رژیم صهیونیستی مسئول آدم ربایی دیپلمات های ایرانی است
چهاردهم تیرماه سال ۱۳۶۱ هیات نمایندگی دیپلماتیک ایران به رغم مصونیت دیپلماتیک حین ورود به پایتخت لبنان ربوده شدند.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما چهاردهم تیر سال ۱۳۶۱، اتومبیل هیئت نمایندگی دیپلماتیک کشورمان حین ورود به شهر بیروت و در هنگام عبور از پست ایست و بازرسی، مزدوران حزب فالانژ اتومبیل را متوقف و چهار سرنشین خودرو مزبور به رغم مصونیت دیپلماتیک، از سوی آدمربایان دستنشانده رژیم تروریستی تلآویو به گروگان گرفته شده و پس از شکنجه و بازجویی، به نظامیان اسرائیلی تحویل داده شدند که از سرنوشت آنان تاکنون اطلاعی در دست نیست.
چهار دیپلماتیک ایرانی، احمد متوسلیان (وابسته نظامی سفارت ایران در بیروت)، سید محسن موسوی (کاردار سفارت ایران)، کاظم اخوان (عکاس وخبرنگار خبرگزاری ایرنا) و تقی رستگار مقدم (کارمند سفارت) بودند که بعد از آن اتفاق دیگر هیچ مقام رسمی و غیررسمی در کشور اطلاعات صحیح و درستی از آنها بدست نیاوردند و تمام موضعگیریها بر اساس شک و گمان بوده است.
نامعلوم بودن سرنوشت دیپلماتها
به گفته مرکز اسناد انقلاب اسلامی «اگرچه ابتدا گفته میشد که سید محسن موسوی کاردار جمهوری اسلامی ایران در بیروت و همراهانش کشته شدهاند؛ اما شواهد و مدارک موجود، حاکی از آن است که آنها در اسارت اسرائیل است.»
سیدحسن نصرالله دبیرکل حزبالله لبنان به مناسبت روز آزادی اسرا در بیروت گفت:
«نشانههایی وجود دارد که دیپلماتهای ایرانی در زندانهای اسرائیل بسر میبرند. اسرائیل در گزارش خود ادعا میکند که چهار دیپلمات ایرانی توسط نیروهای لبنانی (فالانژهای سابق) ربوده شده، به دست این نیروها کشته شدند و اجساد آنان دفن شده است. اسرائیل دشمن ماست و ما نمیتوانیم به گزارشهای آن اعتماد کنیم. همانطور که اسرائیلیها در گذشته هم حضور بعضی اسیران در زندانهای خود را تکذیب میکردند، اما مشخص شد که این اسیران در زندانهای این رژیم بودهاند.»
یک زندانی یونانی آزاد شده از زندانهای اسرائیل با مراجعه به سفارت ایران در یونان ادعا کرده که هر چهار ایرانی را در زندانهای اسرائیل دیده است.
اما رونن برگمن در کتاب «برخیز و بیدرنگ او را بکش» (بهمن ۱۳۹۶) به نقل از رابرت حاتم (مسئول کشتار فالانژیستها) میگوید فالانژها با اجازه اسرائیلیها چهار دیپلمات ایرانی را به قتل رساندند.
احمد دستمالچیان سفیر سابق ایران در لبنان گفته: سناریوهای مختلفی در این زمینه مطرح شده، اما متاسفانه شواهد کافی در دسترس نیست. عدهای معتقدند که دیپلماتها در همان لحظات اول توسط عوامل سمیر جعجع شهید شده اند و برخی نیز معتقدند که آنها تحویل رژیم صهیونیستی شده اند. حتی برخی ادعا کرده اند که دیپلماتهای ایرانی را در زندان دیده اند، اما تنها در حد ادعا بوده که اثبات نشده است. شواهد متقن و مشخصی که نشان دهد چهار دیپلمات ایرانی به چه سرنوشتی دچار شده اند هنوز وجود ندارد. حدسی که زده میشود این است که دیپلماتهای کشورمان در همان ابتدا در شهر بیروت (برباره) توسط نیروهای القواه به شهادت رسیده باشند چرا که در آن زمان شرق لبنان در اختیار مسیحیان و نیروهای جعجع بوده و احتمال میرود که درگیریهایی رخ داده باشد و یا دیپلماتها دستگیر شده باشند.
مصیب نعیمی کارشناس مسائل لبنان نیز گفته: دیپلماتهای ایرانی در نقطهای که فالانژها حضور داشتند به شکل رسمی ربوده شدند و پس از چند روز اتومبیل آنها در طرابلس شمال لبنان پیدا شد. اما پس از این اتفاق لبنان با تحولاتی، چون اشغال بیروت توسط رژیم صهیونیستی روبرو بود. با توجه به همکاری آن زمان نیروهای فالانژ با رژیم اشغالگر داشتند این گمانه زنی بسیار مطرح شد که دیپلماتها تحویل نیروهای فالانژ شدند. اما در ادامه اخبار دیگری نیز مطرح شد که در همان زمان توسط نیروهای فالانژ ترور شدند، اما هیچ شواهد و سندی در این زمینه ارائه نشد.
پس از آن نیز مبادلاتی که بین نیروهای مقاومت و حزب الله با رژیم صهیونیستی وجود داشت بحث دیپلماتهای ربوده شده ایرانی مطرح شد که در آن صهیونیستها هر گونه ارتباط و اقدام را در این زمینه رد کردند. اما اطلاعات غیرمستقیمی را در این خصوص مطرح کردند که ممکن است این دیپلماتها توسط نیروهای فالانژ اعدام یا دفن شده باشند. در نهایت موضوع بدون دستیابی به یک نتیجه کاملا مشخص باقی ماند و در سال ۱۳۷۴ خانواده دیپلماتهای ربوده شده به لبنان سفر کردند و با رئیس جمهور وقت آن زمان دیدار کردند و بار اقدام نیروهای فالانژ در این زمینه انکار شد. در ادامه مقامات لبنان پیشنهاد تشکیل ستاد و انجام تحقیقات را دادند.
مسئولین فالانژ که در آن برهه در دستگاههای امنیتی مقام داشتند برخی به خارج فرار کردند و برخی دیگر نیز از پستهای خود برکنار شدند و لذا امکان دستیابی به اطلاعات و تحقیقات در این زمینه میسر نشد و به همین شکل مساله باقی ماند. به هر روی جمهوری اسلامی ایران از روشهای مختلف دیپلماتیک همچون واسطهها و همچنین کلیسای کانتر بری و محافل مذهبی مسیحیان سیاستهایی را منظور دستیابی به نتیجه دنبال کرد، اما متاسفانه هنوز اطلاعات موثق و معتبری در مورد سرنوشت دیپلماتهای عزیز کشورمان بدست نیامده است.
هرچند با گذشت بیش از ۴۰ سال از این ماجرا هنوز ابعاد دقیق و روشنی از این حادثه وجود ندارد، اما به دلیل اشغال لبنان توسط رژیم صهیونیستی، طبق قواعد حقوق بین الملل، این رژیم مسئول مستقیم این آدم ربایی به شمار میرود.