• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۵۱۷۱۵۱
تاریخ انتشار: ۲۳ تير ۱۴۰۴ - ۰۹:۲۳
علمی و فرهنگی » علم و فناوری

گامی جدید برای بومی‌سازی فناوری نوردرمانی شناختی

یک تیم پژوهشی فناور مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی امیرکبیر با مشارکت مرکز تحقیقات علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی ایران موفق به طراحی و ساخت نمونه اولیه عینک نوردرمانی با فرکانس ۴۰ هرتز شدند.

گام نخست در بومی‌سازی فناوری نوردرمانی شناختی در ایران برداشته شد

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، این فناوری نوین می‌تواند راه را برای بهبود عملکرد شناختی سالمندان در مراحل ابتدایی آلزایمر هموار کند.

تیمی از پژوهشگران مستقر در این دانشگاه، متشکل از سید سعید آل‌هاشمی، دانیال نژادمعصوم، فاضل امیرواحدی بناب، محمد اشرفی، صابر عبدالله‌زاده بناب و موژان باقری با راهنمایی پروفسور سید بهنام‌الدین جامعی، رییس مرکز تحقیقات علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی ایران، پژوهشی با عنوان «ساخت نمونه اولیه عینک نوردرمانی ۴۰ هرتز برای کمک به بهبود عملکرد شناختی در مراحل اولیه آلزایمر» را اجرا کردند.

آل‌هاشمی، از محققان این طرح،  گفت: در سال‌های اخیر، بیماری آلزایمر به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های سلامت عمومی سالمندان شناخته شده است. در کنار روش‌های دارویی، رویکرد‌های غیر دارویی مانند تحریک مغزی با نور چشمک‌زن ۴۰ هرتز در مطالعات جهانی ـ به‌ویژه در MIT ـ نتایج امیدوارکننده‌ای نشان داده‌اند. اما در کشور ما، هیچ ابزار یا فناوری بومی برای استفاده از این روش وجود نداشت.

وی افزود: هدف ما طراحی و ساخت نمونه اولیه‌ای بود که این فناوری را در بستر بومی، قابل استفاده و ایمن ارائه دهد.

آل‌هاشمی با بیان اینکه تیم پژوهشی موفق به طراحی و ساخت یک نمونه اولیه عینک نوردرمانی با قابلیت تولید پالس نوری دقیق در فرکانس ۴۰ هرتز شده است، گفت: این نمونه بر پایه استاندارد‌های ایمنی نوری طراحی شده، قابلیت استفاده در زندگی روزمره سالمندان را دارد و برای نخستین‌بار در کشور ساخته شده است.

وی اضافه کرد: این پروژه گام نخست در مسیر بومی‌سازی فناوری نوردرمانی شناختی در ایران است و می‌تواند زمینه‌ساز توسعه کاربرد‌های دیجیتال سلامت در حوزه اختلالات مغزی شود. همچنین فناوری به‌کاررفته در این طرح قابلیت تجاری‌سازی و استفاده در مراکز بالینی یا مراقبتی را در آینده دارد.

نژادمعصوم، مدیر بخش تحقیق و توسعه این گروه تحقیقاتی هم درباره روش اجرای پروژه گفت : در این پروژه ابتدا سازوکار اثر نور ۴۰ هرتز بر مغز ـ به ویژه فعال‌سازی ریتم گاما و نقش آن در پاکسازی رسوبات پاتولوژیک آلزایمر ـ مرور شد. سپس تیم تحقیقاتی اقدام به طراحی مدار الکترونیکی و الگوریتم نوری با قابلیت تولید پالس‌های دقیق ۴۰ هرتز کرد.

وی ادامه داد: در کنار طراحی الکترونیکی، طراحی ارگونومیک عینک و تست‌های ایمنی نوری نیز انجام شد. نمونه اولیه ساخته‌شده هم‌اکنون در فاز آزمایش عملکرد پایه‌ای قرار دارد و برای مراحل بعدی شامل آزمون‌های انسانی و بالینی آماده‌سازی خواهد شد.

آل هاشمی سرپرست این گروه تحقیقاتی، ساخت نمونه اولیه از این محصول را دستاورد فناورانه این پژوهش نام برد و ادامه داد: نسخه ساخته‌شده در واقع یک نمونه اولیه حداقلی (Minimum Viable Prototype) است که امکان بررسی فنی و آزمون مفهومی فناوری را فراهم می‌کند. پس از اجرای تست‌های اثربخشی شناختی، نتایج حاصله به صورت مقاله‌های علمی مستند منتشر خواهد شد.

وی درباره برنامه‌های آینده تیم تحقیقاتی نیز گفت: هدف ما در مرحله بعد، توسعه نسخه بهبودیافته عینک با تمرکز بر تجربه کاربری است؛ یعنی ارتقای طراحی، سبکی، قابلیت حمل، و سهولت استفاده برای سالمندان.

این پژوهشگر فناور خاطر نشان کرد: در کنار این ارتقای فنی، برنامه‌ریزی برای آغاز مطالعات اثربخشی بالینی در دستور کار قرار دارد که با همکاری مراکز نوروساینس و متخصصان علوم شناختی انجام خواهد شد.

آل‌هاشمی با اشاره به نمونه‌های مشابه بین‌المللی اظهار داشت: در حال حاضر، نمونه‌هایی از نوردرمانی با فرکانس ۴۰ هرتز در سطح بین‌المللی ـ به‌ویژه در آمریکاـ توسعه یافته‌اند. برجسته‌ترین آنها پروژه‌ای است که در آزمایشگاه علوم اعصاب MIT تحت نظر پروفسور لی-هویی تسای انجام شده است.

وی افزود: این تیم اخیراً گام‌هایی در راستای تجاری‌سازی فناوری برداشته‌اند، اما محصولات آنها هنوز در مراحل پیش‌بالینی یا آزمایشی انسانی هستند و استفاده بالینی گسترده‌ای نیافته‌اند. در ایران، این پروژه نخستین نمونه شناخته‌شده در این حوزه به‌صورت بومی‌سازی‌شده محسوب می‌شود.

وی مزیت این دستاورد نسبت به نمونه‌های مشابه خارجی را دارا بودن سامانه  طراحی متفاوت، بهینه‌شده و هزینه تولید پایین‌تر آن دانست و اظهار کرد: این طرح در مقاصد تحقیقاتی و برای ارتقای سطح سلامت شناختی سالمندان کاربرد دارد.

 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
هوای پایدار و آفتابی گیلان تا اواسط هفته
بازگشایی چهار خطه شمس آباد- خراجی در چهارمحال و بختیاری
تصادف ۲۰۷ در بندرعباس جان راننده را گرفت
قضاوت معلم ورزش قرچکی در نیمه‌نهایی فوتسال دانش‌آموزان جهان
تقویم روز و اوقات شرعی دوم آذر به افق آبادان و خرمشهر
امدادرسانی به مصدوم برخورد یک دستگاه موتور سیکلت با موانع کنار جاده
تأمین ۵۰۰ تُن ذرت و ۳۰۰ تُن کنجاله سویا برای مرغداران خراسان‌شمالی
فعالیت سی هزارعضو جهادی دراستان کرمان
گازگرفتگی ۱۹ نفر در مسجد روستای تنگاری دشتروم بویراحمد
پرونده پزشکان متخلف شهرستان قائنات روی میز تعزیرات
تفاهم‌نامه همکاری بین فدراسیون بدمینتون ایران و عراق
تصمیم دولت برای تامین کالا‌های اساسی بدون انتقال ارز
مسمومیت ۴ نفر با گاز مونوکسیدکربن در خراسان شمالی
فهرست پرواز‌های فرودگاه اصفهان (دوم آذر ۱۴۰۴)
اولین تور تخصصی خبرنگاران با عنوان «روایت احیا؛ از منار تا مرمت»
سطح آتش سوزی جنگل چالوس حدود ۸ هکتار
اطلاعیه قطع برق در برخی مناطق استان سمنان
مراسم عزاداری شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) در حسینیه ریحانة الحسین(ع)
بیابان زدایی با کاشت یک میلیارد درخت
سفيران مهر بسيج، مروّج حجاب و اخلاق در جامعه
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
ذخیره سازی ۴۰۰ هزار تن پیاز در انبار‌های فلاورجان
تعطیلی مدارس و ادارات در برخی شهرستان‌های آذربایجان‌غربی به دلیل آلودگی هوا فردا یکشنبه ۲ آذر
کارشناسی ارشد، یکساله و دکتری سه ساله می‌شود
تعطیلی مدارس و دانشگاه‌ها و تأخیر در شروع کار ادارات در شهرستان‌های آذربایجان‌غربی
تعطیلی مراکز آموزشی و ادارات برخی مناطق آذربایجان شرقی
ضرورت توجه مسئولان به فراهم شدن زمینه بروز استعدادها
مسیرهای که هموار می شوند؛اجرای ۳۰ طرح راه‌سازی روستایی در زنجان
فردا، تشییع پیکر شهدای گمنام دفاع مقدس
ایران جوان ۱۴۰۴/۰۹/۰۱
اجرای طرح زوج و فرد از درب منزل در تهران
حذف چهار صفر از پول ملی
عملیات اطفاء حریق در جنگل‌های الیت
یک کشته و ۱۶ مصدوم در تصادف بزرگراه بستان آباد _ تبریز
دومین شب عزاداری شهادت حضرت زهرا (س) با حضور رهبری
اپیدمی نفوذ و جاسوسی برای ایران در نیرو‌های نظامی رژیم صهیونیستی
غیرحضوری شدن مدارس در سه شهر و چند روستای استان مرکزی  (۲ نظر)
کشتی فرنگی المپیک ۲۰۲۵ ناشنوایان؛ دزفولی طلایی شد  (۲ نظر)
خط و نشان کشیدن وزیران خارجه آلمان و انگلیس برای روسیه  (۱ نظر)
آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به یک باشگاه سیاسی تبدیل شده  (۱ نظر)
بامداد مرگبار در پایتخت؛ ۴ فوتی در تصادفات آخرین جمعه آبان ماه  (۱ نظر)
آمریکا و سه کشور اروپایی «توافق قاهره» را کشتند  (۱ نظر)
مصرف ۳ تا ۵ برابری برق در کولر‌های گازی  (۱ نظر)
ترک‌ فعل در اجرای قانون جوانی جمعیت جرم است  (۱ نظر)
مدنی‌زاده: نوسان کوتاه‌مدت بورس نباید سرمایه‌گذاران را بترساند  (۱ نظر)
رقابت دانش آموزان رودباری در مسابقات قرآنی «آلا»  (۱ نظر)
۱۵ متر سقوط برای نجات یک زندگی در کوه صفه اصفهان  (۱ نظر)
«آخرین دیدار»، در خبر‌های امروز رسانه  (۱ نظر)
ضرورت اجرای طرح‌های نوآورانه برای توسعه اقتصاد دریامحور در کیش  (۱ نظر)