• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۴۵۴۰۶۹۵
تاریخ انتشار: ۱۴ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۱:۳۸
علمی و فرهنگی » میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری

رونمایی از نسخه‌های خطی و تمبر‌های تاریخی «عید قربان»

کتابخانه و موزه ملی ملک، موقوفه فرهنگی آستان قدس رضوی در تهران، به مناسبت گرامیداشت عید سعید قربان، منتخبی از آثار این گنجینه را معرفی کرد.

رونمایی از نسخه‌های خطی و تمبر‌های تاریخی «عید قربان»

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، مجموعه‌ای از نسخه‌های خطی، اسناد تاریخی و تمبر‌های یادبود در کتابخانه و موزه ملی ملک وجود دارد که روایتگر عید قربان و آداب مرتبط با آن است.

کتابخانه ملی ملک، حافظ نسخه‌های خطی ارزشمندی در موضوعات مختلف همچون عید قربان است. از جمله این نسخه‌ها می‌توان به نسخه «خطبه عید قربان» با محوریت نماز و خطبه‌های عید قربان اشاره کرد که به مُهر‌هایی به نام‌های محمدرضا بن محمد حسینی، مرتضی، محمدرضا حسینی و... مزین است. این اثر به‌خط نستعلیق بر روی دو برگ کاغذ ترمه ۱۷ سطری نخودی‌رنگ، در قرن ۱۱ هجری قمری کتابت و با چرم تیماج قهوه‌ای ضربی طلاپوش، مجلد شده است.

از دیگر آثار خطی این مجموعه می‌توان از نسخه «آداب عید قربان» نام برد که توسط محمد حسن بن ملا علی بیگ بر روی کاغذی رنگارنگ در سال ۱۲۹۶ قمری هم‌زمان با دوره قاجار نگاشته و با چرم میشن نیز مجلد شده است.

نسخه خطی دیگری نیز از این کاتب با موضوع آداب عید قربان و عید فطر در گنجینه ملک وجود دارد که در همین سال، نوشته شده است. این سه اثر خطی از جمله آثار وقفی حاج حسین آقا ملک، بنیانگذار و واقف کتابخانه و موزه ملی ملک است.

در این موقوفه فرهنگی آستان قدس رضوی، اسناد تاریخی نفیسی نیز نگهداری می‌شود. بخش عمده‌ای از این میراث مکتوب مربوط به اسناد خانوادگی و اداری حاج حسین آقا ملک به‌ویژه اسناد دوره قاجار است. برخی از نامه‌های موجود در این مجموعه اسناد، بیانگر اهمیت عید قربان و تبریک آن در خاندان ملک است.

به‌طور مثال، می‌توان از «نامه محمد کاظم ملک التجار از تهران به فرزندش حسین آقا ملک در مشهد در مورد صدقه دادن و گوسفند قربانی کردن، در سال ۱۳۳۳ هجری قمری» و «تلگراف باقر پیرنیا از مشهد به حسین ملک و تبریک عید قربان در ۱۲ اسفند ۱۳۴۷»، نام برد.

موزه ملی ملک به‌عنوان نخستین موزه وقفی ـ خصوصی کشور دارای مجموعه نفیسی از تمبر‌های دوره‌های مختلف تاریخی است. در بین این آثار، تمبر‌هایی به چشم می‌خورد که با هدف بزرگداشت عید قربان با نقوش مناسبتی، منتشر شده است.

به‌طور نمونه، می‌توان از سه تمبر ۱۰ ریالی عید قربان متعلق به سال‌های ۱۳۶۱، ۱۳۶۳ و ۱۳۶۵ شمسی نام برد که از جمله آثار وقفی حاج حسین آقا ملک است. تصویر‌هایی از حضور مردم در مراسم حج، خانه کعبه، مسجد النبی و...، بر روی این تمبر‌ها به چشم می‌خورد.

از دیگر تمبر‌های یادبود عید قربان این موزه می‌توان به تمبر یادبود اهدایی محمود کاظمی به کتابخانه و موزه ملی ملک اشاره کرد که به ارزش ۱۲ ریال در ۱۵ مرداد ۱۳۶۶ توسط شرکت پست جمهوری اسلامی ایران به چاپ رسیده است. تصویر رنگی مسجد النبی و حجاج و عبارت‌های «عید قربان۱۳۶۶»، «عید الاضحی المبارک ۱۴۰۷» و «EID UL - ADHA ۱۹۸۷» به زبان‌های فارسی و انگلیسی بر روی این تمبر، قابل مشاهده است.

همچنین موزه ملی ملک دارای پاکت‌های مُهر روز با مهرمخصوص تاریخ‌دار پستی است که به مناسبت عید قربان درسال‌های۱۳۶۱، ۱۳۶۵ و ۱۳۶۶ شمسی، چاپ و باطل شده است.

کتابخانه و موزه ملی ملک، در سال ۱۳۱۶ شمسی، وقف حرم مطهر رضوی شده و در حال حاضر، همه‌روزه به جز روز‌های تعطیل، در ساعات ۸:۳۰ تا ۱۶:۳۰، به نشانی تهران، خیابان امام خمینی (ره)، خیابان سی‌تیر، خیابان یارجانی، خیابان ملل متحد (میدان مشق)، آماده خدمات‌رسانی به دوستداران تاریخ و فرهنگ اسلامی ـ ایرانی است.

 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
برگزاری همایش بصیرتی یوم الله ۱۳ آبان در خرم آباد
اعمال محدودیت‌های ترافیکی در تبریز
جلسه سرنوشت ساز روانخواه و تاج
برپایی مراسم عزاداری دانش آموزی در ایام فاطمیه
سرمربی الشرطه: ۳ امتیاز را نگرفتیم، اما بازی عالی بود
کاهش ۸ درجه ای دمای هوا در سمنان
برگزاری نشست نخبگانی بسیج دانش آموزی در لرستان
رکوردشکنی سامانه املاک و اسکان با ثبت ۲۲ میلیون اقامتگاه اصلی
پیروزی حسین وفایی در اسنوکر قهرمانی بین‌المللی
بیرانوند: گل نخوردن به تیم شخصیت می‌دهد
شناسایی و دستگیری راننده متخلف سانحه تصادف در کیش
برگزاری نخستین دیدار تیم‌های ملی فوتسال و والیبال بانوان ایران
پیشرفت ۵۰ درصدی مرمت بافت تاریخی چالشتر چهارمحال و بختیاری
تاخیر در آغاز فعالیت ادارات، دانشگاه‌ها و مدارس ۶ شهرستان خوزستان
شناسایی و پرورش استعداد‌های ورزشی دانش‌آموزان
کاهش دماهای کمینه در اغلب نقاط لرستان
اسکوچیچ: پیروزی با چنگ و دندان به دست آمد/ بیرانوند عملکرد استثنایی داشت
تولید ۱۰ درصد تخم‌مرغ کشور در آذربایجان‌شرقی
ورزشی‌های دوازدهم آبان ماه در استان سمنان
برتری نمایندگان کرمان درلیگ برتر فوتبال بانوان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
نتایج قرعه کشی طرح عادی ایران خودرو اعلام شد
تعطیلی مدارس برخی مناطق هرمزگان؛ سه شنبه ۱۳ آبان
اطلاعیه دعوت به راهپیمایی ۱۳ آبان در سراسر کشور
اختلاف جمهوری اسلامی و آمریکا، ذاتی است و نه تاکتیکی
زمین لرزه در شمال افغانستان تاکنون ۳۰ قربانی گرفته است
تأسیسات حساس نظامی اسرائیل زیر ضربات موشک‌های ایران
عراقچی: غنی سازی صفر امکان ندارد
فرآوری غلات و حبوبات زنجان با ۵۰ واحد بوجاری فعال
قلم های کوچک؛ یادآور یک روز بزرگ تاریخی
خلق نقدینگی بانک‌ها زیر ذره‌بین مجلس
تازه‌ترین وضعیت پیش ثبت نام حج ۱۴۰۵
بارندگی و کاهش دما در شمال و شمال شرق کشور
به جزایر ایران حمله شود همانجا پاسخ کوبنده می‌دهیم
اوقات شرعی اهواز، ۱۲ آبان ۱۴۰۴
تجلیل از برگزیدگان جشنواره شهیده ریحانه سلطانی نژاد
کرملین: مسکو از نزدیک تحولات ونزوئلا را زیر نظر دارد  (۲ نظر)
کشور فلسطین ظرف ۵ سال تشکیل می‌شود  (۱ نظر)
قصه آموزش در تنها مدرسه روستای نرگس‌زمین ساری  (۱ نظر)
افشای هویت جانیان صهیونی به دست گروه سایبری حنظله  (۱ نظر)
قهرمانی تیم رباتیک دانش آموزی ایران در آسیا  (۱ نظر)
تظاهرات مخالفان رئیس جمهور صربستان  (۱ نظر)
بلیت فروشی دیدار تراکتور_الشرطه  (۱ نظر)
دیدار عراقچی با پدر زندانی ایرانی در ترکیه  (۱ نظر)
انتقاد افغانستان از نقض حریم هوایی این کشور از سوی آمریکا  (۱ نظر)
بازتاب درخشش طلایی والیبال دختران ایران در تارنمای شورای المپیک آسیا  (۱ نظر)
راه اندازی مرکز همسان گزینی هلما در مازندران  (۱ نظر)
گلنور به دیدار پاس کردستان می‌رود  (۱ نظر)
عراقچی: غنی سازی صفر امکان ندارد  (۱ نظر)