پخش زنده
امروز: -
اگر به کردستان سفر کنید، جدای از طبیعت بکر و زیبایش آنچه میتوانید به یادگار با خود ببرید صنایع دستی و نازک کاریهایی است که کم نظیر هستند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکزکردستان، صنایع دستی به عنوان بخشی از میراث فرهنگی و نمادی از نوع زندگی و فرهنگی یک جامعه همواره مورد توجه گردشگران قرار گرفته است و بازدید از مراکز ساخت و فروش صنایع دستی معمولاً بخش پایانی سفر گردشگران در ایام نوروز میباشد.
به دلیل ویژگی زندگی سنتی در بسیاری از نقاط استان کردستان و عدم استیلای بخش صنعتی هنوز صنایع دستی استان از لحاظ کیفیت و گستردگی در کشور مطرح است.
به گونهای که فرش و گلیم کردستان به همراه محصولات نازککاری چوب مانند تختهنرد و شطرنج شهرت جهانی پیدا کرده است و بیشتر مسافران و گردشگرانی که به کردستان سفر میکنند حتماً از محصولات نازککاری و فرش و گلیم کردستان خرید میکنند.
تا کنون ۲۵ مورد از ۴۵ رشته صنایع دستی فعال استان کردستان ثبت ملی شده است.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کردستان میگوید: از جمله رشتههای ثبت ملی شده استان گلیم بافی، خراطی سنتی، شالبافی، نازک کاری، ارغوان بافی، روش ساخت پستک بانه، اروسی سازی، هنر رنگرزی گیاهی، مهارت در کلاش بافی و سفال گری سنتی است.
فرهاد حامدی دراین باره افزود: ۱۰ اثر صنایع دستی استان کردستان هم مهر اصالت و نشان مرغوبیت کالای یونسکو را دریافت کرده اند که نشان از وجود صنعتگران خبره در رشتههای مختلف صنایع دستی استان است.
حامدی یادآور شد: ۱۵۴ اثر از آثار صنعتگران رشتههای مختلف صنایع دستی کردستان نیز موفق به دریافت مهر اصالت و نشان مرغوبیت کالای ملی شده اند که یکی از امتیازات مهم برای کردستان محسوب میشود.
این روزها خیابان شهدا سنندج به یکی از مراکز اصلی عرضه صنایع دستی به ویژه نازک کاری روی چوب استان کردستان به شمار میرود.
منبت کاری
منبت کاری چوب در کردستان از قدیم رواج داشته و درهای چوبی در کردستان و برخی از روستاهای آن که به جای مانده متعلق به دوران صفوی بوده که دارای کنده کاریهای دقیق و به صورت گل و کتیبههای گوناگون است.
اکنون در سنندج معروفترین و زبردستترین منبت کاران در کارگاههای خود مشغول به کارند همراه با سبکهای جدید، که در آن ابداع و ابتکار خود را محفوظ داشته اند.
فرش و گلیمهای کردستان
استفاده از رنگهای گیاهی، ترکیب نقش و اصالت طرح، موجب برتری کیفیت صنایع دستی استان کردستان شده است.
شهر سنندج و بیجار مهمترین مرکز تولید گلیم و قالی میباشد. شهرت جهانی فرش سنندج و اعتبار آن در میان بازارهای جهانی سبب شده است که در دائرةالمعارف بریتانیا که از معتبرترین دائرة المعارفهای دنیاست، واژه «سنه» را که کُردی سنندج است به نوعی قالی معروف ترجمه کرده اند.
نازک کاری چوب
هنر نازک کاری ترکیب قطعات بسیار کوچک از انواع چوبهای پرداخت شده طبیعی میباشد که با ظرافت خاص در کنار هم قرار گرفته و موجب به وجود آمدن قطعات بسیار ظریف چوبی همانند قلمدان و سایر محصولات میگردد. علاوه بر نازک کاری، اروسی سازی، منبت و معرق سنندج نیز از شهرت و اعتبار برخوردار است.
ساخت فرآوردههای چوبی و نازک کاری در سنندج سابقه طولانی دارد و محصولات چوبی این شهر از قدیم طرفداران فراوانی داشته، بویژه تخته شطرنجهای سنندج از مرغوبیت خاصی برخوردار است و در کارگاههای نازک کاری علاوه بر تهیه تخته شطرنج محصولهای دیگری از قبیل ظروف شیرینی خوری و کیف زنانه و جعبه و لوازم آرایش و سینی و بشقاب و ... تولید میشود.
کلاش
از دیگر صنایع دستی در مناطق کُردنشین نوعی گیوه به نام کلاش تولید میشود که هماهنگی جالبی با لباس کردی دارد. رویه این کفش از نخ پنبهای بافته شده و زیره آن از پارچهی فشرده شده ساخته شده است، به همین دلیل کفشی بسیار سبک، نرم، قابل انعطاف و متناسب با محیط کوهستانی است. تولید کلاش در اصل مختص به اورامان بوده، ولی اکنون در تمام شهرهای کردستان تولید میشود.