• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۶۵۷۱۵۰
تاریخ انتشار: ۲۴ آذر ۱۴۰۴ - ۲۰:۳۰
آذربایجان شرقی » اجتماعی

سالمندی جمعیت، چالش بزرگ اجتماعی دهه‌های آینده

رئیس انجمن جامعه‌شناسی ایران سالمندی جمعیت را چالش بزرگ اجتماعی دهه‌های آینده در کشورمان دانست.

سالمندی جمعیت، چالش بزرگ اجتماعی دهه‌های آینده

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز آذربایجان شرقی، شیرین احمدنیا امروز در همایش «آینده جمعیت ایران در نگاه صاحب‌نظران علوم اجتماعی» در تبریز با اشاره به افزایش شتابان سالمندی جمعیت کشور، درباره  پیامد‌ها و مخاطرات اجتماعی این تحول ساختاری هشدار داد.

وی اظهار کرد: سالمندی جمعیت در ایران صرفاً یک پدیده زیستی یا پزشکی نیست، بلکه دگرگونی‌ای عمیق در ساختار اجتماعی کشور به شمار می‌رود.

احمدنیا با اشاره به تجربه یکی از سریع‌ترین گذار‌های جمعیتی جهان در ایران گفت: کاهش شدید باروری، افزایش امید به زندگی و کوچک شدن بعد خانوار سبب شده جامعه‌ای که زمانی «جوان» تلقی می‌شد، به‌سرعت به سمت سالخوردگی حرکت کند؛ آن هم پیش از دستیابی به سطحی پایدار از رفاه اقتصادی و نظام تأمین اجتماعی فراگیر. به گفته وی، همین مسئله منشأ بسیاری از مخاطرات آینده خواهد بود.

رئیس انجمن جامعه‌شناسی ایران خانواده را مهم‌ترین نهاد سنتی حمایت از سالمندان دانست و افزود: کاهش تعداد فرزندان، افزایش اشتغال زنان، گسترش مهاجرت‌های داخلی و خارجی و تغییر ارزش‌ها از خانواده‌محور به فردمحور، الگوی سنتی «فرزندِ مراقبِ والد سالمند» را تضعیف کرده است.

وی این وضعیت را نشانه فرسایش سرمایه اجتماعی درون خانواده دانست و هشدار داد در صورت نبود جایگزین نهادی و سیاستی، سالمندان با خطر تنهایی، انزوای اجتماعی و بی‌پناهی مواجه خواهند شد.

احمدنیا با انتقاد از نگاه همگن به سالمندان در سیاست‌گذاری‌ها تصریح کرد: سالمندی در ایران به‌شدت با نابرابری‌های طبقاتی، جنسیتی و منطقه‌ای گره خورده است.

به گفته وی سالمندان روستایی در مقایسه با سالمندان شهری، زنان سالمند به‌ویژه بیوه‌ها و سالمندان فاقد سابقه بیمه و اشتغال رسمی، بیش از دیگران در معرض فقر، محرومیت و طرد اجتماعی قرار دارند.

وی تأکید کرد: اگر سالمندی با فقر همراه شود، با پدیده «سالمندی آسیب‌پذیر» روبه‌رو خواهیم بود که می‌تواند به بحران‌های اخلاقی و اجتماعی گسترده منجر شود.

این جامعه‌شناس افزایش جمعیت سالمند را به‌معنای کاهش نسبت جمعیت فعال و شاغل دانست و گفت: فشار بر صندوق‌های بازنشستگی، افزایش هزینه‌های درمان و مراقبت و کاهش توان تولیدی جامعه از جمله پیامد‌های این روند است.

وی افزود: در چنین شرایطی، تنش‌های بین‌نسلی شکل می‌گیرد؛ جایی که نسل جوان سالمندان را مصرف‌کننده منابع و سالمندان نسل جوان را بی‌مسئولیت نسبت به ارزش‌های گذشته تلقی می‌کنند. اگر این شکاف مدیریت نشود، همبستگی اجتماعی آسیب خواهد دید.

معاون سیاسی‌اجتماعی استاندار آذربایجان شرقی هم در این همایش اظهار کرد: در حوزه جمعیت با نرخ رشد منفی مواجه هستیم، ولی مجموعه زحمات استادان حوزه علوم اجتماعی ما را امیدوار می‌کند تا از این چالشی که آینده را تهدید می‌کند نیز عبور کنیم.

مرتضی محمدزاده افزود: جمعیت به‌عنوان پایه و اساس توسعه هر کشوری است و ما از دهه ۱۳۳۰ به بعد با فراز و فرود‌هایی در موضوع جمعیت مواجه بودیم و امروز با مسئله حرکت سریع به سمت پیر شدن جامعه دست‌وپنجه نرم می‌کنیم؛ آینده‌ای که ساختار جمعیتی ما را به سرعت و شدت تغییر می‌دهد.

وی با بیان اینکه تغییر در ساختار جمعیتی تابع چند مسئله است ادامه داد: نخست، موضوع ارتقای شاخص‌های سلامت است و در دهه‌های اخیر امید به زندگی در کشور ما افزایش قابل‌توجهی داشته و متوسط امید به زندگی ۷۶ سال است که باعث شده نرخ مرگ‌ومیر پایین و جمعیت به سمت پیری برود.

محمدزاده گفت: موضوع دوم، نرخ باروری پایین و کاهش زادوولد است در دهه ۱۳۶۰ به ازای هر مادر ۶ باروری داشتیم، ولی امروز این عدد به‌شدت کاهش یافته و به ۱.۶ رسیده است، در حالی که برای جایگزینی جمعیت حداقل باید به ۲.۱ برسد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
افزایش ۱۴ درصدی استحصال گوشت در کشتارگاه‌های استان
خسارت به بیش از هزار هکتار از مزارع سرزه شمیل بندرعباس
زنگ آغاز معاملات بورس
برف ۲۰ راه ارتباطی فریمان را مسدود کرد
راهیابی تیم بانوان بوکس چهارمحال و بختیاری به مسابقات قهرمانی کشور
توسعه روستاهای دهگلان با اجرای طرح هادی
ثبت ۲۵ تا ۵۰ میلی‌متر بارندگی در برخی استان‌ها
افول جایگاه اقتصادی ادبیات، علت فاصله گرفتن جامعه از شعر و ادب است
ظرفیت جمع‌آوری گاز‌های همراه در رگ‌سفید یک افزایش می‌یابد
درگیری پلیس با قاچاقچیان موادمخدر در گلوگاه
همایش مجریان تراز زبان فارسی در رسانه ملی برگزار می‌شود
دعوت بوکسور چهارمحال و بختیاری به اردوی تیم ملی
افزایش چشمگیر مصرف گاز در کهگیلویه و بویراحمد
رتبه سوم جشنواره جوانان از آن بانوی فارسی
سفر در زمان و بازخوانی یک فاجعه تاریخی در شبکه نمایش
اختتامیه کنگره شعر کویر در روز‌های سوم و چهارم دی ماه
احیای بافت‌های تاریخی و تقویت زیرساخت‌ها؛ رویکرد جدی توسعه روستا‌های زرند
آغاز طرح انتظامی ترافیکی زمستان در البرز ‏
توقیف ۲ لندرور شوتی و کامیون حامل چوب قاچاق در نکا
آیا فرمان «ایست» به خام‌فروشی در گرداب اجرا غرق می‌شود؟
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
مناطق مختلف فارس ، سیراب از بارش رحمت الهی
مدارس ۵ شهرستان فارس فردا غیرحضوری است
مدارس کدام استان‌ها، فردا (شنبه) غیرحضوری است
عقیل کشاورز جاسوس موساد اعدام شد
اعلام میزان بارش‌های اخیر استان کهگیلویه وبویراحمد
میران بارش‌ها در چهارمحال و بختیاری
فردا، فعالیت همه مدارس و مراکز آموزشی آذربایجان شرقی
چطور فلش مموری اطلاعات را ذخیره می‌کند؟ | آشنایی با ساختار داخلی USB Flash
تمامی فرودگاه‌های کشور در آماده‌باش کامل قرار گرفتند
ادامه بارش‌ها و کاهش دما در نقاط مختلف کشور
کنفرانس‌های ضدفاشیست در ونزوئلا، آمریکا را عصبانی کرده است
آبگیری سد‌های استان بوشهر در بارش‌های اخیر
اعلام وضعیت مدارس استان برای روز شنبه ۲۹ آذرماه
امشب؛ پایان مهلت ثبت نام آزمون کارشناسی ارشد ۱۴۰۵
دور سوم مرحله پنجم کالابرگ الکترونیکی واریز شد
فرماندهان جدید نیروی هوایی و پدافند هوایی منصوب شدند  (۱۱ نظر)
پیاده روی بزرگ خانوادگی فردا در گرگان  (۴ نظر)
میزان بارش سامانه اخیر در چهارمحال و بختیاری  (۲ نظر)
ورود سامانه بارشی قوی از جنوب و جنوب غرب کشور  (۱ نظر)
مناطق مختلف فارس ، سیراب از بارش رحمت الهی  (۱ نظر)
وزیر دادگستری: قرار نیست مهریه ۱۴ سکه باشد  (۱ نظر)
مشترکان پرمصرف گاز هزینه‌های بالاتری پرداخت می‌کنند  (۱ نظر)
نصب تندیس والرین در ورودی فرودگاه مهرآباد  (۱ نظر)
برخورد دو خودرو در جاده بابل به بهنمیر؛ ۳ کشته و ۵ مصدوم  (۱ نظر)
اغازبکار ادارات استان کرمان فردا ۲۹ آذرماه با دو ساعت تاخیر  (۱ نظر)
کاهش سهم گاز صنایع، زیر سایه مصرف بخش‌های غیرتولیدی  (۱ نظر)
جان باختن یکی از امدادگران هلال احمر حین عملیات در شهرستان جهرم  (۱ نظر)
تجاوز جدید ترامپ؛ محاصره کامل نفت‌کش‌های ونزوئلا  (۱ نظر)
غیرحضوری شدن مدارس در برخی مناطق استان قم فردا شنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۴  (۱ نظر)
امشب؛ پایان مهلت ثبت نام محصولات ایران‌خودرو  (۱ نظر)