رابطه آژانس با ما براساس پادمان و انپیتی است
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت : بیشترین بازرسهای آژانس در ایران رفت و آمد دارند اما گزارش میدهند که ایران دسترسیها را کاهش داده است. این در حالی است که طبق برجام ایران می تواند تعهدات خود را کاهش دهد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، آقای اسلامی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی، با حضور در برنامه صف اول شبکه خبر،موضوع، اولویتهای سازمان انرژی اتمی در دولت چهاردهم را بررسی کرد.
سوال:با برنامهها و دستاوردهای صنعت هستهای شروع کنیم گفتگو را و نقشه راهی که سازمان انرژی اتمی پیش رو قرار دارد آنچه که به عنوان سند بیست سالهی صنعت هستهای کشور دنبال شده نگاهی به رویکردهای این صنعت داشته باشیم یک مرور سریع داشته باشیم در مورد اهداف این صنعت در بلند مدت چه اهدافی را پیش رویتان قرار دادید و در کوتاه مدت چه مسیری را دنبال کردید الان بر اساس سند کجا هستیم سه سال سند را پشت سر گذاشته ایم درست است؟
اسلامی:الان سال سوم است یعنی از اول سال ۱۴۰۱ شروع کردیم ببینید یکی از نواقص و در حقیقت کمبودهایی که مطرح بود برای حوزهی هستهای که هم در داخل مورد سوال بود در جمع نخبگان مورد سوال بود هم با این حرکتی که با امنیتی سازی و سیاسی سازی و در حقیقت اتهام پراکنی که نظام استکباری علیه کشور انجام داده بود یک ابهام سنگینی را ایجاد کرده بود برای برنامههای هستهای. خوب این لازم بود که ما با یک برنامهی مدون به دنیا معرفی کنیم و به مردم خودمان این را معرفی کنیم و نکته اصلی اش این بود که این را سوال میکند که صنعت هستهای چه فایده دارد این ابعاد موضوع باز شود و مطرح شود و ما بتوانیم حرکت سازمان را به صورت برنامه محور مدیریت کنیم.
سوال:این نگاه هم در داخل نیاز بود هم در خارج؟
اسلامی:بله. این را در سند ۱۴۲۰ و با مشارکتی که نخبگان و سازمان فکر و اندیشه و ذینفعان و ذیربطان داشتند ما این را تقریبا ۶ ماه روی این کار کردیم در گذشته روسای سابق هر کدام سهمی در ایجاد زیر ساخت و قابلیت در سازمان داشتند ولی اینها تجمیع نشده بود که به صورت یک تصویر بزرگ پیش روی ما باشد که ما تعهدات خودمان را به جامعه و آینده و مسیر حرکتمان را یک جا بتوانیم این را تدوین کنیم و ارائه دهیم خوب ایت سند به لطف الهی تهویه شد و در ۲۰ فروردین ۱۴۰۱ توسط آِیت الله رئیسی، رئیس جمهور شهید رونمایی شد.
سوال:روز ملی صنعت هسته ای؟
اسلامی:بله روز ملی صنعت هستهای و ما این را ملاک اصلی عمل قرار دادیم و هم سازمان را به لحاظ ساختاری و سیاستهای اجرایی هم به لحاظ در حقیقت ایجاد روشنگری و روایت گری که ما هم روایت گری کنیم در قاب جهاد تبیین و هم ایجاد قابلیت کنیم برای باور سازی پیش مردم و در جامعه که این را به عینه ببینند و اینها ملموس باشد و هم اینکه برای جامعهی بین الملل در قالب سند ملی چهارچوب هستهای کشور که منتهی قبل از آن سندی ارسال نکرده بودیم برای آژانس که به نام سی پی اف معرف است و مشهور است این سی پی اف هم که عصارهای از این جهت گیری و بر نامه بود را به آژانس ارائه کردیم خوب این از لحاظ تصویر سازی گام اول اول بود که صورت گرفت و گام بعدیش پیاده سازی این صنعت بود که الان ما وارد سال سوم اجرایی این سند هستیم و در خورد سند هم قید کردیم که این سند کامل نیست و هر سال این را به روزرسانی خواهیم کرد و این کار اتفاق افتاده و یک مرتبه هم روزآمدسازی شده اصلاحاتی که نخبگان و دل سوزان و خود دست اندر کاران در مسیر با یک ملاحظاتی رسیدند آن را آورده ایم و درش تسری دادیم و زنده و پویا در خدمت کشور است به عنوان نقشهی راه بر اساس این سند و سندهای دیگری هم تهیه شد و نقشه راه بومی سازی نیروگاههای اتمی بود و سند توسعهی راکتورهای هستهای بود و سند جامع پرتودهی بود.
سوال:ذیل همین سند؟
اسلامی:بله ذیل همین سند. سند جامع توسعه رادیودارها بود. سند جامع رشد منابع انسانی بود و اسناد پشتیبانی که مانند سند تحقیق و توسعه که تحقیق و توسعهی کا باید از چه جهت و پتانسیلی باید برخوردار باشد که بتواند پشتوانه علمی و فناوری این برنامه را انجام دهد و این سندهای پشتیبان هم همه یکی پس از دیگری تصویب شد و در دستور کار ما قرار گرفت.
سوال:برنامه زمانبندی این سند بیست ساله به چه صورتی دیده شده؟
اسلامی:افق برنامه ۱۴۲۰ است. در بخش برق ۲۰ هزار مگاوات مورد هدف قرار گرفته. ما در سال نخست با توجه به تمهیداتی که بود هزار مگاوات را هدفگذاری کردیم و این ۱۰ هزار مگاوات سهم ما را به ۱۱ درصد در سبد برق کشور میرساند با قانونی که وجود داشت که برگرفته از تاکیدات مقام معظم رهبری بود و سال گذشته که ما محضر ایشان شرفیاب شدیم در خرداد ماه ۱۴۰۲ که ایشان باز ۲۰ هزار مگاوات را تاکید فرمودند خب این را ما باز هم در قانون و هم در برنامه ۵ ساله هفتم و هم در خود سند این اصلاح و این ارتقا را هم انجام دادیم و برای اجرا کردن طرح ۲۰ هزار مگاوات هم در حقیقت تمهیداتش را اتخاذ کردیم هم شرکتها تاسیس شدند و هم سایتها انتخاب شدند مطالعات آغاز شده مطالعات تفصیلی در حال انجام است اقدامات اجرایی هم در تعدادی از سایتها شروع شده و پروژهها در مرحله اجرا قرار گرفته همچنین ما در همین سند سند توسعه سوخت هستهای را هم که یکی از همین سندهایی بود که ذیل همین سند جامع آن را هم تهیه کردیم و در دستور کار داریم.
سوال: درباره موضوع برق که اشاره کردید در ادامه سوالاتی را دارم که محضرتان خواهم پرسید، اما آنچه که در بخش قبل اشاره کردم این بود که برای اجرای هر کدام از بخشهای سند که اشاره کردید و کلیت آن برنامههای زمانی کوتاهتر هم دیده شده یعنی ۲۰ سال را به چند برنامه مثلاً ۵ ساله یا ۴ ساله خلاصه کردهاید و تقسیم کردهاید یا خیر؟
اسلامی: الان در برنامه هفتم ۳۰۰۰ مگاوات برق هستهای به ۳۰۰۰ مگاوات میرسد و در برنامههای بعدی تا ۱۴۲۰ اینها به صورت افزایشی ادامه پیدا خواهد کرد، چون همه پروژههایی که با هم شروع میشود پروژهها بین ۵ تا ۷ سال زمان میبرد که یک نیروگاه اتمی احداث شود و در حقیقت بستگی به مقیاس هم دارد ما هفت سال را که ملاک قرار بدهیم اینها در برنامه هشتم توسعه مثلاً ۶۰۰۰ مگاوات خواهد شد باز در برنامه نهم باز ۶۰۰۰ مگاوات و انشاالله اینها را تا ۱۴۲۰ به ثمر میرسانیم نکته مهم این است که همه اینها با هم به موازاتی هم دارد مطالعات تفصیلی و اقدامات اجراییش شروع میشود، چون کار گستردهای است کار با عظمتی است ۸۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری این کار است برنامه توسعه منابع مالیش هم طراحی شده در سازمان برنامه و بودجه و در حقیقت کمیسیونهای تخصصی شورای اقتصاد هم مطرح است مصوبه قانون بودجه دارد مصوبه در حقیقت هیئت دولت را و شورای اقتصاد را هم در پیش دارد که الان در دستور کار است که ما با یک مدل تعریف شده بتوانیم این منابع را انشاالله تنظیم کنیم به گونهای که این زمانبندی این پروژهها با برخورداری از این مدل مالی که برایش در نظر گرفته شده انشاالله محقق شود.
سوال: انشاالله آنچه که درباره برق اشاره کردید و دیدار با رهبر معظم انقلاب در سال گذشته ظرفیت فعلی الان فراهم است برای اینکه به آن سمت حرکت کنید؟
اسلامی: بله ببینید ما خوب خیلی با تاخیر کشور برای توسعه نیروگاههای اتمی شروع کرده ما یک نیروگاه الان داریم همین یک نیروگاه هم خیلیها سوال میکنند مگر نیروگاه اتمی مان کار میکند بله نیروگاه اتمی فعال است ۱۰۰۰ مگاوات ساعت برق تولید میکند سال گذشته که سال دهمش بود با بیش از ۷۰ کیلووات ساعت تا امروز برق این به شبکه تزریق کرده سال گذشته یکی از سالهای طلایی نیروگاه اتمی بوشهر بود که جز رکوردارهای بهره وری ایمن بود و بازدهی بالا که توسط انجمن نیروگاههای اتمی دنیا ارزیابی شد و ما این را خدا را شاکریم که همکاران ما به نحو شایسته بهرهبرداری از نیروگاهها را دارند انجام میدهند واحدهای ۲ و ۳ بوشهر با فعالیت بیشتری الان دارد کار میکند و ما پروژههای جدیدی هم را که شروع کردیم با یک انضباط بیشتر و بالاتری داریم به صورت مستجم هم این پروژههای نیمه تمام را داریم مدیریت میکنیم و پیش میبریم و هم پروژههای جدید را با یک سنگ بنای متفاوتی که انشاالله دیگر مثل گذشته وقفه پیش نیاید و بتوانیم با سرعت بالاتری اینها را به ثمر برسانیم.
سوال: انشاالله و آنچه که درباره برنامه هفتم اشاره کردید تکلیفی که مشخص شده الان زیرساختها برایش فراهم است برای اینکه اجرایی شود یا نه؟
اسلامی: بله در حال اجرا است بله ما ۳۰۰۰ مگاوات باید برسانیم الان پروژهها فعال است همین امروز حدود ۴۵۰۰ نفر در نیروگاههای شماره ۲ و ۳ که در حال ساخت است نیروی انسانی شاغل است و دارد کار میکند هم بیرون کشور و هم از داخل کشور اقلامش در حال ساخت است و فعلاً تا این لحظه به لطف الهی ما جلوگیری کردیم که تاخیر جدیدی به این پروژه وارد نشود و پروژههایی که متعهد هستیم و حتی ارادهمان این است که با یاری خداوند متعال و تلاش همکارانمان یک مقداری هم از تاخیرات گذشتهای که ۴ سال تاخیر داشته را بتوانیم الان بخشی را جبران کنیم.
سوال: به غیر از دو و سه بوشهر که اشاره کردید الان نیروگاه جدید هم در حال ساخت هست؟
اسلامی: بله در استان خوزستان نیروگاه کارون در دست ساخت است در استان هرمزگان در دست ساخت است پروژه عملیات اجرایی آغاز شده و حداقل ما دو سال مطالعات تفصیلی و مقدماتی در هر سایتی داریم سایتها وقتی که انتخاب میشوند دو سال حداقل مطالعات تفصیلی و لرزه نگاری و مطالعات زمین شناسی شان طول میبرد ایجاد امکانات و قابلیت سازی ایجاد ظرفیتهایی که بتواند اجرای پروژه نیروگاهی را پشتیبانی بکند خود همان ایجاد ایجاد تاسیساتی که بتواند برقی که بتواند این پروژه را پشتیبانی بکند آبی تامین شود که بتواند پروژه را پشتیبانی بکند کارگاهی که باید ساخته شود که بتواند پروژه را پشتیبانی کند خود اینها حداقل یک سال دو سال اینها همه با مطالعات تفصیلی و ترکیبی انجام میشود ساختمانهایی که بایستی ساخته شود که مقدمات آنها برای اجرای این پروژه فراهم شده و در دست اقدام است در سواحل مکران باز پروژه سایت یابی شده و مطالعات تفصیلیاش الان در دست اقدام است در شمال هم باز مکان یابی صورت گرفته و مطالعات اولیه آن از تقریباً چند هفته پیش آغاز شده که انشاالله بتوانیم با نهایی کردن سایت مطالعات تفصیلیاش هم متعاقباً آغاز کنیم.
سوال: درباره سند نکته مانده که بفرمایید، چون میخواهیم وارد سایر بخشها بشویم؟
اسلامی: در خصوص سند نکته مهم این است که این یک وفاقی ایجاد کرده در بین همه دستاندرکارانی که میتوانند این را بهش تعلق داشته باشند و تعهدی که جامعه جهانی امروز دارد برای کربن صفر و ارادهای که دارند در دنیا که نیروگاههای اتمیشان را ظرفیتش را به سه برابر افزایش بدهند به یاری خدا ما با این هدف گذاری که در دنیا صورت گرفته که به یک مطالبه کلی و در حقیقت هماهنگی کشورها تبدیل شده ما انشاالله در همان ریل حرکت میکنیم و کشور ما در آینده با این چالش انشاالله مواجه نخواهد بود مهم این است که این اراده مستحکم باشد و ما این را ببریم و به ثمر برسانیم.
سوال:همانطور که مهندس اسلامی در بخش ابتدایی صحبتهایشان اشاره کردند سند اصلی در حوزههای مختلف امروز کاربرد دارد و یکی از بخشهای بسیار مهم کاربرد این دانش هستهای در حوزه رادیوداروها است و توسعهای که در این بخش و در این صنعت ما شاهد هستیم و رویکردی که دنبال شده با تلاش متخصصان صنعت هستهای کشورمان که امروز به این نقطه رسیدهایم که بیش از ۶۰ نوع رادیو دارو در حوزه درمان و تشخیص در کشور ما تولید شده و نیاز بیماران را مرتفع میکند . آقای مهندس اسلامی بفرمایید در موضوع رادیو داروها و دستاوردها و رویدادهایی که دیدیم با هم نقشه راهی که در بخش اول دربارهاش صحبت کردیم در حوزه دارو چه برنامهای را مشخص کرده برایتان؟
اسلامی: ببینید موضوع مهم این بوده که ما بتوانیم در بخش رادیو داروهای تشخیصی ضریب دقتش را افزایش بدهیم یعنی ترکیب این رادیودارو به گونهای باشد که خیلی وضوح بیشتری داشته باشد و پزشک بتواند خیلی روان و صریح و دقیق بتواند آن تومور سرطانی را خوب تشخیص بدهد پس افزایش ضریب دقت در بخش رادیو داروهای تشخیصی در بخش درمانی اثربخشی که بتواند به همان سلول سرطانی اثر کند و عوارض جانبی برایش ایجاد نکند و نکته سوم این بوده که ما ظرفیتمان را یک ظرفیت در حقیقت پایدارتری بکنیم و قابلیتمان را افزایش بدهیم که هم افزایش ظرفیت اصل و هم تنوع و گسترده کردن سبد محصول برای این کار هم بخش تحقیقاتمان من همین جا من بحث ۱۰ تا در فاز بالینی را مطرح کردم رادیو دارو ۶۰ تا رادیو دارو الان توزیع میشود مثلاً در مراکز درمانی کشور حدود تقریباً ۲۰ تا در فاز تحقیقات و فاز بالینی داریم که خوب این را شما نگاه کنید نسبت به سبد موجود ۳۰ درصد افزایش است که این کار همکاران ما در مرکز پژوهشی ما و در شرکت مربوطه ما که شرکت پارسی زوتوپ است اینها را تولید میکنند و تحقیق میکنند و عرضه میکنند به موازات این تحقیقاتی که دارد صورت میگیرد ظرفیت جدیدی است که داریم ایجاد میکنیم که انشاالله ظرفیت ما را به ۵ تا ۷ برابر موجود افزایش میدهد و یک قطب بزرگ در این منطقه از دنیا خواهیم شد که میتوانیم به یک گستره بزرگتر و جمعیت بیشتری را تحت پوشش قرار بدهیم و از این طریق یک نقش آفرینی محوری برای تولید و عرضه رادیو دارو داشته باشیم پس این سه تا فراز و سه تا فراز جهتگیری سند جامع است که در دست برنامه است و حاصل آنها هم این تعدادی که الان در تحقیقها در فاز بالینی قرار گرفته من امیدوار هستم که مرکز جدید ما به یاری حق تعالی انشاالله حداکثر اوایل سال آینده به افتتاح برسد ما قول ۱۴۰۴ را دادهایم یعنی گفتهایم که تا پایان ۱۴۰۳ این پروژه بایستی به اتمام برسد و انشاالله به این امر خواهیم رسید و این پروژه را ما افتتاح خواهیم کرد و مردم ما از این ظرفیت جدید و با کیفیت هم بهرهمند خواهند شد.
سوال: هم در حوزه تشخیص و هم در حوزه درمان که اشاره کردید الان در سطح جهانی در چه جایگاه و رتبهای هستیم؟
اسلامی: ببینید ما در بعضی از این رادیو داروها که الان در سبد محصول ما است جز دو تا و سه تای اول دنیا هستیم یعنی جمهوری اسلامی ایران یکی از بازیگرهای مطرح و نام آشنا است که این قابلیت را دارد و میتواند در حقیقت پوشش بدهد اگر شبکه پروازی وجود داشته باشد ما الان صادراتمان به ۵ قاره جهان است اصل رادیوداروها که الان هم آن شرایط نیمه عمری که دارد زمان کوتاهی دارد که شما بتوانید به مقصد برسانید شبکه پروازی منظمی وجود داشته باشد صادرات ما هم گسترش پیدا میکند شبکه پروازی محدودتر طبیعی است که عرضه و صادرات را هم محدود میکند الان صادرات برقرار است یک مدت به خاطر کرونا در قبل از ۱۴۰۰ متوقف شده بود که دوباره از سر گرفته شده همچنین ماه یک رآکتور جدیدی را هم در دست ساخت داریم همین رآکتور تهران که بار تولید رادیو داروها را دارد رآکتور جدیدی هم که در دست ساختاریم آن هم برنامه اجرایی اش فشرده آن سه ساله بوده امیدواریم که بتوانیم این پروژه را هم ظرف سه سال یا در حقیقت که هدف گذاری کردهایم آن را هم به ثمر برسد که با مرکز جدیدی دارد ساخته میشود اینها بتوانند به صورت هم افزا این خدمت را گسترش بدهند.
سوال: این رتبه و جایگاهی که اشاره کردید برمیگردد به همان بخش فرمایش اولتان که تلاش میکنند موضوع هستهای را در کشور ما سیاسی کنند در حالی که اصلاً خدماتی که میدهد که در صنعت هستهای است در حوزههای عمومی و مردمی است؟
اسلامی: بله اساس هدفشان این است دیگر شما ببینید کسانی که در موسسات بینالمللی که در حقیقت سفارشی تولید محتوا میکنند برای این نظام صهیونیستی و استکباری اینها کسانی که ۲۰ سال بیشتر قلم فرسایی کردند برای اینکه ایران به گریز هستهای نزدیک شد و الان میتوانند چند تا بمب تولید کنند و این حرفها را هر روز نشر میدادند در مقالات و نوشتهها و محتوایی که در این چند ماهه تولید کردهاند آمدهاند تمرکز کردهاند که اینها الان دارند با اراده میروند به سمت اینکه نیروگاه بسازند جامعه جهانی نباید اجازه بدهد که اینها نیروگاه بسازند یک بار فرانسویها بودند اینها متوقف کردند و رفتند اینها آمدند ایرانیها با یک شرکت اروپایی دیگر شروع کردند به کار کردند آمریکاییها آمدند اینها را منع کردند که با ایرانیها همکاری کنند حالا اینها میخواهند خودشان ایرانی کار بکنند اگر ایرانی بخواهند این کار را بکند آن موقع دیگر به کسانی این امکانات را میدهند که ما دوستشان نداریم نگذارید اینها سازنده نیروگاه شوند خوب ببینید یعنی چی آن کسی که ۲۰ سال نوشته بمب بمب بمب الان مینویسد که نیروگاه نگذارید بسازند یعنی چی هدف اینها مشخص است دیگر بنابراین ما بایستی هدفمند و پر قدرت و الان میتوانند چند تا بمب تولید کنند و این حرفها را هر روز نشر میدادند در مقالات و نوشتههای و محتوایی که در این چند ماه تولید کردند آمدند تمرکز کردند که اینها دارند با اراده به سمتی که نیروگاه بسازن جامعه جهانی نباید اجازه بدهد اینها نیروگاه بسازند یک بار مثلاً فرانسویها بودند این را متوقف کردند رفتند بعد اینها آمدند ایرانیها با شرکت اروپایی دیگهای شروع کردند به کار کردند اینها آمریکاییها آمدند اینها را منع کردند که با ایران همکاری بکنند حالا اینها میخواهند خودشان ایرانی کار بکنند اینها اگر ایرانی میخواهند این کار را بکنند به کسانی این امکانات میدهند که ما دوستشان نداریم نگذارید اینها سازنده نیروگاه بشوند خوب ببینید یعنی چی دیگر همان کسی که بیست سال نوشته بمب، بمب، بمب الان مینویسد که نیروگاه بسازید یعنی چی هدف اینها مشخص است دیگر بنابراین ما بایستی هدفمند و پرقدرت و پرظرفیت با توکل به خدا مصمم پیش برویم طبیعی است که این کارها پول میخواهد طبیعی است که این کارها تکنولوژی میخواهد ظرفیت صنعتی میخواهد نیروی انسانی میخواهد خوب نیروی انسانی بحث مهمی است نمیشود که نیروی انسانی را غافل شد اینها سالها هی فراری دادند بچهها نیایند در هستهای خوب ما از سال گذشته که آقا هم تاکید فرمودند بورسیه را شروع کردیم یعنی ما از پارسال حتی از کارشناسی بورسیه گرفتیم در دانشگاه امسال کارشناسی ارشد بردیم توی دفترچه کنکور و نیرو داریم جذب میکنیم و این یعنی گسترش میدهیم به نحوی که بتوانیم تربیت نیروی انسانی مان هم بیشتر و جلوتر و زودتر ببریم حتی ما مدارس مان که هفت تا بوده الان از بیست و سه تا عبور دادیم دبیرستانمان هایمان را در اقصی نقاط داریم توسعه میدهیم که بتوانیم از پایه بچهها را از دبستان رویشان وقت بگذاریم کار کنیم که پرورش نیرو بدیهم ایران استعدادهای وافری دارد فاخری دارد نمیشود که ما برای نیروی انسانی کار نکنیم، نیروی انسانی اهمیتش از همه این پروژههای بیشتر است ولی خوب پروژه هم نداشته باشیم میبینیم نیروی انسانی جذب نمیشود اینها همش با همدیگر زنجیرههای به هم متصل است.
سوال: بفرمایید در حوزه پلاسما چه رویکردی دنبال میشود؟
اسلامی: در سطح مقاله بود و ما دیدیم این یک دستاوردی است که تاثیرات معجزهآسا دارد و میتواند خیلی گشایش ایجاد بکند برای مقابله با یک سری از بیماریها و به ویژه درمان سرطان، درمان زخم و در بخش کشاورزی و صنعت هم البته جایگاه خاص خودش را دارد خوب به لطف الهی با پیگیریهایی که صورت گرفت الان میشود گفتش که فاز بالینی برای هم سرطان سخت طی شده مسیرش، تمام شده و امیدواریم که هماهنگیهایی که اداری هست و اینها صورت بگیرد ما تجهیزات و امکانات همه را ساختیم آماده است و هر چقدر قویتر و روانتر بتوانیم با نظام و بهداشت و درمان تعامل بکنیم که این کلینیکها و این مراکز تجهیز شوند و افراد آموزش دیدهای را که برای این کار داریم مردم بیشتر و بیشتر میتوانند ازش استفاده کنند الان همین دوتا مرکز درمان زخم که در ورامین و کرج هست خوب خیلی مورد استقبال مردم واقع شده شما ببینید زخم دیابتیها میرفت تا قطع عضو دیگر الان همه قطع عضو نمیشود و هم دوباره عروقش باز میشود، پوست ترمیم میشود و واقعاً اینها نجات پیدا میکنند از این رنج بیحسابی که داشتند و یا حالا کسانی که زخمهای بدخیم دارند، زخم بستر یا امثال زخمهایی که همیشه واقعاً خانوادهها را باهاش گرفتار کرده بود، الحمد لله جواب داده در بخش مربوط به کشاورزی هم روی آفلاتوکسین برای آفت پسته ما این را بایستی پارسال تو آذرماه افتتاح میکردیم یک حادثهای موجب شد که این کار ما به تاخیر افتاد و متاسفانه دوباره از نو ایجاد کردیم آن ظرفیت را و همین روزهای آینده دیگر آماده افتتاح است.
سوال: برای تصفیه آب است؟
اسلامی: برای پسته هست.
سوال:، چون من دیدم پلاسما برای تصفیه آب است؟
اسلامی: برای تصفیه شیرابهها هم هست یعنی پسابهای سخت را تصفیه میکند اینها همه در حقیقت برنامههایی بود که صنعتی شده و این صنعتی شدنش شما ببینید ما از هزار و چهارصد و یک که شروع کردیم مقاله بوده، مقالهای که حالا تاثیرات خودش را هم در نشریات بینالمللی داشته که در حقیقت دارای ارزش قلمداد شده این تبدیل شده به اسم رایجش تجاریسازی این کارها صورت گرفته و صنعت ایجاد شده و وارد خدمت شده این فرآیندی که الان طی شده در این دو سال و نیم امروز ما دارای صنعت پلاسما تراپی هستیم امروز ما دارای صنعت سمزدایی هستیم امروز ما دارای صنعت تصفیه پساب و یا شیر آبه هستیم که حالا پساب صنعتی و شیرآبه هنوز از گام مقدماتی اش عبور نکردیم منتظریم دو تا محیطی که حالا رویش خیلی هم وقت گذاشتیم که بیاید به صورت اجرایی با اینها بتوانیم صنعتیاش بکنیم اینها را ببرم در حقیقت برود روی ریلی که همه بتوانند استفاده کنند پس بنابراین این این فکر خلاق، ایده خلاق، شناسایی فرصت، احصاء فناوری که میتواند کارساز باشد برای رفع گرفتاری از مردم اینها هدف بوده و الحمدالله نتایج خیلی خوب و درخشانی هم داشته و این کار رو به گسترش است.
سوال: بفرمایید در موضوع پرتودهی هفد گذاری شما کجاست؟
اسلامی: محورهای مهمی که فناوری هستهای میتواند در زندگی مردم تاثیر داشته باشد پرتودهی است.
سوال: میشود گفت از بخشهایی است که تقریباً تاثیر مستقیم دارد در زندگی؟
اسلامی: فوق العاده مستقیم ببینید خوب قبلاً برای ما تو پرتو دهی دو سه تا مرکز ما داشتیم در سازمان انرژی اتمی که هم تجهیزات یکبار مصرف پزشکی را و هم بعضی از محصولات را پرتو دهی میکردند بر اساس این هدف برنامه ما دوازده قطب پرتو دهی بر اساس مطالعات جامع لجستیک و مطالعاتی که برنامه جامع وزارت جهاد کشاورزی هست اینها را شناسایی کردیم که ما ۱۲ قطب پرتو دهی برای کانونهای تولید ایجاد بکنیم و این دوازده قطب بتواند در حقیقت پوشش بدهد پرتو دهی را که سهم گستردهتری را در راستای سلامت و امنیت غذایی برای جامعه ایجاد بکند خوب همین برنامه هم شروع کردیم ما این سه ستاد مرکزی را که از گذشته داشتیم امروز این سه تا به هفت مرکز افزایش پیدا کرده است و سه مرکز دیگر هم تا هفتههای آینده افتتاح خواهد شد، حجم کار پرتودهی که سال هزار و چهارصد و دو صورت گرفت نسبت به سال قبل سه و نیم برابر افزایش پیدا کرده بود و همین طور به ترتیب این تصاعدی دارد رشد میکند گسترش این مراکز و آوردن بخش خصوصی مشارکت دادن مردم تامین، طراحی، ساخت و تامین تجهیزات مورد نیاز اینها همه برنامههایی بود که در یک شبکه دانش بنیانی سازمان انرژی اتمی را اقدام کرده با همکاری که وزارت جهاد کشاورزی داشته و قویتر بایستی داشته باشد که اونها این تنظیمات را بتوانند انجام بدهند ما در پرتو دهی نکته مهم برایمان این بود که کلیه سامانهها را طراحی کنیم و بسازیم هر چیزی که مولد پرتو است و کارایی دارد و میتواند به کار گرفته بشود که خوب این کار را انجام شده یعنی وابستگی وجود ندارد نکته مهمی بود که نقاطی شناسایی باشد که تاثیرگذاری داشته باشد برای تولیدکنندگان برای مصرفکنندگان و این حرکت تداوم دارد ما برنامه دهساله کلاً دیده بودیم که کل کشور را پوشش بدهیم امیدوار هستیم که در سه سال آینده بتوانیم کار ده ساله را صورت بدهیم به گونهای که استقبال زیاد و زیادترتر بشود همین که استقبال زیادتر بشود سرمایهگذاران بیایند و بخش خصوصی بیاید و مشارکت بکند ما تامین شان بکنیم و پشتیبانی شان بکنیم خود به خود پوشش بیشتری میدهد هر یک از این دستگاههای مولد پرتو که الان شما این جا پخش کردید پنجاه هزار تومان در سال میتواند خدمات بدهد خوب وقتی که اینها تعدادش افزایش پیدا بکند گستردهای که کشور حدود ساعت صد و سی میلیون تن محصول دارد ببینید مقیاسش چه قدره چه قدر فرصت شغلی ایجاد میکند بعد از همه مهمتر ضایعات که ضایعه ملی است هم اقتصاد خانوار را تحت تاثیر قرار میدهد هم اقتصاد ملی را اینها همه را اصلاح میکند دیگر بنابراین یک نهضتی هر چه قدر بیشتر استقبال بشود ما گستره آن را گسترش خواهیم داد.
سوال: در بخش پایانی آقای مهندس نگاهی به ناچار باید داشته باشیم به موضوعات سیاسی با توجه به آن مقدمهای که در ابتدا اشاره کردید علیرغم اینکه در برنامه هم خیلی درباره اش صحبت کردیم حوزههای مختلفی که صنعت هستهای باهاش سروکار دارد زندگی روزمره و بخشهای مختلف مردم، اما اشاره کردید در خلال صحبتها هم بود که تلاش میکنند که این برنامه را به نوعی به برچسب سیاسی بهش بزنند و جنابعالی در طول سه سالی که ریاست سازمان انرژی اتمی را داشتید در حوزه تعاملات جمهوری اسلامی با آژانس بین المللی انرژی اتمی چه مسیر و چه روندی را دنبال کردید نوع تعاملات چگونه بود؟
اسلامی: ببینید آژانس خوب اساسنامه دارد قوانین و مقررات دارد و وظیفهاش تنظیم گری، نظارت، پشتیبانی، هدایت، تشویق تسریع برای گسترش بهرهبرداری از فناوری هستهای در جهان هست خوب این امر، امری است که به دلیل مزاحمتی که نظام استکباری برای جمهوری اسلامی دارد ایران شده مزرعه اجرای استاندارد دوگانه یعنی اینکه این چیزی که برای همه جا رایج است و بایسته است برای ایران ممنوع است به خاطر چی؟ به خاطر همین اتهامات پرونده سازی که میکنند، روایتگری که میکنند خوب برای ایران مضیقه را ایجاد کردند و نکاتی که وجود داشته این بوده که این اتهام زنیها موجب در حقیقت تشکیل یک پروندهای شده و مذاکراتی که بیست سال بیشتر زمان برده حاصل بیست سال مذاکره شده سند برجام خوب در سند برجام جمهوری اسلامی ایران پذیرفته که فعالیتش را محدود کند گسترشش را سرعتش را کاهش بدهد برای اعتماد سازی که اینها اطمینان حاصل بکنند که برنامه جمهوری اسلامی ایران برنامه هستهای صلحآمیز است در ازایش آنها پذیرفتهاند که اولاً آن پرونده موضوع اتهامات نظامی بسته میشود تحریمهای مربوطه را لغو میکنند و ایران در این زمانی که محدودیت را اعمال میکند با این اعتمادسازی اش دیگر عملاً تحریمی بر ایران نباید وضع بشود خوب این میشود سند برجام، سند برجام شده قطعنامه بیست و سی و یک شورای امنیت سازمان ملل خوب اینها بعد از یه مدتی که در برجام بودند امریکا که از برجام خارج شد هم خودش تعهداتش را انجام نداد هم اجازه نداد دیگران انجام بدهند سه کشور اروپایی که به طریق اولی هیچکدام از تعهداتشان را انجام ندادند حالا هر سه ماه یک بار آژانس طبق همان سند بیست، سی یک قطعنامه بیست، سی و یک بایستی هشت ماه یکبار به شورای حکام و هر شش ماهی یک بار به شورای امنیت سازمان ملل عملکرد برجام را گزارش بدهد حالا این گزارشهایی که میآید که یکیش را که هفته آینده در جلسه شورای حکام هست.
سوال: همین دو سه روز آینده است؟
اسلامی: بله دو سه روز آینده است که شورای حکام جلسهاش تشکیل میشود این گزارش را ارائه میدهیم این گزارش مثل همیشه است خوب آژانس رابطه اش با ما الان رابطه برجام نیست رابطه ما مثل همه کشور را با آژانس بر اساس پادمان است و در حقیقت عضویت ان پی تی و پادمان است ما طبق انپیتی و پادمان توسط آژانس نظارت میشویم آژانس دوربین دارد، بازرس دادرد بیشترین بازرسیهای آژانس در ایران هستند در ایران رفت و آمد میکنند روزانه سر زده و با برنامه و به طور مرتب ما داریم نظارت میشویم هی در گزارش مینویسند که ایران دسترسی مان را به دوربینها از دست دادهایم مال برجام است ما در برجام هستیم براساس همان موارد برجام وقتیکه آنها تعهداتشان را انجام ندادند ما هم طبق همان برجام باید کاهش تعهدات بدهیم این نکته الان که اینها گزارش میکنند و این جو سیاسی و رسانهای رویش فعال میشود به خاطر این است خوب طبیعی است که شما در برجام باش شما به تعهداتت عمل بکن ما هم به تعهداتمان عیناً عمل میکنیم ولی چارچوب اصلی چیه؟ پادمان و ان پی تی است که ما آنها را رعایت میکنیم خود آژانس هم مکرر گزارش داده که هیچ انحرافی در برنامه هستهای ایران نیست ولی به گونهای این جملات را مینویسند و این را رویش تبلیغ میکنند که همه فکر میکنند که تمام نظارت ازدسترفته نخیر نظارت بر قرار است تعداد بازرسان آژانس همیشه زیادتر شدند که کاهش پیدا نکردند ما هم اختیار داریم که بازرسی را بپذیریم یا نپذیریم این اختیار قانونی ماست فشار و سیاسی و زور که نیست معرفی میکند ما ارزیابی میکنیم اگر تشخیص دادیم که ایشان مانعی ندارد تایید میکنیم که ایشان بتواند بیاید بازرسی بکند اگر هم تایید نکردیم کسی نمیتواند به ما فشار بیاورد که ما این را بپذیریم.
سوال: مدیرکل آژانس هم ابراز تمایل کرده که به ایران سفر کند و با آقای رئیس جمهور دیدار داشته باشد؟
اسلامی: مدیرکل آژانس که خوب همیشه اگر که برنامهای باشد طبق یک به اصطلاح برنامه تنظیم شده است و سفیر ما با ایشان ملاقات کرده و ایشان قرار شده که معاونین ما و ایشان برنامه را مرور بکنند و هر موقع برنامه تنظیم شد ایشان به ایران سفر داشته باشند.
سوال: در دولت چهاردهم رویکرد سازمان انرژی اتمی همین روندی است که در این بخش توضیح دادید در حوزه سیاسی؟
اسلامی: بله آقای دکتر پزشکیان هم خوب اشراف دارند و این نکتهای که ما بر مردم محور حرکت میکنیم و ایشان هم تمام تاکیدشان برای کل دولت و کشور و وعده انتخاباتی شان است که حرکت با برنامه باشد و ما پاسخگو باشیم در مقابل تکالیف برنامهای که داریم بله این هم مورد تایید هست و ما مصمم باید باشیم که حتماً برنامه محور حرکت بکنیم و در زمانبندیهایی که وعده کردیم انشالله بتوانیم تعهدات خودمان را به یاری حق تعالی اجرا کنیم.
سوال: نکته پایانی و جمعبندی حضرتعالی را بشنویم؟
اسلامی: نکته مهم برای ما این است که این فناوری که راهگشاست، گره گشا است امروز مرز دانش بتواند خلق فرصت بکند برای رشد و تعالی هم نیروی انسانی کشور هم صنعت کشور.
صنعت هستهای صنعت تراز اول است، تاثیرگذار است ما هنوز خیلی چیزها و سرفصلها را صحبت نکردیم بحث لیزر بحث کوانتوم بحث ایزوتوپهای پایدار که دامنهای گسترده دارد، بحث آب سنگین، اقلام دوتره.
سوال: همینجا قول میگیریم یک برنامه دیگر داشته باشیم.
اسلامی: تنوع خیلی گستردهای دارد صنعت هستهای و خوب این وقتی که شما به همه اینها بپردازی کشورت را در تراز کشورهای پیشرو قرار میدهی و میتوانی نیروی بااستعداد و نخبه خودت را برای مشاغل جذاب ایجاد بکنید و صنعت هستهای از این دست است.