• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۶۸۰۱۸۱
تاریخ انتشار: ۲۸ آذر ۱۴۰۱ - ۱۷:۳۳
علمی و فرهنگی » بهداشت و سلامت

چگونگی کاهش ورود ویروس به بدن

پژوهشگران به‌تازگی از عملکرد سیستم ایمنی در مجاری تنفسی و در صدر آنها، بینی، آگاه شده‌اند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، بعضی از بیماری‌ها با فصل هماهنگ هستند. انگار عوامل آن‌ها هوشیارانه با شروع فصل مورد نظر فعال می‌شوند و روزگار ما را سیاه می‌کنند. آبریزش بینی، تب، حساسیت و همه آنچه به آن سرماخوردگی می‌گوییم، اواخر فصل پاییز و ابتدای زمستان پدیدار می‌شود و همه این‌ها زیر سر «بینی» است! بله درست شنیده‌اید بینی. اما چرا این عضو در فصل زمستان به سلامت ما خیانت کرده و باعث ابتلا به سرماخوردگی می‌شود؟

در فصل سرما، اهل منزل زمان بیشتری را در خانه می‌گذرانند. در نتیجه حجم ویروس‌های احتمالی افزایش پیدا می‌کند. از سوی دیگر ویروس‌ها در هوای خشک داخل منزل، عمری طولانی‌تر دارند، اما هنوز مشخص نیست هوای سرد و مرطوب این فصل می‌تواند روی سیستم ایمنی بدن تاثیر منفی داشته باشد یا نه. پژوهشگران به‌تازگی از عملکرد سیستم ایمنی در مجاری تنفسی و در صدر آنها، بینی، آگاه شده‌اند. بررسی این پژوهشگران نشان می‌دهد به هر میزان بینی و مجاری تنفسی گرم‌تر باشند، امکان حمله به ویروس‌های واردشده به بینی و از بین بردن آن‌ها و در نتیجه ابتلا به سرماخوردگی کاهش پیدا می‌کند، اما در سرما، ویروس‌های موجود در بینی سر حال شده و عملکرد سیستم ایمنی در ناحیه بینی کاهش پیدا کرده و چند ساعت بعد، نشانه‌های سرماخوردگی پدیدار می‌شود.

وقتی نفس می‌کشید، سلول‌های داخل بینی، ذرات ریز کیسه‌مانندی را به نام وزیکول‌های خارج سلول یا EVs آزاد می‌کنند. این ذرات به باکتری‌ها و ویروس‌های واردشده به بینی حمله کرده و آن‌ها را قورت می‌دهند. پژوهشگران پس از این یافته نخست، دو سوال را مطرح کردند: اول اینکه آیا پاسخ ایمنی بینی در مقابل ویروس‌ها قابل تغییر است؟ دوم اینکه آیا کاهش دمای فضای بینی می‌تواند بر قدرت عملکرد سیستم ایمنی در این ناحیه اثرگذار باشد؟ پاسخ هر دو سوال مثبت بود، اما چطور؟

ویروس‌ها با هوای سرد شاداب می‌شوند

پژوهشگران نمونه‌هایی را از بینی داوطلبان دریافت کردند. نمونه یک گروه از آن‌ها دمای ۳۷ درجه سانتی‌گراد و نمونه گروه دیگر را در دمای ۳۲ درجه سانتی‌گراد کشت دادند (به این دلیل که دمای محفظه بینی زمانی که بیرون از منزل بوده و در معرض هوای سرد قرار داریم، پایین‌تر از دمای بدن است). در شرایط طبیعی گرمای بدن، وزیکول‌های خارج سلولی کوچک در بینی ما، ویروس‌ها را فریب داده و باعث می‌شوند ویروس‌ها به جای چسبیدن به سلول‌های حقیقی و تکثیر و ایجاد بیماری، به این وزیکول‌ها چسبیده و خورده شوند. اما وقتی فضای داخل بینی به دلیل مجاورت با هوای سرد، دچار کاهش دما می‌شود، این سیستم دفاعی متزلزل شده و عملکرد سابق خود را ندارد؛ بنابراین ویروس‌ها می‌توانند باعث ایجاد بیماری شوند.

پژوهش‌های گروه تحقیقاتی دانشگاه ییل در سال ۱۳۹۴/۲۰۱۵ میلادی نیز نشان داده بود که امکان تکثیر ویروس‌های ویژه بینی به نام «راینو ویروس‌ها» - که دلیل ایجاد سرماخوردگی معمولی هستند - در دمای پایین داخل بینی، سریع‌تر است. این وضعیت درباره ویروس آنفلوآنزا نیز صادق است. این یافته‌ها نشان می‌دهند شال‌گردن وسیله مهمی در فصل زمستان است! به این ترتیب، پیش از بیرون رفتن از منزل، شال‌گردن به همراه داشته باشید و آن را دور بینی و دهان بپیچید تا دمای داخل بینی را حفظ کرده و مانع تکثیر ویروس‌ها و سرماخوردگی شوید.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
اقدام اروپا علیه ایران تلاشی برای جبران تحقیر از سوی آمریکا و روسیه
پایان موفقیت‌آمیز طرح ملی پایش آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در زنجان
خیر نیک‌اندیش ابهری ۶۰ جفت کفش به مددجویان اهدا کرد
تولید سالانه ۲۰ هزار تن محصولات شیلاتی در استان زنجان
فوت قهرمان کشتی آسیا بر اثر انفجار گاز
ساترا تحریم شد
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۱۱ بهمن ۱۴۰۴
تقویم و اوقات شرعی شنبه ۱۱ بهمن ۱۴۰۴ به افق قم
دریابان شمخانی: جغرافیای جنگ فقط به دریا محدود نخواهد شد
تحویل ۲۴۰۰ پروژه آموزشی در کشور طی گام اول نهضت عدالت آموزشی
آغاز هفته ای با افزایش دمای هوا در سمنان
نیمه شعبان و دهه فجر پیام نور و امید برای دل‌ها دارند
ضرورت تحقق سیاست‌های تحولی آموزش
برگزاری پنجمین دوره رقابت سازه‌های ماکارونی
واریز کالابرگ ۴ میلیون تومانی برای ماه رمضان
چالش ها و فرصت های توسعه مناطق آزاد قشم و کیش
وحدت اقوام و مذاهب، ستون اصلی بازدارندگی ایران
آغاز مسیر چابک‌سازی در آزمایشگاه فنی مکانیک خاک
۱۱ بهمن ۱۳۶۵ یادآور حماسه و ایثار فرزندان فریدن
جشن هلهله فرشتگان در شهرکرد
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
صدور مجوز ۸۵ هزار ردیف استخدامی جدید در آموزش و پرورش
ایران آمادگی کامل برای مقابله با تهدید‌ها را دارد
هفت توصیه کلیدی برای داشتن خواب شبانه بهتر
آقای لاریجانی دبیر شورای امنیت ملی با پوتین دیدار کرد
آغاز روند گرمایش هوا در مازندران
ثبت بارش باران و برف در ۸۰ ایستگاه هواشناسی خراسان جنوبی
تداوم فعالیت سامانه بارشی در خراسان جنوبی
جابه‌جایی بیش از ۳۰ میلیون تن کالا در محورهای برون‌شهری استان فارس
مشروح اظهارات عراقچی در نشست با فیدان و پاسخ به سئوالات خبرنگاران
ورود سامانه جدید بارشی به جنوب آذربایجان غربی
ایران به جمع کشور‌های تکثیر صنعتی اسبک دریایی پیوست
ترافیک سنگین در برخی محور‌های شمالی کشور
بازدید رئیس رسانه ملی از پشت‌صحنه مجموعه «هتل بسیار بسیار عجیب»
انتقاد دولت از بی اعتباری اروپا در تشخیص مصادیق تروریسم
اختتامیه شانزدهمین جشنواره مردمی فیلم عمار
هفت توصیه کلیدی برای داشتن خواب شبانه بهتر  (۱ نظر)
هشدار سخنگوی سپاه به آمریکا؛ برای همه سناریو‌ها برنامه داریم  (۱ نظر)
نیرو‌های مسلح ایران، انگشت برماشه آماده‌اند  (۱ نظر)
دشمنان لجوج ایران در تجاوز نظامی و ایجاد آشوب شکست خوردند  (۱ نظر)
اقدام سیاسی و غیرقانونی اتحادیه اروپا علیه سپاه  (۱ نظر)
بازداشت ۷۰ عامل اصلی و تخریبگر اموال مردم در استان مرکزی  (۱ نظر)
جزئیات جدید درباره گواهینامه موتورسیکلت برای بانوان  (۱ نظر)
دستگیری ۱۶ لیدر اصلی فراخوان‌های اغتشاش در نکا  (۱ نظر)
پاداش پایان خدمت فرهنگیان بازنشسته ۱۴۰۴ کامل پرداخت شد  (۱ نظر)
مخالفت وزارت صمت با افزایش قیمت محصولات خودروسازان  (۱ نظر)
برخورداری از دانش حقوقی از الزمات یک مامور پلیس  (۱ نظر)
سپاه از قوی‌ترین و مؤثرترین نیرو‌های ضد تروریستی در دنیاست  (۱ نظر)
قالیباف: دیکته کردن را مذاکره نمی‌دانیم و نمی‌پذیریم  (۱ نظر)
سردار وحیدی: دشمن در نبرد ۱۲ روزه عقب نشست  (۱ نظر)
اولویت رسیدگی به خانواده‌های شهدا و مجروحین در حوادث دی ماه  (۱ نظر)