس جمهور استعفای نخست وزیر لبنان آقای حسن دیاب را قبول کرد امیدواریم عملیات تشکیل دولت، به سرعت پیش برود اما بر اساس نشانه ها و مسائلی که وجود دارد به نظر نمی رسد که دولت جدید و تشکیل آن ساده باشد و به نظر نمی رسد که افق هایی برای راه حل این مسئله در بین جریان های سیاسی لبنان برای تشکیل دولت آینده وجود داشته باشد.
این کارشناس امور راهبردی اضافه کرد: به ویژه اینکه برخی ها از طرف ها و جریان های سیاسی و به ویژه کسانی که به دستورات آمریکا عمل می کنند و این اوضاع را برای خود فرصتی می بینند تا اینکه علیه اکثریت اقدام کنند و یا دولتی برای خود تشکیل دهند و انتخابات زود هنگام پارلمانی را برگزار کنند .
آقای حطیط افزود: اما از نظر طرف هایی که دولت حسن دیاب را حمایت می کردند و می کنند ضرورت دارد و مصلحت ایجاب می کند که انتخابات زود هنگام پارلمانی برگزار نشود.
وی ادامه داد: بنابراین جنجال هایی بین این سه گزینه وجود دارد از جمله اینکه دولتی جایگزین دولت حسن دیاب شود و یا اینکه دولت وحدت ملی تشکیل شود که همه در آن مشارکت داشته باشند که این مسئله ساده ای نیست و یا اینکه دولتی انتقالی برای یک دوره محدود و مشخص تشکیل شود تا پس از آن, انتخابات پارلمانی برگزار شود.
آقای حطیط اضافه کرد: اجرای هر کدام از این گزینه ها مسئله ساده ای نیست و از طرف نمایندگان و مردم, انتخابات زودهنگام پارلمانی، مردود است و تشکیل دولت اکثریت نیز از طرف اقلیت و طرف های غربی، مردود است بنابراین معتقدیم که تشکیل دولت وحدت ملی می تواند گزینه مناسبی باشد به ویژه اینکه اگر شرایط آن مهیا شود.
بازگشت آرامش به لبنان با تشکیل حکومت وفاق ملی