به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز کیش، آنچه مردم از دور می بینند ظاهر قضیه است و از دردسرهای مردم این منطقه اطلاعی ندارند.
برخی از کالاها و خدمات کیش در اختیار و یا به عبارت بهتر در انحصار گروه خاصی است و هر طور که دلشان بخواهد برای بالا بردن قیمت خدمات خود برنامه ریزی می کنند و آب از آب تکان نمی خورد.
حفر سیزده حلقه چاه گاز در کیش
هر چند در جزیره کیش سیزده حلقه چاه گاز حفر شده و میدان گازی کیش بزرگترین میدان گازی مستقل کشورمان است اما مردم و ساکنان کیش از دسترسی به این نعمت محرومند!!
گاز مصرفی خانوارهای کیش با سیلندرهای یازده کیلوگرمی توزیع می شود و تهیه و توزیع این سیلندرهای گاز در انحصار دو شرکت کیش گاز و البرزگاز است.
رنگ سیلندرهایی که شرکت کیش گاز توزیع می کند سفید است، و رنگ سیلندرهای شرکت البرز گاز، سبز و آبی است.
این دو شرکت، پس از تماس شهروندان، سیلندرهای گاز را با کامیونت های ویژه خود به درِ منازل می برند و به مشترکان تحویل می دهند.
تا مدتی قبل، پس از تماس مشترکان، حداکثر یک تا دو ساعت بعد، شرکت های توزیع کننده، سیلندر گاز را به دست مصرف کنندگان می رساندند، البته هزینه های حمل را نیز از مشترکان دریافت می کردند.
شانزده هزارتومان قیمت شارژ هر سیلندر گاز
قیمت تمام شده هر سیلندر گاز شانزده هزار تومان است که هنگام تحویل دادن سیلندر، از مشترکان دریافت می شود، البته اداره کل صنعت، معدن و تجارت هرمزگان، قیمت سیلندرهای یازده کیلویی را نه هزاروهفتصد تومان مصوب و ابلاغ کرده است.
مدتی است که توزیع سیلندرهای گاز در کیش با مشکل رو به رو شده است.
وقتی که مشترکان با شرکت های توزیع کننده برای دریافت سیلندر گاز تماس می گیرند بیست و چهار ساعت طول می کشد تا سیلندر گاز به دست مشترکان برسد.
این دو شرکت اظهار می کنند که اگر مشترکان تا ساعت نه صبح برای دریافت سیلندر گاز تماس بگیرند، سیلندر گاز در همان روز به دستشان می رسد و اگر بعد از ساعت نه صبح تماس بگیرند، یک روز بعد سیلندر گاز را تحویل می گیرند.
ساعت 8وبیست و پنج دقیقه امروز به کیش گاز زنگ زدم که سفارش سیلندر بدهم مشترک مورد نظر خاموش بود یعنی تا قبل از ساعت9 تنها 35دقیقه فرصت داشتم البته اگر در این مدت تلفن همراه خود را روشن می کردندکه روشن نکردند!!
دو خط تلفن همراه این شرکت که شماره های آشنایی دارند بیشتر در خاطر مشترکان می ماند و سالهاست با همین دو خط تماس می گیرند.
هر چند اپراتورهای این شرکتها، کمبود خودروهای حمل سیلندر گاز را علت تاخیر در خدمات دهی اعلام می کنند اما واقعیت این است که می خواهند با تحت فشار قرار دادن مردم، قیمتها را افزایش دهند، افزایش قیمتی که به راحتی اتفاق می افتد و هیچ کس نمی تواند جلو آن را بگیرد.
یکی از شهروندان کیش در تماس تلفنی با واحد خبر کیش گفت: ساعت نه و نیم صبح برای دریافت سیلندر گاز ، به یکی از شرکتهای توزیع کننده زنگ زدم اما در جواب من گفتند چون بعد از ساعت نُه تماس گرفته ای در لیست دریافت کنندگان امروز قرار نمی گیری و فردا سیلندر گاز را به شما خواهیم رساند، به همین علت در آن روز نتوانستم هیچ غذای گرمی درست کنم.
البته ناگفته نماند بیش از یک هفته است که بیشترین تماس با خبرگزاری صداوسیما شکایت از همین وضع خدمات رسانی نامطلوب گازرسانی در کیش است.
هر خانواده یک سیلندرگاز
بیشتر خانواده های کیش تنها یک سیلندر گاز دارند چرا که بهای این سیلندرها بیش از 500هزار تومان است و چون تا همین اواخر ظرف دو ساعت سیلندر به دستشان می رسید نیازی به خرید سیلندر یدک نبود.
شاید یکی دیگر از دلایل خدمات دهی به این شیوه فروش سیلندرهای گاز به مشترکان باشد !!
شهروند دیگری گفت: چندین بار برای دریافت سیلندر گاز به یکی از این دو شرکت زنگ زدم اما موفق به دریافت سیلندر گاز نشدم و به همین علت عصبانی شدم و سیلندر خالی گاز را در بازار فروختم و سیلندر گاز دیگری خریدم که مربوط به آن شرکت دیگر بود، به این امید که خدمات بهتری دریافت کنم.
آقای محمدی که حدود سی سال ساکن کیش است می گوید: توزیع سیلندر گاز در انحصار این دو شرکت است و هر طور دلشان بخواهد خدمات رسانی می کنند و قیمتها را افزایش می دهند.
آقای کیانی یکی دیگر از شهروندان کیش در گفتگو با خبرگزاری صداوسیما گفت: برای دریافت سیلندر گاز به یکی از این شرکتها مراجعه کردم اما گفتند ذخیره ی گازمان تمام شده و نمی توانیم سیلندر پُر تحویل بدهیم !!
در چند روز گذشته همکاران ما تعدادی از کامیونهای مخصوص حمل گاز را دیده اند که یا در حال وارد شدن به کیش بودند تا بار خود را به این دو شرکت تحویل دهند و یا در حال خارج شدن از کیش بودند تا دوباره بارگیری کنند و به کیش برگردند.
از چند روز قبل که خدمات دهی این شرکتها با اختلال مواجه شده زمزمه هایی در مورد افزایش بهای سیلندرهای گاز خانگی شنیده می شود، افزایش قیمتی که معقول و منصفانه هم نیست.
افزایش 150درصدی قیمت شارژ سیلندر گاز در کیش !!!
تاکنون سیلندرهای گاز با قیمت شانزده هزار تومان به دست مصرف کننده می رسید اما اکنون این شرکتها قصد دارند قیمت هر سیلندر گاز خانگی را با قیمت بالای چهل هزار تومان به مشترکان برسانند. یعنی بیش از 150درصد افزایش !!!
تصمیم گرفتم موضوع را از همه جوانب بررسی کنم شاید شرکت های گاز رسانی هم حرفهایی برای گفتن دارند.
به آقای وهاب زاده، مدیرعامل کیش گاز، زنگ زدم و از او درباره قیمت سیلندر گاز و چگونگی خدمات دهی به مشترکان پرسیدم.
آقای وهاب زاده گفت: در حال حاضر سیلندرهای گاز با قیمت شانزده هزار تومان توزیع می شود اما از امور بازرگانی خواسته ایم که قیمتها را افزایش دهد زیرا از پارسال تاکنون قیمت سیلندر گاز تغییری نکرده است.
وهاب زاده افزود: امور بازرگانی در مصوبه ای ابلاغ کرده که سیلندرهای یازده کیلویی تا شهریور سال هزار و چهارصد با قیمت بیست و یک هزار تومان توزیع شود اما این قیمت مورد قبول ما نیست.
وی ادامه داد: با نهادهای بالاتر صحبت کرده ایم و قیمت کارشناسی خود را اعلام کرده ایم که بر اساس آن، قیمت هر کیلوگرم را سه هزار تومان محاسبه کنند و قیمت تمام شده ی یک سیلندر یازده کیلویی، 33هزار تومان خواهد بود.
قطعا باید با آقای امیدی مسئول امور بازرگانی کیش هم گفتگو می کردم به او تلفن زدم و امیدی با بیان اینکه سیلندرهای گاز هنوز با قیمت پارسال توزیع می شود گفت:قیمتهای جدید در کارگروه تعیین و مصوب شده اما شرکتهای توزیع کننده به قیمتهای جدید اعتراض کرده اند که ممکن است این قیمتها اصلاح شوند.
آقای امیدی افزود: در چند روز آینده در جلسه ای با حضورکارشناسان کشوری، کارشناسان کیش، شرکتهای توزیع کننده و کارگروه امور بازرگانی، قیمت نهایی مشخص و ابلاغ خواهد شد.
باز شدن باب افزایش قیمت با تحت فشارگذاشتن مردم جزیره کیش
بیشتر شهروندان کیش معتقدند که اگر این دو شرکت بخواهند قیمتها را تا این میزان افزایش دهند، به راحتی اتفاق می افتد و مسئولان و نهادهای نظارتی هم دست روی دست می گذارند و نظاره می کنند همانطور که چندی پیش در مورد کرایه تاکسی ها اتفاق افتاد.
جزیره کیش یک جزیره گردشگری است و رانندگان تاکسی هر سال با بهانه های مختلف، تجمع می کنند و قیمت کرایه ها را افزایش می دهند، نمونه اش همین یکی دو هفته پیش است که با همین ترفند، مسئولان را مجاب کردند که قیمت کرایه ها افزایش یابد که یافت.
اگر قیمت سیلندرهای گاز هم با اختلال در خدمات دهی افزایش پیدا کند، یک امر غیرقانونی نهادینه خواهد شد و قیمت سایر خدمات نیز به همین طریق افزایش خواهد یافت و فشار مضاعفی بر مردم وارد می شود.
در شهرهای دیگر برای مشترکان کم مصرف گاز خانگی، امتیازهایی از قبیل بخشودگی صد در صد بهای گاز مشترکان کم مصرف در نظر گرفته شده است اما چون جزیره کیش دارای سیستم گاز شهری و خانگی نیست، مردم کیش از این امتیاز هم محروم هستند.
این خبر امروز از قول مدیر عامل شرکت ملی گاز در فضای مجازی منتشر شد.
اما یک نکته کیش مگر جزء ایران نیست که همه امتیازی که در شهرهای دیگر برای مردم اختصاص می یابد به اینجا که می رسد نم می کشد و از دایره اجرا خارج می شود؟؟
مصداق بارز آن مسکن مهر، مسکن ملی و بازار میوه و تره بار، حالا که یک امتیاز کیش (معافیت مالیاتی کارکنان مناطق آزاد) را هم لغو کردندو مالیات هم از کارمندان گرفته می شود.
اینجا یعنی همین جزیره مرجانی آرام و شیک و مدرن و لوکس از دور دل می برد و از نزدیک زَهره !!!
مردم می گویند جزیره کیش روی معدن گاز خوابیده است زیرا در جزیره کیش سیزده حلقه چاه گاز حفر شده و میدان گازی کیش بزرگترین میدان گازی مستقل کشور است اما ساکنان این جزیره باید از سیلندرهای یازده کیلویی استفاده کنند که درد سرهای زیادی دارد.
اما یک ماجرای دیگر
کمتر از یک ماه گذشته از مسیر گرزه به کیش لوله گذاری شد تا گاز سیری به کیش برسد.
قرار است گاز سیری تا یک سال آینده به نیروگاههای کیش برسد تا هم از سوخت پاک استفاده و هم در هزینه ها صرفه جویی شود اما به راستی این گاز قابلیت مصرف خانگی هم دارد.
موضوع را از ملانوری مدیر امور زیر بنایی معاونت عمرانی سازمان منطقه ازاد کیش پیگیری کردم.
او گفت: گازی که از جزیره سیری وارد کیش می شود فقط برای مصرف نیروگاه هاست و قابلیت مصرف خانگی ندارد و اصلا در جزیره کیش برنامه ای برای گاز کشی کردن خانه های مسکونی وجود ندارد.
آیا گاز سیری برای خودرو های کیش استفاده می شود؟؟
این هم پرسش دیگری که برایم پیش آمد.
سرانجام خودروهای بنزین سوز جزیره کیش
خودروهای کیش همگی خارجی هستند آیا امکان دارد دوگانه سوز شوند.
با مدیر امور زیربنایی کیش درباره همین موضوع هم صحبت کردم که آیا گاز سیری به جایگاههای سوخت می رسد؟
مدیر امور زیربنایی کیش گفت: خودروهای خارجی پایه بنزین سوز هستند و فعلا چنین برنامه ای وجود ندارد و برای چنین برنامه ای حتما باید تغییراتی در موتور این خودروها ایجاد شود و شرکتهای سازنده یا نمایندگان آنها نیز بی خطر بودن گازسوز شدن این خودروها را تایید کنند ولی در حال حاضر نیز گاز سوز کردن خودروهای کیش و گاز رسانی به جایگاه های سوخت در دستور کار ما نیست.
به هر حال کلاف سردرگمی که آخر هم گره های آن با افزایش بهای گاز باز می شود، دوباره مردم باید بپذیرند و مسئولان هم گویا قرار نیست اقدام موثری انجام دهند.
مهار این اسب سرکش تورم واقعا شدنی نیست، تحریم ها تا این حد اثر گذار است؟
این پرسشی است که کارشناسان اقتصادی باید پاسخ دهند اما گویا آنان هم تمایلی به پاسخ گویی ندارند.
نویسنده: سلیمان علی اکبرنظر