تیر آمریکا در سودان به سنگ خورد
نخست وزیر سودان به مایک پمپئو گفت: دولت موقت در وضعیتی نیست که درباره عادی سازی رابطه با اسرائیل تصمیم گیری کند.
کاخ سفید تلاش میکند از شرایط دوره انتقالی و نابسامانی اقتصادی سودان برای به رسمیت شناخته شدن رژیم صهیونیستی در این کشور بهره برداری کند، اما ظاهرا فعلا تیر واشنگتن به سنگ خورده است.
عبدالله حمدوک, نخست وزیر سودان روز سه شنبه به مایک پمپئو, وزیر امور خارجه آمریکا که برای دیدار از خرطوم, پایتخت سودان عزیمت کرده بود, گفت عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی پیش از پایان دوره انتقالی در سودان که برای سال 2022 پیش بینی شده است, انجام نخواهد شد. حمدوک گفت دولت موقت در وضعیتی نیست که در این رابطه تصمیم گیری کند.
نخست وزیر سودان در توضیح این مطلب اعلام کرد چون دولت کنونی این کشور با حمایت ائتلافی از چند حزب این کشور بر سر کار آمده از ایدئولوژی متفاوتی برخوردار است و نمی تواند قدمی در جهت عادی سازی روابط با اسرائیل بردارد. وی اعلام کرد تا مادامی که دولت منتخب برسر کار نیاید نمی توان در این رابطه گامی برداشت.
این اظهارات حکایت از این دارد که جریانهایی قدرتمند در دولت انتقالی وجود دارند که بشدت با عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی مخالف هستند.
روزنامه اینترنتی رأی الیوم امروز در این باره نوشت ملت سودان و ائتلاف نیروهای آزادی و تغییر موجب شدند سفر وزیر خارجه آمریکا به خرطوم و فشارهای وی به دولت انتقالی سودان برای سازش و عادی سازی روابط خرطوم با رژیم صهیونیستی به نتیجه نرسد و دولت سودان سیلی محکمی به دولت آمریکا زد و ضربه سختی به سفر منطقه ای مایک پمپئو وارد کرد.
نیروهای آزادی و تغییر در بیانیه ای با تاکید بر حق فلسطینی ها بر سرزمین خود و زندگی آزاد و با عزت; اعلام کرد دولت کنونی دولتی انتقالی است که بر اساس یک سند قانون اساسی زمامداری می کند و حکمی; درباره مسئله عادی سازی روابط با اسرائیل ندارد.
حتی ائتلاف احزاب و جامعه مدنی که اعتراضاتی را که به سرنگونی عمر البشیر, رئیس جمهور سودان در سال 2019 منجر شد, رهبری کرده بود, پیش از رسیدن پمپئو به خرطوم علام کرد دولت دستور کاری برای عادی سازی روابط میان سودان و اسرائیل ندارد.
پمپئو در جریان سفرش به اراضی اشغالی اعلام کرده بود خواهان تقویت روابط بین اسرائیل و کشورهای عربی است.
البته ممکن است مخالفت با عادی سازی روابط بین سودان و رژیم صهیونیستی رسانه ای و موقتی باشد برای جلب اعتماد مردم این کشور و تشویق آنها به شرکت در انتخابات (که برای سال 2022 پیش بینی شده است). تجربه حمایت مردم سودان از مقاومت اسلامی ضد صهیونیستی با حمایت از شعارهای ابتدایی عمر البشیر حکایت از این دارد که گرایشهای اسلامی و ضد صهیونیستی قدرتمندی در این کشور وجود دارد. علاوه بر این این روزها چند شهر در سودان شاهد برگزاری تظاهرات محکومیت عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی بودند.
همچنین تظاهرات در برابر سفارت امارات متحده عربی در خرطوم برگزار شده است. آنها این اقدام امارات را محکوم کردند.آنها همچنین بر روی دیوارهای ساختمان وزارت خارجه سودان هم پلاکاردهایی نصب کردند با این مضمون که "نباید هیچ گامی در جهت عادی سازی روابط با سودان برداشته شود."
رای الیوم در بخشی از گزارش امروز خود نوشت: "ملت سودان دست از تظاهرات علیه عادی سازی روابط با امارات برنداشته است اما این ائتلاف پیش از رسیدن پمپئو تأکید کرد دولت انتقالی حمدوک برای عادی سازی روابط با اسرائیل مجوزی ندارد. این موضع شرافتمندانه ای است که نخست وزیر سودان به آن پایبند بود زیرا به خوبی می داند مخالفت با این موضع یعنی ازسرگیری اعتراضات و سرنگونی دولتش است."
البته پس از فاصله گرفتن خارطوم از مقاومت اسلامی ضد صهیونیستی - از میانه دوره رهبری عمر البشیر بر این کشور تا کنون - و نزدیکی به آمریکا و ائتلاف به رهبری عربستان امیدها به حمایت رسمی دولت سودان از مقاومت فلسطینی کمرنگ شده است.
پیش از این نیز دیداری میان مقامات سودان و نتانیاهو صورت گرفته است و حتی این کشور به هواپیماهای رژیم صهیونیستی اجازه داده است که از آسمان این کشور عبور کنند.
به گزارش امروز خبرگزاری فرانسه از خرطوم, سخنگوی دولت سودان به نقل از حمدوک اعلام کرد: "مرحله انتقالی در سودان با ائتلافی گسترده و دستور کاری خاصی با هدف به پایان رساندن روند انتقالی (که برای سال 2022 پیش بینی شده است) و برقراری صلح و ثبات در کشور تا انتخابات آزاد رهبری می شود. دولت انتقالی دستور العملی فراتر از این وظایف, در خصوص تصمیم گیری برای عادی سازی روابط با اسرائیل, ندارد.
از طرف دیگر, حمدوک; بر ضرورت جدا سازی مسئله خروج سودان از فهرست کشورهای حامی تروریسم آمریکا با مسئله عادی سازی روابط با اسرائیل; تاکید کرد.
زمانی که دیدار بین نخست وزیر سودان و پمپئو وزیر خارجه آمریکا به پایان رسید وزیر خارجه آمریکا در پیامی توئیتری اعلام کرد این دیداری پرثمر بوده که در آن مسائل بسیاری مطرح شده است.از جمله این مسائل موضوع روابط دوجانبه و خارج کردن سودان از فهرست کشورهای حامی تروریسم بوده است. سودان از سال 1996 در فهرست کشورهای حامی تروریسم آمریکا بوده است.از زمانی که دولت موقت در سودان بر سر کار آمده تلاش کرده است این کشور را از این فهرست خارج کند.
----------------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی