• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۹۹۸۳۰۴
تاریخ انتشار: ۰۶ بهمن ۱۳۹۹ - ۲۱:۵۴
علمی و فرهنگی » علم و فناوری

قرن ۲۱ قرن فناوری کوانتومی است

­مراسم رونمایی از سومین مرحله آزمایش توزیع کلید کوانتومی مبتنی بر درهمتنیدگی فوتون‌ها از سازمان انرژی اتمی ایران تا برج میلاد تهران با حضور مقامات لشکری و کشوری در برج میلاد رونمایی شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما ، این آزمایش در فاصله 1650 متری و اختلاف ارتفاع 300، با نرخ کلید 90 بیت در ثانیه بین مبدأ و مقصد انتقال یافت.
صالحی درباره پیشینه این طرح عظیم ملی اظهار داشت: فناوری کوانتومی، فناوری بسیار مهمی است که نقشه راه آن در کشورهای پیشرفته صنعتی از اوایل قرن 21 آغاز شده و در دهه اخیر دنیا به‌صورت جدی به این عرصه ورود کرده است.
مباحث نظری به 80 سال پیش بازمی‌گردد و اواخر دهه 90 میلادی بود که کشورهای غربی در سطح آزمایشگاهی و سخت‌افزاری به این حوزه وارد شدند. ما نیز از سال 1395 کار عملی را در سازمان انرژی اتمی ایران آغاز کردیم. یکی از مسئولیت‌های عمده ما رصد تحولات علمی در جهان است تا فناوری‌هایی را که برای کشور مهم است در اولویت کار خود قرار دهیم و وارد این حوزه‌ها شویم.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در خصوص نحوه کار این فناوری گفت: روش کار در این فناوری به این شکل است که ابتدا فوتون‌های درهم‌تنیده را تولید کرده و یک جفت فوتون را از هم جدا می‌کنیم و به مقصد موردنظر می‌فرستیم. هر اتفاقی برای فوتون باقی‌مانده در مبدأ ایجاد شود، فوتونی که در مقصد قرار دارد از آن متأثر است. ازنظر انیشتین این اتفاقی خارق‌العاده است و باوجودی که با محاسبات ریاضی می‌توان این پدیده را نشان داد ولی هنوز ازنظر مفهومی نمی‌توان این پدیده را به‌راحتی درک کرد و می‌توان گفت، این رویداد عجیب و اسرارآمیز یکی از آیات الهی است.
معاون رئیس‌جمهور در خصوص روند پیشرفت این پروژه افزود: بنده در سال 1395 پس از مطالعه کتابی در این حوزه، به پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای دستور دادم تا روی این فناوری کار کنند. در سال 1397 پس از 2 سال تلاش شبانه‌روزی و کار سخت، اولین فوتون‌های درهم‌تنیده در مرکز ملی علوم و فنون لیزر ایران تولید شد. این کار به لطف همکاران جوان، متخصص، غیور و دانش‌آموخته داخلی ما که از لحاظ علمی و اعتقادی انسان‌های وارسته‌ای هستند به ثمر رسید.
وی ادامه داد: ما تصمیم گرفتیم این آزمایش را در فواصل دورتر نیز انجام دهیم. هرچقدر فاصله دورتر شود، استفاده از این فناوری هم معنای بیشتری پیدا می‌کند. در سال 1398 در فاصله 2 متری این فعالیت را انجام دادیم با این تفاوت که نرخ تولید فوتون‌ها را افزایش دادیم و توانستیم چند میلیون جفت فوتون درهم‌تنیده تولید کنیم درحالی‌که در سال 1397 موفق به تولید چندصد فوتون شده بودیم. در خرداد 1399 در فاصله 300 متری در سازمان انرژی اتمی و با نرخ بالا این پروژه را آزمایش کردیم. توانستیم 117 بیت در ثانیه کلید کوانتومی تولید کنیم.
صالحی در خصوص نرخ بالای فوتون‌ها این‌گونه توضیح داد: برخی فوتون‌ها در حین آزمایش و در مواجه با هوا ازبین می‌روند. فوتون‌ها جذب هوا می‌شوند و هرچه ارتفاع بیشتر می‌شود هوا رقیق‌تر شده و امکان جذب فوتون‌ها نیز کمتر می‌شود. به‌عنوان‌مثال باید میلیون‌ها فوتون در ثانیه تولید شود تا تبدیل به 117 بیت در ثانیه کلید کوانتومی شود.
رئیس سازمان انرژی اتمی درباره آینده این فناوری در کشور گفت: مرحله بعدی این پروژه بین برج آزادی و برج میلاد است که حدود 7 کیلومتر فاصله دارد و انشاءالله تابستان سال آینده انجام می‌شود. مراحل بعدی انتقال اطلاعات نیز در ارتفاعات بالاتر و فواصل بیشتر توسط پهپاد و بالن خواهد بود و سپس آماده می‌شویم تا این تجهیزات را سوار ماهواره کنیم.
معاون رئیس‌جمهور با اشاره به روش‌های انتقال اطلاعات در این فناوری گفت: فوتون‌ها را از طریق فیبر نوری نیز می‌توان انتقال داد. امیدواریم 1 تا 2 سال آینده بتوانیم از طریق فیبر نوری از سازمان انرژی اتمی ایران در تهران به سایت شهید علی‌محمدی در فردو انتقال داشته باشیم. اگر بتوانیم 90 تا 100 بیت در ثانیه در این فاصله انتقال دهیم قادر خواهیم بود ارتباطات بین این دو سایت را بصورت کوانتومی رمزگذاری نماییم.
صالحی در مورد حوزه‌هایی که این فناوری کاربرد دارد افزود: به‌طورکلی هر کجا که نیاز به انتقال اطلاعات به‌صورت رمزدار باشد این فناوری مورد استفاده قرار می‌گیرد. ازجمله این حوزه‌ها می‌توان به مخابرات، دفاعی، ارتباطات بانکی، پزشکی، کامپیوتر، تصویربرداری، هوش مصنوعی، حسگرها، ساعت اتمی، رادار، بیولوژی و زیست‌شناسی و... اشاره کرد.
رئیس سازمان انرژی اتمی از راه‌اندازی رشته دانشگاهی فناوری کوانتوم با همکاری چند دانشگاه طراز اول کشور خبر داد و گفت: در حال تدوین مطالب عملی و کتب درسی در این حوزه از دبیرستان تا دانشگاه و تحصیلات تکمیلی هستیم. با چند دانشگاه قرارداد بستیم و امکانات، بودجه و سیلابس درسی را در اختیار آنها قرار دادیم تا در این رشته دانشجو بگیرند.
معاون رئیس‌جمهور در رابطه با تجاری‌سازی این فناوری گفت: به بحث تجاری‌سازی ورود نمی‌کنیم ولی با وزارت دفاع، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت ارتباطات قراردادهایی بستیم تا فناوری را به آنها انتقال دهیم و کار تجاری‌سازی با آنها می‌باشد.
صالحی در خصوص کشورهایی که از این فناوری استفاده می‌کنند گفت: در غرب آسیا تاکنون کشوری این آزمایش را انجام نداده است. در دنیا کشورهای معدودی مانند اتریش، آمریکا، چین، روسیه، هند، انگلیس ، اتحادیه اروپا و کانادا موفق به انجام فعالیت در این حوزه شده‌اند و سرمایه گذاری عظیمی در فناوری‌های کوانتومی شده است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
اجرای طرح غربالگری سلامت در روستای اسفهران
رونمایی از کتاب «تمنا دار» کاری جدید از راه یار
توزیع کنسانتره «بامبو» میان عشایر مغان
بررسی آخرین وضعیت بازار رشت؛ از تدوین نقشه تا رفع مشکل چک‌های برگشتی
سیستان و بلوچستان میزبان رویداد ملی ایران جان
وداع باشکوه مردم البرز با جانباز سرافراز حاج حسن سام‌خانیانی
نگاهی به برنامه‌های رادیو سلامت
اهدای یک دستگاه پلاسما جت ساخت داخل به بیمارستان شهدای خلیج فارس بوشهر
آبگیری تالاب شیمبار بر اثر بارش‌های اخیر
ارتقای بهره‌وری آب، محور اصلی صیانت از حقابه‌های کشاورزی خوزستان
آغاز عملیات اجرایی بزرگ‌ترین خوابگاه متأهلی کشور در دانشگاه علوم پزشکی مشهد
روایت آذربایجان غربی از «ایران جان»؛ سیستان و بلوچستان
قهرمانی گلاب صواحی ساری در تور ملی والیبال برفی ایران
زندگی و طبیعت در کتابی برای کودکان
علت پوسیدگی دندان‌ها ریشه در پلاک میکروبی دارد
وزش باد شدید از امشب تا پیش از ظهر فردا
نورپردازی پرچم ایران در برج تفلیس صدای رژیم صهیونیستی را درآورد
استقبال از ۸۵ شهید تازه تفحص دفاع مقدس
اضافه شدن ۵ هزار و ۳۰۰ لیتر در ثانیه به ظرفیت تأمین آب استان البرز
امضای تفاهم‌نامه همنوا وزارتخانه‌های آموزش‌وپرورش، نفت و کار
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
پیش بینی بارش های پراکنده در مناطقی از غرب کشور
تأکید معاون رئیس‌جمهور بر لزوم اصلاح دیوان سالاری برای پیشتازی اصفهان در هوش مصنوعی
نیمه نهایی جام حذفی اسپانیا؛ شکست بارسا در مادرید
پیام تبریک وزیر امور خارجه روسیه به آقای عراقچی
تردد در چالوس و آزادراه تهران - شمال تا اطلاع بعدی ممنوع شد
۴ مرحله کالابرگ رفع سوء تغذیه به صورت یکجا تمدید اعتبار شد
وزش باد در همدان ادامه دارد
به‌نژاد تا اطلاع ثانوی محروم شد
قدردانی عراقچی از پیام تبریک پادشاه بحرین
ایران نایب‌رئیس کمیسیون توسعه اجتماعی سازمان‌ملل‌متحد شد
تعویق آزمون‌های سراسری امکان پذیر نیست
پیام رهبر انقلاب اسلامی به کنگره ملّی «شهدای غریب اسارت»
ریزش یک تریلیون دلاری بازار سهام آمریکا
برگزاری دادگاه رسیدگی به اقدامات آمریکا در تأسیس ساواک در خراسان رضوی
تأکید مدیرکل محیط زیست زنجان بر پایش شبانه و نظارت میدانی مستمر بر صنایع
راهپیمایی رزم در برف رزمندگان تیپ امام حسن مجتبی (ع) نیروی زمینی سپاه  (۵۴ نظر)
روایتی از شبی که شهید زلفی آسمانی شد  (۳ نظر)
گروسی: ایران از حق غنی‌سازی اورانیوم برخوردار است  (۲ نظر)
حضور عروس و داماد اهوازی در راهپیمایی یوم الله ۲۲ بهمن  (۱ نظر)
نمایشگاه عرضه مستقیم کالا در یزد  (۱ نظر)
تبریک گوترش به مناسبت سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی  (۱ نظر)
کم‌آوردن خیابان اصلی اراک در استقبال از راهپیمایی ۲۲ بهمن  (۱ نظر)
اژه‌ای: ما مسئولان نباید لحظه‌ای از متن مردم جدا شویم  (۱ نظر)
ورود موج دوم سامانه بارشی به چهارمحال و بختیاری  (۱ نظر)
تشکر رهبر انقلاب از کار بزرگ ملت ایران در روز ۲۲ بهمن  (۱ نظر)
انهدام یک هسته تروریستی سلطنت‌طلب در خراسان رضوی  (۱ نظر)
آغاز راهپیمایی ۲۲ بهمن در یزد  (۱ نظر)
اسلام‌آباد به همبستگی و حمایت علنی از تهران ادامه خواهد داد  (۱ نظر)
شهادت مأمور انتظامی فردوس در درگیری مسلحانه با قاچاقچیان مواد مخدر  (۱ نظر)
تعریض رئیس جمهور به رسانه‌های بیگانه در سفر گلستان  (۱ نظر)