پخش زنده
امروز: -
داستان چراغی که به خانه رواست ...
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری صداوسیما مرکز زنجان؛کیلومتر ها دورتر از زنجان ؛ راهی را در پیش گرفته ام که سر از کوههایی در می آورد که می شود گفت، اینجا کوه به کوه می رسد.
این جا درپس توی دالانهای سنگی وقتی که حس میکنی به بن بست رسیده ای مسیری جدید برای یک جهش بزرگ پیش رویت باز می شود.
هر چه به مقصد نزدیک تر می شوم صدای تیشه فرهاد های کوه کن بیشتر شنیده می شود؛ صدایی که از باز شدن گره های پیش روی توسعه و آبادانی حکایت می کند.
روایت از سنگ های آهنین است ، که حالا چراغش به خانه رواست .
دراین سفر کوتاه رازقی کارشناس اقتصاد و تولید کننده سیمان همراه من است ومقصد مان یکی از بزرگترین معادن سنگ آهن استان.
سالهایی که چینی ها صاحب سنگ آهن ایرانی می شدند*
قبل از آنکه به خانه سنگ آهن استان، بزرگترین معادن سنگ آهن شمالغرب کشور برسم ؛ مروری میکنم بر قصه تلخی که تا 6 ماه قبل سرنوشت این سنگ ها را رقم میزد.
ایران با در اختیار داشتن 2 میلیارد و 700 میلیون تن ذخایر سنگ آهن خام در فهرست 10 کشور برتر دارای ذخایر این ماده معدنی در جهان قرار گرفت.
طبق آمار وزارت صمتی ها سنگ آهن بیش از 30 درصد ذخایز معادن ایران را داراست،بعد از سنگ های تزئینی، رتبه دوم استخراج هم شامل سنگ آهن می شود.
طبق همین آمار و بر اساس تایید گمرک ایران ، تا سال 98 بیش از 60 درصد این سنگ آهن ها از کشور خارج و بیشتر به کشور چین به صورت خام ارسال می شد.
این در حالی بود که سنگ آهن مهمترین مواد تشکیل دهنده سیمان است؛ کارخانه های سیمان ایران هم در مقابل تا سال 98 تنها با 40 درصد ظرفیت اسمی خود فعالیت داشته و به خاطر پایین بودن ظرفیت تولید توانایی صادرات از آنها گرفته شده بود.
صدای خوش دستگاه ها نشان می دهد که به معدن محل گزارشمان رسیده ایم.
مهندس رزاقی با اشاره به تاسیساتی که از رنگ ورخسار اینگونه می نماید که تازه ساخته شده اند از تصویب قانونی می گوید که حالا دستگیر فعالان صنایع معدنی استان شده است.
به گفته رزاقی ممنوعیت خام فروشی سنگ آهن باعث شد تا سنگ آهن ها به کارخانه های سیمان و ملات تزریق شود
وی گفت:این طرح باعث شد تا در 5 ماهه نخست اجرای این قانون ظرفیت تولید کارخانه های سیمان و ملات 25 درصد افزایش یابد.
ممنوعیت صادرات سنگ آهن خام از استان زنجان به خارج از کشور *
درست به موقع آمدیده بودیم انگار قرار است قرار دادی برای خرید سنگ آهن دراین معدن بسته شود،ولی نه برای صادرات بلکه فرآوری آن در زنجان.
مهندس نوروزی مدیر عامل شرکت دانش بنیان ملات خشک به همین بهانه به جمع ما اضافه شده است.
آقای نوروزی از ورود شرکت دانش بنیانش درحوزه فرآوری سنگ های معدنی دراستان گفت.
رئیس اداره امور معادن استان زنجان هم که او را برای عقد این قرار داد مهم همراهی می کرد با اشاره به جلوگیری از صادرات سنگ آهن به خارج از کشور گفت: این اقدام به دلیل جلوگیری از خام فروشی اتفاق افتاده است.
مهندس فرامرزی این را هم اضافه کرد که، در استان زنجان 47 فقره معدن سنگ آهن فعال است که 24 معدن از نوع مگنتیت و 23 معدن از نوع سنگ آهن هماتیت است.
اما جالب است بدانید هم اکنون نیمی از تولیدات سنگ هماتیت زنجان در کارخانه سیمان زنجان فرآوری میشود.
رئیس اداره امور معادن استان زنجان ظرفیت تولید معادن سنگ آهن را سالیانه یک میلیون و 200 هزار تن اعلام کرد.
ورود شرکت های دانش بنیان دراین عرصه برایم هم جالب بود و هم تازگی داشت،از آقای نوروزی درمورد عرصه فعالیت شرکتش پرسیدم که گفت:
شرکت دانش بنیان ملات خشک در زمینه تولید انواع مصالح نوین فعالیت دارد، مصالحی که به تولید سیمان و سنگ آهن وابسته است.
کشاورز معاون اداره کل گمرک استان اعلام کرده؛در 5 ماهه امسال، 12 نوع محصول فرآوری شده از سنگ آهن، شامل سیمان، ملات خشک؛درزبند و گچ رنگی به 11 کشور از جمله عراق ، ترکمنستان و آذربایجان صادر شده است.
کارگران مشغول کارند*
به گفته رئیس سازمان صمت استان زنجان نزدیک به نیمی از سنگ آهن استخراجی دراستان زنجان و مابقی آن در استان های همجوار فرآوری می شود.
با تشکیل جلسه عقد قراراد وجایی که از انعقاد آن مطمن شدم ،راه خود را از مهمان ها ی جلسه جداکرده و خود را به دل معدن وکنار معدن کاران رساندم.
مرد سال خورده ای از پشت یکی از دستگاههای معدنکاری دستی تکان می دهد،به استقبالش می روم ،به احترام من اندکی دستگاه را خاموش کرده وبه سراغم میآید ،خود را محمد حسن معرفی کرده وانگار منتظر نیم نگاه من برای آغاز صحبت هایش بود ،از روز های تلخ وشیرین معدن می گوید،از روزهایی که مجبور بود گاه وبی گاه به خاطر رونق کاری کم این معدن دست از کار بکشد،او از از اضافه شدن دهها کارگر معدن به این مجموعه پس از ابلاغ قانون ممنوعیت خام فروشی هم گفت.
مرد میانسال دیگری به جمع ما اضافه می شود.
او خود را صادق وسرکارگر این بخش از معدن معرفی میکند،وانگار که سررشته هم از فرآوری محصولات معدنی دارد می گوید:محصولی که پس از فرآوری سنگ آهن صادر می شود، 6 برابر بیشتر از سنگ آهن خام برای کشور سود دارد واین مایه دلگرمی ماست ،که هم درآمد بیشتر عاید استانمان می شود وهم افراد بیشتری درواحد های فرآوری مشغول کار می شوند.
صحبت های ما به درازا کشید وانگار قرار است به اتفاق رئیس اداره امور معادن استان دوباتره راه آمده را برگردیم.
در مسیر بازگشت دوباره صحبت های نوروزی مدیر عامل شرکت دانش بنیان ملات خشک فکر می کردم که می گفت:در سال های 97 و 98 به دلیل کمبود سنگ آهن در بازار داخل کارخانه اش به تعطیلی کشیده شده بود و حالا با ممنوعیت خام فروشی سنگ آهن، فعالیت کارخانه اش از سر گرفته شده است
جالب است درهمین مدت کوتاه محصولات فرآوری شده سنگ آهن راه صادرات خود را به 11 کشور دنیا بازکرده است.
من در این اندیشه بودم که اگر واقعا اراده کنیم مشکلات پیش پایمان در راه جهش تولید حل شدنی است ،واقعا اگر بخواهیم.
نویسنده:رضا علیزاده