تولید داخل، جوابگوی نیاز کشور به محصولات سلولزی
تولید کننده محصولات سلولزی گفت: محصولات سلولزی و دستمال کاغذی به اندازه نیاز کشور تولید میشود و در این زمینه هیچ گونه کمبودی وجود ندارد.
آقای هاشمعلی حسنی در نشست کارشناسی تحریریه صنعت
خبرگزاری صدا وسیما افزود: محصولات سلولزی و دستمال کاغذی به اندازه نیاز کشور تولید میشود و در این زمینه هیچ گونه کمبودی وجود ندارد؛ ضمن اینکه به اندازه دو برابر نیاز کشور، ظرفیت تولید وجود دارد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر در فروشگاهها و مراکز توزیع به اندازه کافی دستمال کاغذی موجود است گفت: ۵۰ واحد در اقصی نقاط کشور فعالیت و نیاز کشور را تامین میکنند.
این فعال اقتصادی و تولیدکننده محصولات سلولزی گفت: این واحدهای تولیدی به صورت متمرکز در شهرهای قم، سمنان، شهرک صنعتی البرز، قزوین، خراسان رضوی و ... فعالیت میکنند و جوابگوی نیاز کشور هستند.
حسنی افزود: ۹۵ تا ۱۰۰ درصد مواد اولیه تیشو (خمیر کاغذ) وارداتی است، زیرا این مواد از درختانی ساخته میشود که در ایران کاشت نمیشود.
وی یکی از موانع تولید در زمینه تیشو (مواد اولیه خمیر کاغذ) را کمبود ارز عنوان کرد و گفت: متاسفانه زمانبر بودن فرایند تخصیص ارز از سوی بانک مرکزی و پرداخت از سوی شعب زیر مجموعه، که بعضا تا ۲ ماه طول میکشد، در واردات مواد اولیه به تولید لطمه میزند.
حسنی گفت: خمیر مواد اولیه تیشو سازی بیشتر از کشورهای اروپایی و کشور اندونزی وارد میشود.
وی افزود: اگر همه واحدهای تولیدی با کل ظرفیت کار کنند میتوانند روزانه هزار تن تولید داشته باشند. ضمن اینکه حدود یک ماه است که اجازه صادارت کاغذ تیشو هم داده شده است.
این فعال اقتصادی و تولید کننده محصولات سلولزی، قیمت گذاری دستوری توسط ستاد تنظیم بازار را مشکل بعدی تولید محصولات سلولزی و تیشو عنوان کرد و گفت: استفاده از محصولات سلولزی و دستمال کاغذی در زندگی مردم اهمیت دارد، اما به اندازه غذا و دارو حیاتی نیست به نظر اگر متولی قیمت گذاری این محصولات تغییر کند شاید بخشی از مشکلات در این صنف کاهش یابد، زیرا ستاد تنظیم بازار با قیمت گذاری پیشینی و تاخیر در قیمت گذاری، به تولید لطمه وارد میکند.
حسنی ادامه داد: اگر قیمت گذاری را عرضه و تقاضا (بازار) مشخص کند رقابت بین تولیدکنندگان ایجاد و سبب کاهش قیمت خواهد شد.
وی گفت: در حالیکه قیمت مواد اولیه تیشو شناور و با نوسان ارز تغییر میکند، اما اجازه افزایش قیمت به تولیدکننده داده نمیشود.
حسنی افزود: با بردن تیشو در بورس، عرضه در بورس طبق آنچه که وعده داده شده بود انجام نشد و کاهش عرضه و تقاضا سبب افزایش قیمت شد که در نهایت با متضرر شدن تولیدکننده، سبب کاهش تولید یا تعطیلی واحدهای تولیدی خواهد شد.
این فعال اقتصادی و تولید کننده گفت: ۱۵ واحد تولیدی تیشو در کشور فعالیت میکنند که ۳ تا ۴ واحد تولیدی شاخص، محصولات را در بورس عرضه میکنند و همین ۳ تا ۴ واحد، بازار را در دست میگیرند.
حسنی افزود:هم اکنون واردات تیشو مزیتی ندارد، زیرا تیشو تولید داخل، جوابگوی تولیدکنندگان است.
وی مشکل دیگر را قراردادهای افسارگسیخته فروشگاههای زنجیرهای عنوان کرد و گفت: فروشگاههای زنجیرهای با قراردادهای متنوعی، تولیدات سلولزی و دستمال کاغذی تولیدکنندگان را خریداری میکنند که هیچ تضمینی در زمان بازپرداخت پول آنها نیست؛ ما از وزارت صمت، سازمان حمایت و وزارت اقتصاد درخواست میکنیم که قرارداد تولیدکنندگان با فروشگاههای زنجیرهای قانونمند و نظامند باشد تا منافع تولید کننده، عرضه کننده و مصرف کننده در نظر گرفته شود.
حسنی قطع برق پیاپی را دیگر مشکل واحدهای تولیدی محصولات سلولزی نام برد و گفت: هم اکنون سه روز در هفته واحدهای تولید با قطعی برق مواجه هستند که امیدواریم با نزدیک شدن به فصل پاییز قطعی برق نداشته باشیم که در صورت ادامه دار بود باید به فکر انرژی تجدید پذیر و تهیه ژنراتور باشیم.
وی افزود: واحدهای بسته بندی زیر پلهای هم موانع دیگری در تولید این محصولات هستند که معمولا تیشوهای تولیدی "نوع دو" را خریداری و در مکانهای زیر پلهای که هیچ گونه استاندارد، بهداشت و نظارتی بر آن وجود ندارد اقدام به بسته بندی میکنند و به صورت فلهای در بازار و کنار خیابان عرضه میکنند.
حسنی گفت: این روزها دستمالهایی که از مواد بازیافتی تولید میشوند در بازار زیاد است و خریداران بسیاری هم دارند، زیر این مدل دستمالها قیمت ارزانی نسبت به تولیدهای معتبر دارند.
وی افزود: با توجه به اینکه دستمال کاغذی مستقیما با پوست بدن در ارتباط بوده و بنابراین سطح کیفیت و بهداشت آن برای سلامتی افراد بسیار اهمیت دارد. به همین منظور تامین مواد اولیه تیشو با بهترین کیفیت از چندین نظر ضروری است. در حال حاضر انواع بسیار متنوعی از تیشو در بازار ایران تولید و عرضه میشود.
حسنی اضافه کرد: دستمال کاغذی معمولا در دو نوع جعبهای و دستمال توالت تولید و به فروش میرسد. مواد اولیهای که در تولید دستمال کاغذی بکار میرود، بسته با کیفیت محصول متفاوت است. در تولید دستمال کاغذی، کیفیت همیشه مورد توجه است و اهمیت زیادی دارد.
تولیدکننده محصولات سلولزی، در خصوص ویژگیهای دستمال کاغذی باکیفیت گفت: این نوع دستمال کاغذی، بعد از خیس شدن تکه تکه و ریز ریز نمیشود، بوی نامطبوع ندارد و تغییر رنگ نمیدهد، معمولا از خمیر الیاف سلولزی که طبیعی هستند و برای محیط زیست ضرر ندارند ساخته میشود، استحکام مناسب میزان جذب آب بالایی دارند و پس از استفاده بعد از گذشت مدت زمانی کوتاه، دوباره به حالت اولیه خود بر میگردند.
حسنی درباره سرمایه گذاری در این صنعت هم گفت: فعالان و تولیدکنندگان موجود در این صنعت، پاسخگوی نیاز کشور هستند و با توجه به اینکه مواد اولیه تیشو وارد میشود، بنابراین توجیه اقتصادی برای تولید بیشتر و صادارت آن وجود ندارد.
وی گفت: تسهیلات بانکی هم اکنون به خاطر عملکرد انقباضی بانکها درگیر سرمایه در گردش هستند که اکثر صنایع سلولزی با این مسئله مواجه هستند.
حسنی با بیان اینکه در بخش تولید تیشو به دانش فنی و نیروی مختصص و کارآمد نیاز است گفت: در بخش بسته بندی و تکمیل محصول، با وجود دستگاههای اتوماتیک، نیاز چندانی به نیروی کار با دانش فنی نیست البته ماشینهای مورد نیاز بعضا از اروپا و چین وارد میشوند و تعدادی از ماشینهای مورد نیاز این صنعت را هم تولیدکنندگان داخلی میسازند.
این فعال اقتصادی و تولید کننده محصولات سلولزی درخواست کرد در زمان تصمیم گیری و قیمت گذاری محصولات در ستاد تنظیم بازار، نظر تولید کنندگان هم گرفته شود و فقط تولیدکنندگان، اجرا کننده نباشند.
وی در پایان گفت: مصرف سرانه دستمال کاغذی در ایران ۲ و نیم کیلوگرم است که در مقایسه با سرانه مصرف جهانی (۲۰ تا ۲۵ کیلوگرم) بسیار پایین است. ظرفیت اسمی ۸ شرکت تولیدی تیشو در سال, ۲۸۰ هزار تن است که تولید واقعی این شرکتها حدود ۱۶۰ هزار تن است.