• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۳۳۰۸۳۹
تاریخ انتشار: ۲۱ دی ۱۴۰۰ - ۰۷:۰۰
خوزستان » اجتماعی
گزارش مکتوب ...

اجرای طرح توانمندسازی جوامع محلی در روستا‌های دز پارت

توانمندسازی و استفاده از ظرفیت‌های نهفته جوامع و تشکل‌های محلی، بهترین راهکار برای حفظ منابع آب و خاک است.

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز خوزستان؛ به میان مردم برو، با آنها زندگی کن ، از دانسته‌های آنها شروع کن و بر اساس داشته‌های آن‌ها برنامه ریزی کن.
این جملات یک فیلسوف چینی به نام لائوتزواست.توانمند سازی جوامع محلی خوزستان؛ گامی در جهت حفظ و احیای منابع طبیعی

او به نکته ظریفی اشاره می‌کند؛ این که هر روستا و جامعه محلی، ظرفیت‌هایی در دل نهفته دارد.

ظرفیت‌هایی که برای شناخت و شکوفا شدن آن‌ها راهی جز ارتباط مداوم با مردم محلی منطقه وجود ندارد؛ چرا که آنان منابع موجود و نیاز‌های منطقه  را بهتر از سایرین می‌شناسند.

سحر لردگان ۳ سال است که برای شناخت این ظرفیت‌ها قدم در مسیر ۵ روستای ده کیان ، سرمسجد ، قلعه سرد بالا ، چلیساد، کلیمک و دراز دره نهاده است.

به عقیده او اگراهالی بومی هر منطقه در روند تصمیم گیری و تصمیم سازی دخالت داده شوند ، آن زمان است که نسبت به اجرای طرح‌ها احساس مالکیت می‌کنند و از توان فکری و مالی خود برای به نتیجه رسیدن طرح‌ها دریغ نمی‌کنند.

او به عنوان یک تسهیلگر محلی ، پای صحبت اهالی نشست وسعی در پدید آوردن حس ابراز وجود در آنان شد و اهالی نیز نه تنها راهکار حل مشکلات را بازگو می‌کردند بلکه آمادگی خود را برای اقدام عملی در جهت حل مشکلات اعلام کردند.

در هر روستا یک نماینده از آقایان (دهیار روستا) و یک نماینده از خانم‌ها انتخاب شد.

اعتمادسازی؛ گام اول جلب مشارکت 

لردگان گفت: گام اول، اعتماد سازی بود تا به وسیله آن مشارکت جوامع محلی جلب شود.

بعد از اعتماد سازی، نوبت به آموزش و اصلاح بعضی روش‌ها رسید، مثلا الگوی کشت اراضی دیم که تا قبل از این به کشت گندم و جو اختصاص داده شده بود اصلاح شد و کشت زعفران و انجیر و گیاهان دارویی جایگزین شد.

کشت‌هایی که نیاز آبی کمی داشتند و پر بازده و سودآور بودند، در واقع دانش نوین، چاشنی تجربه محلی شد.

لردگان در ادامه گفت: دوره آموزشی فرش در روستا‌ها برگزار شد و ۲۱ نفر از بانوان این آموزش‌ها را فرا گرفتند.توانمند سازی جوامع محلی خوزستان؛ گامی در جهت حفظ و احیای منابع طبیعی

در حال حاضر یک شرکت در شهرکرد ماده اولیه و نقشه را در اختیار زنان آموزش دیده قرار می‌دهد و به صورت حق الزحمه با آنان قرارداد بسته است.

زهرا یکی از این زنان است او دار قالی را در خانه به پا کرده و با دستان هنرمندش رج به رج ، نقش و نگار‌ها را می‌بافد.

به گفته او درآمدی که از راه قالی بافی به دست می‌آید می‌تواند کمک بزرگی برای خانواده اش باشد.

پخت نان‌های محلی، تهیه مواد لبنی و غذا‌های محلی و همچنین ایجاد موزه‌ی روستایی و کلبه‌ی دم نوش گیاهی (حوزه بومگردی) از دیگر اقدامات انجام شده در این روستاهاست.
به علت نزدیکی این روستا‌ها به جاده اصلی محور خوزستان به اصفهان ، می‌توان بازارچه‌های محلی در مسیر‌های پر تردد بر پا کرد.

هم زیستی انسان و طبیعت 

هدف از اجرای این طرح‌ها تنها ایجاد اشتغال نیست ، بلکه قرار است با اجرای این طرح‌ها، چرخه توانمند سازی جوامع محلی در کنار حفظ و احیای منابع طبیعی مانند آب و خاک تکمیل شود.

هژیر کیانی، دیگر تسهیلگر محلی منطقه گفت: متاسفانه به دلیل مشکلات معیشتی ، شاهد قطع درختان بلوط چند صد ساله و تولید زغال توسط اهالی منطقه بودیم.

برای توقف این تخریب ها تصمیم گرفتیم  تیم مشارکت مردمی اطفا حریق در منطقه تشکیل شود تا با دخالت اهالی در امر اطفا حریق از حجم تخریب ها کاسته شود.

تجهیزات اطفا حریق دراختیار اهالی قرار گرفت و آن‌ها به ۳ گروه تیم پیشاهنگ، امداد و نجات و مشارکت بانوان تقسیم شدند و وظایف هر یک مشخص شد.توانمند سازی جوامع محلی خوزستان؛ گامی در جهت حفظ و احیای منابع طبیعی

حالا دیگر هنگامی که آتش سوزی در جنگل‌های اطراف اتفاق می‌افتد، اهالی منتظر منابع طبیعی و یگان حفاظت نمی‌مانند و خودشان دست به کارمی شوند.

دخالت اهالی در امر اطفا حریق به طور معنا داری باعث کاهش آتش سوزی‌های عمدی در منطقه شده است.

توانمندسازی جوامع محلی از حجم تخریب منابع طبیعی می‌کاهد

کیانی گفت: در این طرح با توجه به ظرفیت‌های بوم شناختی ، طبیعی ، اقتصادی و فرهنگی هر منطقه ، آموزش‌های لازم به جوامع محلی داده می‌شود تا ضمن حفظ آب ، خاک ، جنگل و مرتع ، بهبود معیشت و رونق عمومی در جامعه محلی محقق شود.

به زبان ساده یعنی هرچه جوامع محلی توانمند‌تر شوند از فشار بر منابع آب و خاک کاسته خواهد شد.

در حوزه رِکعت و روستا‌های اطراف آن بیشترین آمار فرسایش خاک ، چرای بی رویه دام و قطع درختان اتفاق می‌افتاد و تا کنون
هیچ برنامه مدون و پیوسته‌ای برای کاستن از روند این تخریب‌ها وجود نداشت.

این تسهیلگر محلی در ادامه گفت : مردم به نحو مطلوبی در این طرح مشارکت داشتند حتی عرصه‌های مستثنیات که منابع طبیعی و دولت دخل و تصرفی در آن ندارند به برنامه‌های اجرایی این طرح اختصاص داده شده است و مردم پای کار آمدند.توانمند سازی جوامع محلی خوزستان؛ گامی در جهت حفظ و احیای منابع طبیعی

حدود ۵۰ برنامه اجرایی با مشارکت مردم مبتنی بر دانش بومی ، اجرا شده است.

برای مثال کاشت زعفران یکی از این طرح‌ها بود و ویژگی این نوع کشت این است که کاملا به صورت دیم انجام می‌شود و به دلیل سازگاری این نوع کشت با آب وهوای منطقه، محصول نهایی از لحاظ نتایج آزمایشگاهی قابلیت رقابت در بازار‌های داخلی و خارجی را دارد؛ و این موضوع زمینه را برای سرمایه گذاری دولتی و بخش خصوصی فراهم کرده است.

کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی

پژمان یکی از کشاورزانی است که امسال توانست از ۲ هکتار زمین بایر، ۲ کیلوگرم زعفران برداشت کند.
او به ما گفت: برای کاشت هر هکتار زمین ۱۰ تن پیاز زعفران نیاز است وبه مبلغی در حدود ۱۵۰ میلیون تومان اعتبار برای هر هکتار نیاز است البته با یکبار هزینه برای تامین پیاز زعفران، کشاورزان می‌توانند ۶ تا ۸ سال بهره برداری داشته باشند.

او ضمن ابراز خرسندی از اجرای طرح در منطقه گفت: این طرح اگرچه توانسته زمینه اشتغال را فراهم کند، اما نیاز به تسهیلات دولتی دارد تا به شغلی پایدار در منطقه تبدیل شود.

ارائه این تسهیلات می‌تواند برای دو نفر اشتغال دائم و برای ۵ نفر هم اشتغال موقت (در مرحله وجین ، داشت و برداشت) ایجاد کند.

این طرح با نام مدیریت جامع حوزه آبخیز کارون به طور همزمان در ۶ استان کشور (استان‌هایی که حوزه آبخیزشان کارون است) به صورت پایلوت در حال اجرا است .

در طرح مدیریت جامع حوزه آبخیز کارون ، پروژه‌های متعددی تعریف شده است ؛ که یک بخش آن به آموزش و توانمند سازی جوامع محلی اختصاص دارد .

 


بیشتر بخوانید: دزپارت میزبان اولین جشنواره زعفران


مسیر اجرای طرح‌ها با انسجام سازمانی هموار می‌شود

مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگل ها، مراتع و آخیزداری کشور درباره طرح جامع مدیریت آبخیز کارون گفت: منظور از مشارکت مردم، مشارکت ابزاری نیست؛ یعنی تنها برای کمک مالی و فکری نیست که مردم در اجرای این طرح مشارکت داده می‌شوند بلکه در طراحی، برنامه ریزی ، انتخاب الویت‌ها ، شناخت مشکلات ، پیدا کردن راه حل‌ها و پایش و ارزیابی ، مردم کاملاً سهیم هستند.توانمند سازی جوامع محلی خوزستان؛ گامی در جهت حفظ و احیای منابع طبیعی

هوشنگ جزی عنوان کرد: در اجرای طرح‌ها تمام پتانسیل‌های طبیعی و اجتماعی آن حوزه باید در نظر گرفته شود و طرح تنها به بهانه اشتغال یا حل یک موضوع جزئی نباید اجرا شود به بیان دیگر: ما نباید در بالادست حوزه کارون طرحی را اجرا کرده که پایین دست را در معرض تخریب و نابودی قرار دهد.

وی در ادامه از نقش کلیدی مدیریت یکپارچه گفت: بر اساس مدل‌های موفق طرح‌های بین المللی اجرا شده، انسجام سازمانی ، کلیدی‌ترین نکته در اجرای این طرح هاست.

وی خاطر نشان کرد: برای تحقق انسجام سازمانی، فرماندار شهرستان، کمیته‌ای شامل تمام دستگاه‌های اداری و نماینده تشکل‌های مردمی را تشکیل می‌دهد.
این جلسات به صورت دوره‌ای و منسجم، به ریاست فرماندار و دبیری اداره منابع طبیعی شهرستان برگزار می‌شود و همه اهالی از آن مطلع می‌شوند.در حال حاضر ، در شهرستان دزپارت این جلسه برگزار و احکام آن هم صادر شده است.

توانمند سازی جوامع محلی خوزستان؛ گامی در جهت حفظ و احیای منابع طبیعیوقتی هماهنگی بین بخشی اتفاق بیفتد سایر بخش‌ها هم منابع خویش را برای پیشبرد طرح‌ها در اختیار قرار می‌دهند مثلا اگر کاشت گل محمدی پیشنهاد شود، اداره جهاد کشاورزی شهرستان، وظیفه تامین قلمه‌ها را برعهده می‌گیرد.

وی افزود: در این طرح همه دستگاه‌های اداری منابع مالی و کمک‌های فنی خود را ارائه می‌دهند چرا که پروژه مربوط به یک سازمان نیست به همین منظور است که فرماندار مسئولیت هماهنگی مدیریت جامع حوزه آبخیز را در شهرستان به عهده دارد.

همچنین در جهت هم افزایی و هماهنگی بین دستگاهی، کارگروه استانی به ریاست استاندار و حضور اعضا اداره کل، جلسات کارگروه استانی را دنبال و از همه مهمتر تسهیلگری می‌کنند، مثلا اگر جایی قرار است اقامتگاه بوم گردی ایجاد شود با توجه به ملی بودن طرح ، اداره میراث فرهنگی روند اعطا مجوز را تسهیل می‌کند.

وی در ادامه از جایگاه آژانس همکاری‌های بین المللی ژاپن در طرح گفت: آژانس بین المللی ژاپن (جایکا) در بحث‌های مطالعاتی ، انتقال دانش فنی، پشتیبانی‌های مالی به شکل خُرد در برنامه‌های اکولوژیکی و حفظ منابع طبیعی و کنترل گرمایش زمین و تغییرات اقلیمی مشارکت دارد.

وی تصریح کرد : بعضی از حوزه‌ها در کارون با فعالیت مورد نظر جایکا تطبیق دارد و از ظرفیت‌های جایکا هم در این طرح استفاده شده است البته منابع اعتباری جایکا بسیار محدود و در ذیل مدیریت جامع حوزه آبخیز و دریکی از طرح‌های آن است و نه این که پوشش تمام طرح با ژاپنی‌ها باشد.توانمند سازی جوامع محلی خوزستان؛ گامی در جهت حفظ و احیای منابع طبیعی

مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگل ها، مراتع و آخیزداری کشور گفت: این طرح ادامه دار خواهد بود چرا که موضوع توسعه ، فرایند محور است ؛ وقتی بخشی از طرح جلو می‌رود در ادامه نیاز به تکمیل دارد مثلاً اگر اشتغال شکل می‌گیرد باید زنجیره‌ی اشتغال شکل بگیرد و برای این مسیر پایانی متصور نیست.

وی یادآور شد: باید از وضع موجود به سمت بهبودی شرایط پیش برویم و برای آن که طرح ، روستا‌های بیشتری را در بَر بگیرد ، سازمان برنامه  و بودجه استان می‌تواند آن را ارتقا دهد.

یکی از ویژگی‌های طرح جامع حوزه آبخیز کارون این است که دارای سند راهبردی است و این سند راهبردی طی یک چشم انداز مدونی تهیه شده و به استان‌ها ابلاغ شده است.

فرایندی که ماحصل ۳ مرجع مطالعاتی (میدانی – کتابخانه‌ای – علمی) است و از دل این مطالعات یک سند راهبردی استخراج شده است.
طرحی که به تصویب سازمان جنگل‌ها واداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری رسیده و ناظر ملی آن هم دفتر آبخیزداری و حفاظت از خاک کشور است.

از مردم، با مردم و برای مردم

تغییرات اقلیمی، کمبود آب شیرین و بیابان زدایی ۳ چالش مهم پیش روی بشر است و حل این مخاطرات تنها با تکیه بر اعتبارات و امکانات دولتی محقق نخواهد شد.توانمند سازی جوامع محلی خوزستان؛ گامی در جهت حفظ و احیای منابع طبیعی
جلب مشارکت مردم و تحقق شعار از مردم، با مردم و برای مردم منوط به مشارکت جوامع محلی قبل از اجرا، حین اجرا و بعد از اجرای طرح است.

جوامع محلی توانمند، مهمترین محور توسعه می‌باشند و با توجه به نتایج موفق طرحی که در حوزه رکعت در حال اجراست، این طرح قابلیت اجرا در سایر روستا‌های استان خوزستان را دارد.

مراحل توانمندسازی جوامع محلی

  • شناخت، فرصت‌ها و قابلیت‌های جامعه هدف
  •  ایجاد و تقویت تشکل‌ها و سازمان‌های محلی
  •  برگزاری کارگاه‌های آموزشی قبل ، حین و بعد از اجرای طرح مورد نظر (نیازسنجی آموزشی و برنامه ریزی توسعه‌ای منطقه)
  • ارتقا و تنوع بخشی به مهارت و آموزش در سطح جوامع محلی
  •  اعطای تسهیلات برای ایجاد مشاغل مولد
  •  خودکفایی مالی جوامع از طریق گردآوری سرمایه‌های اندک در قالب صندوق‌های خرد اعتباری
  •  برند سازی ، فراوری و بازاریابی برای محصول نهایی تولیدی (حضور نمایشگاهی یکی از راه‌های معرفی محصول است)
  •  ارزیابی، مستندسازی، انتقال تجربیات و تعمیم و گسترش طرح

اجرای طرح توانمند سازی جوامع محلی در روستاهای دز پارت

 

 

 

 

نویسنده: زهرا کیانی 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
دستگیری ۶۵ محکوم متواری در گیلان
و روح ، دیداری صمیمی با خانواده  روحانی شهید حجت الاسلام  احمد زراعت‌حرفه راوری
دعوت دولت به مشارکت به معنای نبود برنامه نیست
اردوی آماده‌سازی تیم ملی ژیمناستیک‌کار به میزبانی قم
سال‌ها برنامه ریزی برای باختن
رقابت گروه‌های تخصصی طب رزمی سپاه
فردا؛ آغاز رسمی فرآیند انتخابات شورا‌ها در کشور
ضرورت فعالیت بیشتر قرارگاه محله اسلامی در احیای مساجد سیرجان
مهروموم سه عطاری محل فروش دارو‌های مخدر در رشت
­شکست شهرداری گرگان مقابل الریاضی لبنان در بسکتبال سوپر لیگ غرب آسیا
حضور سپاه در تمامی بحران‌ها؛ فرمانده در میدان کمک رسانی
غیرت هنرمندان در دفاع مقدس ۱۲ روزه هرگز فراموش نمی‌شود
هشدار هواشناسی درباره ورود سامانه بارشی جدید به کشور
استقرار تمام وقت ماموران پلیس در ایستگاه‌های بازرسی
 عیادت از شهروند خبرنگار حادثه دیده توسط مسئولین شهرستان کوهبنان
نظارت بر بازار مرغ
جلوگیری از تردد خودرو‌های فاقد زنجیر چرخ در محور رابر
گروه سایبری حنظله: نفتالی بنت دروغ می‌گوید که هک نشده است
مجوز نیروگاه‌های فاقد پیشرفت لغو می‌شود
دومین همایش زکات شهرستان انار برگزار شد
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
لامردی ها ، بیشترین سهامداران بارش های فارس
پیکر بی جان بانوی کوهنورد گیلانی در دماوند پیدا شد
اعلام میزان بارش باران در فارس
خداداد عزیزی و رفیعی جریمه شدند
فرماندهان جدید نیروی هوایی و پدافند هوایی منصوب شدند
فیروزآباد رکوددار بارش های فارس
فعالیت سامانه بارشی از امشب در همدان
میزان بارش ها در استان کرمان طی ساعات گذشته
حجم مبنا در بورس حذف شد
فیروزآباد با ۱۳۳ میلیمتر باران رکورد دار بارش ها در فارس
افزایش فوتی‌های واژگونی اتوبوس مسافربری به ۱۳ نفر
اقدامات بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز ادامه دارد
مدارس مشهد فردا چهارشنبه ۲۶ آذر حضوری است
مزایده بیش از ۴۰۰ دستگاه خودرو و موتورسیکلت توقیفی در استان اصفهان
گزارش بارندگی ۲۴ ساعت گذشته در استان کرمان
باران و برف مدارس فارس را غیرحضوری کرد  (۴۱ نظر)
فیروزآباد رکوددار بارش های فارس  (۴ نظر)
فرماندهان جدید نیروی هوایی و پدافند هوایی منصوب شدند  (۱ نظر)
حجم مبنا در بورس حذف شد  (۱ نظر)
اقدامات بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز ادامه دارد  (۱ نظر)
برف و باران به فارس رسید  (۱ نظر)
مصوبه افزایش سن ورود به دانشگاه فرهنگیان ابلاغ شد  (۱ نظر)
مزایده بیش از ۴۰۰ دستگاه خودرو و موتورسیکلت توقیفی در استان اصفهان  (۱ نظر)
سردار زهرایی: ایجاد ۱۱۰ هزار فرصت شغلی از ابتدای سال تاکنون  (۱ نظر)
یک هزار میلیارد تومان از مطالبات بیمه درمان بازنشستگان تسویه شد  (۱ نظر)
هشدار سطح قرمز هواشناسی در هرمزگان  (۱ نظر)
رئیس قوه قضائیه مهمان مردم استان مرکزی  (۱ نظر)
همکاری ایران و چین یک ضرورت ژئوپلیتیکی است  (۱ نظر)
سامانه بارشی جدید در راه تهران  (۱ نظر)
آغاز طرح ترافیکی زمستانی پلیس با مشارکت ۹۱ هزار نیروی امدادی در جاده‌ها  (۱ نظر)