پخش زنده
امروز: -
با بکارگیری رادیو داروی تکنسیوم فپی ۴۶، امکان تشخیص ۲۸ نوع سرطان با منشا ناشناخته در بیمارستان قائم مشهد فراهم شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، استادیار مهندسی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهدگفت: با بکارگیری رادیو داروی تکنسیوم فپی ۴۶، تولید شده در شرکت دانش بنیان پارس ایزوتوپ، امکان تشخیص ۲۸ نوع سرطان از جمله نازوفارکس، سر و گردن، مری، دهان، معده، پانکراس، کبد، روده بزرگ و حتی سرطان با منشا ناشناخته میسر شد.
دکتر عمران عسگری افزود: در طول ۴۰ سال گذشته تصویربرداریهای سلولهای سرطانی، عمدتا بر پایه میزان مصرف قند بود، چون سلولهای سرطانی برای رشد و تکثیرشان غالبا نیاز به مصرف فراوان قند دارند.
وی اظهار داشت: ما در گذشته مولکولی را طراحی کردیم که شبیه به قند بود و توسط روش پزشکی هستهای آن مولکول را نشان دارسازی میکردیم و بصورت یک دارو به بدن بیمار تزریق میکردیم بعد از مدتی تصویر میگرفتیم و سلولهای سرطانی در آن نقاط خاص به صورت نقاط روشنی دیده میشدند، که نشان میداد سلولهای سرطانی در آن مناطق وجود دارد. محدودیت این روش آن بود که سلولهای سرطانی الزاماً همگی مصرف فراوان قند ندارند و محدودیت دوم این بود که در برخی از مناطق بدن مثل مغز و معده و رودهها مصرف فراوان قند را شاهد بودیم و ممکن بود سلولهای سرطانی را در آن مناطق نتوانیم به راحتی شناسایی کنیم.
دکتر عسگری ادامه داد:در روش تصویربرداری جدیدی که به همت همکارانمان در شرکت دانشبنیان پارس ایزوتوپ طراحی شده و در چند سال اخیر، بسیاری پژوهشگران روی آن تمرکز کردند و ایران هم جزو پیشگامان بوده است، اصول طراحی بر پایه ترمیم زخم است.
وی توضیح داد: میدانیم که زخم توسط سلولهایی به نام فیبروبلاست ترمیم میشود و تصویربرداری که در اینجا انجام میدهیم تصویربرداری بر پایه روند ترمیم زخم است.
دکتر عسگری اضافه کرد: میدانیم که سلولهای سرطانی زخمهایی هستند که بهبود پیدا نمیکنند بنابراین احتمالاً سلولهایی که در اینجا وجود دارند، سلولهای اطراف سلولهای سرطانی دچار اختلال هستند و عملاً فیبرو بلاستهایی که در اطراف سلولهای سرطانی هستند شاید معیوب باشند و در این روش تصویربرداری پزشکی هستهای، سلولهای وابسته به سرطان را جدیداً شناسایی کردند که به این سلولها، سلولهای کف میگویند؛ بنابراین نه تنها میتوانیم سلولهای سرطانی را شناسایی کنیم، که فعالیت متابولیکی یا میزان مصرف قند زیادی ندارند بلکه میتوانیم سلولهایی را شناسایی کنیم که توانستند دست اندازی به معده و روده و مغز داشته باشند و اکنون دقت بهتری در دسترسی به این سلولها وجود دارد.
استادیار مهندسی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهدگفت: مزیت مهم دیگر این روش تصویربرداری، هزینه تصویربرداری پایین است به نوعی که هزینه این روش جدید تصویربرداری یک بیستم هزینه معمول تصویربرداری پزشکی هستهای است و در این روش از دستگاههایی استفاده میشود که در همه جای کشور در دسترس است؛ در صورتی که تصویربرداریهای قدیمیتر بر پایه هزینه بالا هستند با دستگاههای امیدواریم با این روش تصویربرداری پزشکی هستهای بتوانیم به بیماران و همراهان آنها و جامعه بهتر خدمت کنیم.
دستیار تخصصی پزشکی هستهای دانشگاه علوم پزشکی مشهد هم درباره روش جدید تصویربرداری سرطان گفت: با توجه به اینکه سرطان هر ساله باعث مرگ حدود ۱۰ میلیون نفر در جهان میشود و موارد ابتلای جدید در آن وجود دارد و همچنین با توجه به افزایش پیری جمعیت در کشور ریسک ابتلا به سرطان هم در کشور افزایش مییابد، لذا یکی از اولویتهای ما تشخیص دقیق و به موقع سرطان است.
دکتر هدی حداد افزود: به تازگی رادیو دارویی جدیدی به نام تکنسیوم فپی ۴۶ معرفی شده که در ایران توسط همکاران جوان ما در شرکت دانش بنیان پارس ایزوتوپ تولید شده و در بخش پزشکی هستهای دانشگاه علوم پزشکی مشهد واقع در بیمارستان قائم (عج) تصویربرداری با این رادیو داروی جدید برای اولین بار انجام شد و نتایج بسیار درخشانی را در تشخیص محل سرطان و سایر دستاندازیهای آن داشت.
دکتر حداد افزود: اساس تصویربرداری این رادیو دارو به این شکل است که سلولهای سرطانی روی یک داربست و چهارچوبی از سلولهای فیبروبلاست است و در این روش تصویربرداری رادیو داروی ما جذب این چهارچوب میشود و این داربسته تومور را کاملاً به ما نشان میدهد بنابراین حساسیت و ویژگی این تصویربرداری بالا است و قابلیت استفاده در ۲۸ نوع سرطان از جمله سرطان نازوفارکس، سر و گردن، مری، دهان، معده، پانکراس، کبد، روده بزرگ و حتی سرطان با منشا ناشناخته بسیار عالی عمل کرده و فکر میکنیم که با این روش تصویربرداری جدید قطعاً تحول بزرگی در تشخیص بیماریهای سرطان خواهیم داشت.