• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۸۳۲۳۰۵
تاریخ انتشار: ۳۱ خرداد ۱۴۰۵ - ۲۳:۰۰
علمی و فرهنگی » کتاب و مطبوعات

کنش گری محرم در میان اهالی فرهنگ

محرم و عاشورا همواره محل بروز و ظهور دلنوشته‌ها و شعر‌ها و آثار هنری بوده است به قلم هنرمندانی که هر کدام به زبانی از عشق خود به سید و سالار شهیدان گفته و نوشته‌اند.

کنش گری محرم در میان اهالی فرهنگ

 

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما، در روز‌هایی که گذشته است خبر‌هایی با تیتر و عنوان محرم در صفحه فرهنگی خبرگزاری‌ها نشسته است.

***

یکی از این خبر‌ها، برگزاری مراسم سوگواری امام حسین علیه السلام در موزه ملک و براساس یک وقفنامه است.

به این ترتیب، موزه ملک آیین سوگواری سید و سالار شهیدان امام حسین (ع)، را به مدت پنج روز، از یکم تا پنجم تیرماه ۱۴۰۵، از ساعت ۹ صبح، در محل خانه تاریخی ملک واقع در «بازار بزرگ تهران، پله نوروزخان، بازار بین‌الحرمین، پلاک ۲۷»، برگزار می‌کند. این مراسم عزاداری با قرائت زیارت عاشورا توسط سیدمرتضی حسینی، سخنرانی شیخ علی اوسطی و مداحی محمد محسنی، اجرا خواهد شد.

این آیین، یکی از هشت آیین وقف‌نامه‌ای کتابخانه و موزه ملی ملک به شمار می‌آید که به رسم هر ساله و بر پایه وقف‌نامه زنده‌یاد حاج حسین ملک، بنیان‌گذار و واقف این مجموعه، از هفتم تا یازدهم محرم‌الحرام، با حضور عزاداران حسینی در تهران، برگزار می‌شود.

گفتنی است، حاج حسین ملک، این گنجینه را در سال ۱۳۱۶ شمسی، وقف آستان قدس رضوی کرد. این مجموعه فرهنگی تا سال ۱۳۷۵ هجری شمسی در خانه تاریخی ملک در تهران برپا بود. ساختمان تازه نیز در محوطه تاریخی باغ ملی (میدان مشق) پایتخت، به کوشش آستان قدس رضوی در زمینی بنا شد که حاج حسین آقا، در سال ۱۳۲۳ هجری شمسی برای ساختمان جدید کتابخانه و موزه، وقف کرده بود.

***

نمایشگاه «محرم به روایت تصاویر و اسناد آرشیو ملی ایران» با نمایش ۱۱ قطعه عکس و ۲۸ عنوان سند، شامل اعلامیه‌ها، وقف‌نامه‌ها و مکاتبات اداری مرتبط با آیین‌های ماه محرم، در آرشیو ملی برقرار است.

بخش تصویری نمایشگاه ۱۱ قطعه عکس تاریخی از مراسم عزاداری و تعزیه‌خوانی در دوره قاجار را دربر می‌گیرد. تصاویری از دسته‌های عزاداری روز عاشورا در بازار تهران، برگزاری تعزیه‌خوانی در تکیه گمرک تهران، حضور مردم در تکیه کامران‌میرزا در کامرانیه، مداحان و تعزیه‌خوانان دوره قاجار و معین‌البکا در کنار شبیه‌خوان‌ها و تعزیه‌خوانان تکیه دولت، در این بخش به نمایش درآمده است.

تصویر برگزاری مراسم تعزیه‌خوانی در تکیه دولت دارالخلافه تهران در سال ۱۳۱۲ قمری، برابر با ۱۲۷۳ خورشیدی، از دیگر آثار ارائه‌شده در این مجموعه است و بخشی از جایگاه تکایا و تعزیه در حیات اجتماعی و فرهنگی تهران دوره قاجار را بازنمایی می‌کند.

بخش اسناد نمایشگاه ۲۸ عنوان سند، شامل وقف‌نامه‌ها، اعلامیه‌ها، گزارش‌ها، مکاتبات اداری، بخشنامه‌ها، مصوبات و دستورالعمل‌های مرتبط با آیین‌های محرم را شامل می‌شود. این اسناد موضوعاتی، چون تأمین هزینه‌های عزاداری، برگزاری مجالس سوگواری، فعالیت دسته‌های عزاداری، تعزیه‌خوانی و نحوه مواجهه نهاد‌های اداری و انتظامی با مراسم محرم را بازتاب می‌دهد.

وقف‌نامه مولود خانم، دختر آقا مهدی فیوزنی، به تاریخ ۲۴ آذر ۱۳۰۰، یکی از اسناد این نمایشگاه است. واقف در این سند، پنج نهر آب و بخشی از زمین‌های قنات و مزرعه ده‌شیب در روستای فیوزن را برای تأمین هزینه‌های تعزیه‌داری حضرت سیدالشهدا (ع) در حسینیه همان روستا وقف کرده است.

این نمایشگاه از ۳۰ خرداد تا ۶ تیرماه ۱۴۰۵، به مدت یک هفته در ساختمان آرشیو ملی ایران برپا است و پژوهشگران و علاقه‌مندان می‌توانند همه‌روزه از ساعت ۸ تا ۱۴ از آن بازدید کنند.

***

این ایام همچنین کتاب آفتاب در حجاب سید مهدی شجاعی به چاپ چهلم رسید.

در معرفی کتاب «آفتاب در حجاب» که به چاپ چهلم رسیده آمده است: شجاعی زبان روایتش را تو مخاطب انتخاب کرده، راوی دانای کلی است نامحدود که در تمام روایت حضرت زینب را مخاطب قرار داده و روایتش را پیش می‌برد.

داستان از کابوس حضرت زینب در کودکی آغاز می‌شود: چشم‌های اشک‌آلودت را به پیامبر دوختی، لب برچیدی و گفتی: «خواب دیدم، خواب پریشان دیدم. دیدم که طوفان به پا شده است، طوفانی که دنیا را تیره و تار کرده است. طوفانی که مرا و همه چیز را به این سو و آن سو پرت می‌کند، طوفانی که چشم به بنیان هستی دارد. ناگهان در آن وانفسا چشم من به درختی کهنسال افتاد و دلم به سویش پرکشید…» داستان از این کابوس که گواه رحلت پیامبر است و شهادت مادر و پدر و… آغاز می‌شود و در انتهای کتاب باز به همین خواب پریشان می‌رسیم: «تعبیر شد خواب کودکی‌های من پیامبر! و من اکنون با یک دنیا مصیبت و غربت تنها مانده‌ام…»

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
مشق ایثار، شجاعت و ایستادگی در سنگرخیابان
بکندی؛ جایی که روایت کربلا در قلب سنت‌ها جاری است
دستور وزیر ارتباطات عراق برای ارائه اینترنت رایگان به زائران اربعین
نماینده ولی فقیه در گلستان : امروز دنیا برای رسیدن به سعادت به مکتب عاشورا نیاز دارد
دنیامالی: باید به باشکوه‌تر شدن مراسم وداع با رهبر شهید کمک کنیم
پیگیری مطالبات متقاضیان مسکن ملی بلدالامین کرمان
اجتماع سوگواران حسینی در کردستان
تداوم قطعی برق خانگی تا پایان عملیات تعمیر تاسیسات معیوب
گرامیداشت سالروز تاسیس سازمان تبلیغات اسلامی
خاموشی هر لامپ ۶۰ وات، چراغ ۶ کارخانه را روشن می‌کند
افزایش ۳ برابری ذخایر خونی از دوران جنگ تا به حال
تعیین تکلیف سهمیه سوم ایران در آسیا پس از دیدار سه جانبه
دعوت دو بازیکن خراسان رضوی به اردوی تیم ملی فوتسال دختران جوان ایران
پیگیری مطالبات گندمکاران و صادرات خرما در کرمان
احیا و بازگشت به چرخه تولید ۲۰۰ واحد صنعتی قم در یک سال گذشته
کنترل مصرف برق در معابر و پارک‌های سمنان
قالیباف تهران را به مقصد مسقط ترک کرد
اهدای ۷۲ میلیون تومان توسط مرکز نیکوکاری یاوران امیرالمؤمنین (ع) در پویش «نذر حسینی»
دیدار اعضای کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی با وزیر دادگستری
پایان پرونده بزرگ اخلال در نظام اقتصادی با توقیف اموالی به ارزش ۱۳۰ هزار میلیارد تومان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
عراقچی: برخی دارایی‌های مسدودشده ایران آزاد شدند
مذاکرات چهارجانبه ایران، آمریکا، قطر و پاکستان
ونس: پیشرفت بزرگی در رابطه با ایران انجام شده است
واریز حقوق بازنشستگان تا پایان امروز تکمیل می‌شود
نرخ طلا، سکه و نقره در بازار مشهد / یکشنبه ۳۱ خرداد ۱۴۰۵
عرضه کوله اضطراری در تهران
قرعه‌کشی ایران‌خودرو امروز برگزار می‌شود
بیانیه مشترک قطر و پاکستان درباره مذاکرات سوئیس
تساوی ارزشمند فوتبال ایران مقابل بلژیک
مورینیو: بیرانوند باید در تیم‌های بزرگ اروپایی باشد
مودیان نگران نباشند؛ مهلت ارایه اظهارنامه‌های مالیاتی تمدید خواهد شد
نشست وزیران خارجه مصر، ترکیه، عربستان و پاکستان در قاهره
البرز آماده برگزاری انتخابات شورا‌های اسلامی شهر و روستا
نشست قرارگاه امنیتی و دفاعی استان مرکزی به ریاست فرمانده سپاه حضرت روح‌الله
نمایشگاه گل و گلاب، اقوام ایرانی و صنایع‌دستی در کرج
قطعی سامانه اینترنتی برخی بانک‌ها و بلوکه شدن پول مردم  (۲۸ نظر)
فرمانده قرارگاه خاتم‌: شهید پاکپور معمار تحولات عملیاتی بود  (۱۸ نظر)
یارانه خرداد ماه دهک‌های چهارم تا نهم واریز شد  (۷ نظر)
پرواز پراید بر فراز بام یک منزل مسکونی  (۴ نظر)
قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیاء: تنگه هرمز بسته خواهد شد  (۳ نظر)
نتایج وام ۷۵ میلیون تومانی بازنشستگان کشوری اعلام شد  (۲ نظر)
واکنش بقایی به نفاق و ریاکاری وزیر خارجه فرانسه  (۱ نظر)
اختلال در ۲ بانک تجارت و ملی ادامه دارد  (۱ نظر)
ترخیص مواد اولیه تولید داروی دیابتی با ورود دادستانی تهران  (۱ نظر)
ورود هیئت مذاکره کننده ایران به سوئیس  (۱ نظر)
نخستین شب مراسم عزاداری محرم در جوار محل عروج ملکوتی قائد شهید انقلاب  (۱ نظر)
جام جهانی ۲۰۲۶، اینفانتینو: نمایشی الهام‌بخش از مقاومت و اشتیاق را دیدیم  (۱ نظر)
عارف: مردم بیش از خود گرانی، تحت فشار روانی آن هستند  (۱ نظر)
آسمانی شدن مادر شهید والامقام اشتیاقی در مِشکان شهرستان نی ریز  (۱ نظر)
آغاز عملیات عمرانی شهر گوزلدره با اعتبار ۱۰ میلیارد تومانی  (۱ نظر)