به منظور جلوگیری از آسیب های فضای مجازی به دانش آموزان
لزوم همراهی والدین با کودکان در استفاده از برنامه شاد
کارشناسان حوزه فضای مجازی، به همراهی والدین هنگام استفاده کودکان از برنامه شاد تاکید دارند.
به گزارش
گروه علمی فرهنگی خبرگزاری صدا و سیما، کارشناسان معتقدند محتواهای نامناسب منتشر شده در فضای مجازی و برقراری ارتباطات نامتعارف، از دست دادن اطلاعات شخصی و افتادن در دام مزاحمان اینترنتی فقط بخشی از آسیبهای ورود زود هنگام دانش آموزان به فضای مجازی است.
مواجهه مستمر با فضای مجازی و حجم وسیعی از تصاویر و فیلمها و مطالب مختلف برای کودکان قطعا آسیبهای فراوانی در پی خواهد داشت براین اساس والدین برای همراهی و مصونیت دانشآموزان از چالشهای این فضا، باید دانش و اطلاعات خود در زمینه فضای مجازی و تهدیدات و آسیبهای آن را به روز کنند و نظارت داشته باشند که پروکسی، فیلترشکن و برنامههای نامناسب دیگر روی گوشی یا تبلتی که فرزندانشان استفاده میکنند، نصب نباشد.
نصب و اجرای فیلترشکنها، دسترسی کودکان و نوجوانان را به محتواهای نامناسب فراهم میکنند و مشکلات عدیدهای برای فرزندان و خانوادهها به همراه خواهد داشت.
بهترین نوع استفاده از اینترنت و کلاسهای مجازی برای کودکان و نوجوانان زمانی است که یکی از والدین، آنها را همراهی کند و حافظه تجهیزات فاقد اطلاعات شخصی و خانوادگی باشد.
همان گونه که کودکان و نوجوانان در دنیای واقعی نیاز به کنترل و مراقبت دارند، در فضای مجازی نیز باید مراقب آنها بود. درحقیقت فضای مجازی یک فضای پالایش شده و استاندارد برای کودکان و نوجوانان نیست و استفاده غیراصولی آنها از این فضا میتواند کودکان و نوجوانان را در معرض آسیبهای جبرانناپذیر مختلف قرار دهد.
نکاتی که والدین باید بدانند
با شیوع ویروس کرونا هزاران دانشآموز در سنین مختلف، از شبکه آموزشی دانشآموزی استفاده میکنند، درحالیکه بسیاری از آنها، آموزش کافی را در این خصوص ندیده اند و هیچ دانشی هم در حوزه فضای مجازی ندارند. آنها ناخواسته و بنا بهضرورت، وارد فضایی میشوند که دارای آسیبها و تهدیدات فراوانی است.
در این خصوص نکاتی در استفاده از بستر اینترنت و فضای مجازی و همـراهـی با فـرزنـدان و دانش آموزان باید در نشر گرفته شود که به این شرح است:
- در حـین آموزش آنلاین، همـراه فرزندانتان باشید.
- آنها را در فضـای مجـازی به حـال خـود رهـا نکـنید.
- بدون دلیل، تجهیزات هوشمند را در اختیار فرزند قرار ندهید
- اگر نتوانستید تجهیزات هوشمند مـجزا برای فرزندان خود تهـیه کـنید و مجـبور شـدید گـوشـی خـود را در اختیار آنها قرار دهید، حتماً فیلترشکن یا پروکسیها را غیرفعال کنید تا دسترسی فرزندان به محتوای نامناسب محدود شود.
- از آنتیویروس مناسب و به روز در تجهیزات هوشمند استفاده کنید.
- خانوادههایی که لپتاپ یا سیستم خانگی دارند، آن را در فضای مناسب قرار دهند. مـیز و صندلی مناسب برای دانشآموز خود تهیه کنند و نحوه نشستن و قرار گرفتن در مقابل رایانه و یا گوشی هوشمند را به آنها آموزش دهید.
- زمان فراگیری آموزش را مدیریت کنید.
- افرادی که از وب کـم استفاده میکنند حتماً مطمئن شوند که بهمحض پایان آموزش، ارتباط تصویری قطع شده باشد.
- سعی کنید برنامه آموزشی شاد را از سایت وزارت آموزشوپرورش (به آدرس اینترنتی https://www.medu.ir) دریافت کنید.
- به شایعه فروش سیمکارت شاد در فضای مجازی اعتماد نکنید، زیرا با این ترفند، کاربران را به بهانه پرداخت مبلغ ناچیزی، به سمت درگاه الکترونیکی جعلی و یا فیشینگ هدایت میکنند و موجودی حساب بانکی شما را خالی میکنند.
- به بچهها آموزش دهید به افراد نـاشـناس در این فضـا و یا سایر شبکههای اجتماعی اعتمـاد نکـنند و وارد هر لینـک نـاشـناس در شبکههای اجتمـاعی نشـوند.
- معلمان هم دانش آموزان را به سمتوسوی شبکههای اجتماعی غیربومی هـدایـت نکـنند و آموزشها را فقـط از طریق شبکه آموزشی شـاد پیگـیری کنند.
- هشدارهای لازم را به دانش آموزان یا والـدین دهـند که با پـوشـش و وضـعیت ظاهـری منـاسـب در مقابل دوربین قـرار بگیرند تا از هرگونه سوء استفاده سـایـریـن جلـوگـیری شـود.