پخش زنده
امروز: -
در هنگام روزه داری باید از تمام گروههای مواد غذایی به صورت متعادل و به میزان مورد نیاز روزانه مصرف کنیم تا دچار کمبود پروتئین و ریزمغذیهای دریافتی نظیر املاح و ویتامین نشویم.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمانشاه،افراد باید روزانه به میزان کافی غلات و حداقل دو واحد لبنیات، دو واحد میوه، سه واحد سبزی دریافت کنند. همچنین از گروه گوشتها یا جایگزین گوشت نظیر تخم مرغ نیز روزانه دو تا سه واحد باید استفاده شود.
در ماه مبارک رمضان باید این مواد مغذی به میزان کافی در وعدههای سحر، افطار و شام گنجانده شوند تا نیاز بدن فرد روزهدار تأمین شود. البته میتوان میزان نان و غلات را کاهش داد، اما سایر گروههای غذایی نباید کم شود، زیرا بدن دچار کمبود مواد مغذی خواهد شد.
مصرف مواد غذایی شیرین و چرب در وعدههای غذایی ماه رمضان سبب تضعیف سیستم ایمنی فرد میشود.
تغذیه در ماه رمضان باید به نحوی باشد که در انتهای این ماه مبارک دچار اضافه وزن و چاقی نشویم، زیرا چاقی به معنای داشتن تغذیه نامناسب است و سیستم ایمنی بدن فرد را ضعیف میکند.
هدف از صرف وعده سحری دریافت مواد مغذی مورد نیاز بدن و رفع تشنگی در طول روزهداری است و خوردن آن را الزامی است.
در سحر باید یک وعده کامل غذایی مثل ناهار صرف شود و حتماً باید حاوی سه گروه غلات، گوشتها و سبزیها باشد.
در این وعده غذایی میتوان از گروه غلات، نان یا برنج استفاده کرد و حتماً باید گوشت یا جایگزین آن و سالاد یا سبزیجات مصرف شود. برای تأمین لبنیات مورد نیاز بدن نیز میتوان همراه سحری از ماست استفاده کرد.
مصرف غذاهایی نظیر سرخ شده، ماکارونی، کله پاچه و آبگوشت در وعده سحری باعث ایجاد عطش میشود بنابراین بهتر است از آنها پرهیز کنیم.
به افراد توصیه می شود حداقل یک واحد سبزیجات خام یا سالاد (معادل یک لیوان) در وعده سحری مصرف کنند.
کارشناسان به افرادی که پس از صرف سحری دچار بدهضمی دستگاه گوارش، نفخ یا سوزش سر معده میشوند توصیه می کننداز مصرف غذاهای نفاخ نظیر سویا، قارچ، کلم و حبوبات در این وعده غذایی پرهیز کنند.
پس از صرف افطار سبک بهتر است یک ساعت چیزی خورده نشود، چون معده پس از ساعتها استراحت، تحمل غذای سنگین را ندارد و یک ساعت بعد شام را میل کرد.
برای شام باید از غذاهای سهلالهضم نظیر حلیم کم چرب یا آشهای سبک که صرفاً با برنج و عدس درست شده و حبوبات آن سبک است یا سوپهای سبک استفاده کرد. در وعده شام حتماً باید یک تا دو واحد سبزیجات مصرف شود مثل خوردن نان و پنیر و سبزی تا نیاز بدن فرد تأمین شود.
روزه داران باید در فاصله زمانی پس از افطار تا سحر حداقل هشت لیوان مایعات بنوشند که چهار لیوان آن حتماً باید آب باشد مابقی میتواند از آبمیوه، شیر، چای و…، تأمین شود تا از بروز یبوست جلوگیری کند.
روزه بهدلیل مزاج گرم و خشکی که دارد میتواند قسمتی از مواد رطوبتی را دفع کند و اصطلاحا سبب پاکسازی بدن شود.
همچنین میتواند فرد را کماشتها، لاغر و معده را کوچک کند و از پفآلودگی و التهابات بدنی بکاهد.
با توجه به حرارت بالا و مزاج خشک روزه، مزاجهای گرم و خشک باید در حین روزهداری تدابیر تغذیهای را رعایت کنند تا از بروز یکسری علائم ناخوشایند جلوگیری شود. در این افراد، چون مزاج به سمت خشکی پیش میرود و حرارت بدن زیاد میشود احتمال خشکی پوست و یبوست وجود دارد.
برای کاهش خشکی و گرمی ناشی از روزهداری بهخصوص در افراد دارای این مزاج باید پس از افطار تا هنگام خواب بیشتر از سبزی و میوههایی همچون کاهو و مرکبات و کمتر از آب استفاده شود.
استفاده از عرقیات خنک مانند کاسنی و شاتره در حد یک لیوان یا مصرف خاکشیر و مواد ترش نظیر آبلیمو و آبآلبالو و همچنین استفاده از یک قاشق چایخوری تخم خرفه در آب یا عرقیات هنگام سحر برای رفع عطش مفرط و کمآبی توصیه میشود.
انواع سبزی خوردن نظیر تره، ترخون و پیازچه بهدلیل ترکیبات تندی که دارند، میتوانند با افزایش حرارت بدن سبب تشنگی شوند. توصیه بر این است که سبزیخوردن را از وعده سحر حذف و کاهو و سالاد را جایگزین آن کنید. البته میتوانید در فواصل افطار تا زمان خواب از انواع سبزی خوردن و منافع سرشار آن بهرهمند شوید.
برای افطار بهتر است از غذاهای غلیظ یا غذاهایی که هضم سخت دارند پرهیز شود. مثلا باید از مصرف بعضی از انواع آش که دارای لعاب و مقدار زیادی حبوبات، روغن، پیاز و نعناداغ و سیرسرخ کرده هستند اجتناب یا در حجم خیلی کم از آنها میل یا آنها را بهصورت سبک تهیه و مصرف کرد.
برای رفع این مشکل بهتر است از تمام ملینها، مسهلها و مدرها هنگام سحر اجتناب و هنگام افطار استفاده شود. البته مصرف ملینهای ضعیف هنگام سحر مشکلی ایجاد نمیکند و میتواند برای جلوگیری از یبوست روزهدار مفید باشد. راهکار طب سنتی جهت رفع یبوست پرهیز از گرمیجات و موادغذایی شور و سرخکرده و مصرف کاهو، خیار، آلو و انجیرخشک است. خیس کردن حدود پنج آلو بخارا همراه با دو عدد انجیرخشک در یک فنجان آب از شب قبل و خوردن آن هنگام سحر بهدلیل مزاج متعادلی که دارد برای اکثر مزاجها مناسب است.
افرادی که دچار ضعف اعصاب میشوند بهتر است بعد از افطار دمنوش سنبل طیب یا گلگاوزبان استفاده کنند.
از دیدگاه طبسنتی علت اصلی کندذهنی رطوبتهای مغزی است و، چون روزه این رطوبتها را از بین میبرد باعث تقویت حافظه میشود.
البته برای دستیابی به این عملکرد باید تدابیر اصلاح تغذیه در ایام روزهداری رعایت شود تا مشکلاتی مانند افت قند یا کاهش فشار خون سبب عدم تمرکز و ضعف حافظه نشود.