• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۹۸۵۳۸۷
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۱۷ دی ۱۳۹۴ - ۱۹:۳۹

رسانه پيامک، فرصت يا تهديد!

چيستي فرهنگي بسياري از جوامع، با سرعت پر‌شتابي در حال تغيير است. «تغيير»، محسوس‌‌ترين ويژگي فرهنگي جوامع امروز و راهبردي‌ترين بن‌مايه هر تهاجمي است. پس از جنگ‌هاي جهاني و طي شدن دوران جنگ سرد و بر هم خوردن توازن قدرت در منطقه با فروپاشي شوروي، جنگ‌طلبي، ستيزه‌جويي و تهاجم نظامي، جاي خود را به برتري‌جويي رسانه‌اي در حوزه‌هاي اقتصادي، سياسي، فکري، فرهنگي و ساير گستره‌ها داده ‌است؛ همان گزاره‌‌اي که از آن به‌ عنوان «‌جنگ نرم» ياد ‌مي‌شود.
نگاه اول:
امروزه، راهبرد «‌تهي‌کردن از درون»، به عملياتي‌ترين گزاره هژموني غرب تبديل ‌شده و کشورهاي شمال با استفاده از شيوه‌هاي مختلف و ابزارهاي گوناگون، تور تسلط خود را، ديگر نه بر مرزهاي متعارف جغرافيايي، بلکه بر جفرافياي فکر و ساحت انديشگي و فرهنگ جوامع مي‌افکنند. راهبرد خزنده «تهي‌کردن از درون»، امروزه در قالب جنگ نرم، از طريق سخت‌افزارهاي رسانه‌اي، و با توليد محتو‌اي اثرگذار بر بنيادي‌ترين گزاره‌هاي فرهنگي، تمدني و معرفت شناختي جوامع هدف، بناي خود را بر ايجاد «تغيير» گذاشته‌ است. به ‌عبارتي، بناي رسانه‌هاي امروزي مهاجم، «تضعيف، از طريق ايجاد تغيير در باورها و ذائقه فرهنگي مخاطب» است، و اين، رويکرد مشترک تمام رسانه‌هاي مهاجم است.
از مصاديق توليد محتوا که ممکن ‌است تهديدي براي امنيت ملي به ‌شمار ‌رود، پيام‌ها و پيامک‌هايي تخريبي است که تقريباً در تمام گوشي‌هاي تلفن همراه يافت‌‌، يا از طريق شبکه‌هاي مجازي منتقل مي‌شود. «پيامک»، يک رسانه، و ساده‌ترين ابزار و فرصت اطلاع‌رساني و خبر‌رساني آني است که گاهي به ‌نظر‌ مي‌رسد چالشي براي امنيت ملي باشد؛ جامعه ايراني، متشکل از قوميت‌هايي چون لر، ترک، بلوچ، کرد، گيلکي، مازني، خوزي و ... است که بر‌اساس قانون اساسي، تحت لواي يک پرچم ملي، يک زبان رسمي، در کنار هم زندگي مسالمت‌آميز و متعاملي دارند اما ورود ابزارهاي فن‌آورانه‌اي چون تلفن‌هاي همراه، لپ تاپ، تبلت، و امکان ساده و سريع انتقال پيام و پيامک بر بستر شبکه‌هاي مجازي، اين فرصت تعامل و همزيستي را گاهي به‌ مخاطره انداخته و به مرزبندي‌هاي تقابلي نامناسبي کشانده است.
آنچه امروزه به اسم «پيامک» بين گوشي‌هاي تلفن همراه، يا «پيام» در شبکه‌هاي مجازي رد و بدل مي‌شود، عموما مجموعه‌اي از پيام‌ها با موضوعات اخلاقي، و نيز اشعار، طنزهاي سياسي، و اخبار با هدف ارتباط و اطلاع‌رساني از يک سو، و يا تعابير نامناسب، غيراخلاقي، سخيف، مبتذل، و بعضا الفاظ مستهجني است که با هدف تخريب شخصيت‌هاي برجسته علمي، فرهنگي، ملي، تخريب قوميت‌ها و طوايف، بويژه لر و آذري و حتي گاهي توهين به ساحت دين و انبياي بزرگوار الهي توليد، توزيع و ارسال ‌مي‌شود. اين پيام‌ها و پيامک‌ها، از نظر ساختار گاهي به‌گونه‌اي حرفه‌اي و هدفمند طراحي مي‌شوند که به ‌سادگي نمي‌توان دست بيرون‌زده از آستين طراحان آنها را ديد.
هدفمندي، و حرفه‌اي ‌بودن محتواي اين پيام‌ها و پيامک‌ها به‌گونه‌اي است که شايد بتوان ادعا ‌کرد در طراحي آنها از نظر کارشناسان، روان‌شناسان، جامعه‌شناسان، و کساني که با مولفه‌هاي فکري و فرهنگي جوامع هدف آشنايي مناسبي دارند استفاده شده باشد.
درون‌ مايه طنز پيامک‌هاي تخريبي، «شايد» براي دقايقي، فرحِ گذرا و کاذبي براي گيرنده پيامک ايجاد کند اما آنچنان خزنده و سهمگين، درون وي را از عقلانيت اجتماعي تهي‌ مي‌کند و بر روح وي چنان اثري‌ مي‌گذارد که نا‌آگاهانه، در زمين دشمن بازي مي‌کند. زيرا گيرنده پس از دريافت اين قبيل پيام‌ها و پيامک‌ها و ارسال انبوه آن، ناخواسته در کسوت سرباز خط مقدم دشمن، به چهره فرهنگ خويش چنگ‌ مي‌اندازد، و ضمن تخريب داشته‌هاي فرهنگي و تمدني خود، قبح‌زدايي از ناهنجاري‌ها، و شکستن مرزهاي فرهنگي، داشته‌ها، انگاره‌ها و باورهاي فرهنگي را به سخره مي‌گيرد، پايگاه‌هاي اجتماعي ـ سياسي را تضعيف، و اين‌گونه، حوزه فرهنگ و امنيت ملي کشور را به تهديدي جدي دچار مي‌کند و باعث تهي‌ شدن از درون و تخريب بن‌مايه‌هاي فکري و فرهنگي گروه هدف مي‌شود.
نگاه دوم:
هر نظام و ساختاري، مدتي پس از ايجاد، نياز به واکاوي عملکرد خود دارد تا با تدبير در مسير کاهش فشارها آرامش و امنيت ملي‌اش را حفظ کند تا همچنان بتواند حرکت قطار خود را براساس اصول، شعارهاي بنيادي و زيرساخت‌هاي تعريفي خود تنظيم‌کند و پيش‌ببرد. رسانه‌ها در اين ميان، نقش بسيار موثري دارند.
مثال ساده‌اي است اينکه وجود سوپاپ اطمينان آبگرمکن، باعث پيشگيري از انفجار و جلوگيري از بروز خسارات احتمالي مي‌شود.
بر همين مبنا، شايد بي‌ربط نباشد که خبرهاي«20 و 30» شبکه دو، «سايه- روشن» شبکه خبر، «صرفا جهت اطلاع»، و اين قبيل توليدات فرهنگي را - در کنار کار حرفه‌اي خبري - هم نوعي پيام با رويکرد موثر«نقد از درون»، و نوعي سوپاپ اطمينان دانست که توانسته با شفاف‌سازي موضوعات اجتماعي - سياسي، از خاکستري‌شدن فضاي جامعه جلوگيري‌ کند و نقش موثري کاهش پيامک‌هاي نامناسب از يک سو، و تقويت باورها، انگاره‌ها و بازتوليد اعتماد و احساس امنيت ملي از سوي ديگر داشته باشد.
اگر گوشي تلفن همراه را به‌ منزله سخت‌افزار رسانه‌هاي جمعي، و پيام‌ها و پيامک‌ها را محتوا قلمداد کنيم، از اين منظر مي‌توان گفت که پيامک‌هاي منتقدانه، به موازات رسانه‌هاي جمعي در نقش سوپاپ اطمينان عمل مي‌کنند که باعث تلطيف و تعديل فشارهاي رواني جامعه مي‌شود و خلا برخي نقدها را پرمي‌کند. به بيان ديگر، در اينجا رسانه «پيامک» بويژه پيامک‌هاي انتقادي- و نه البته غير اخلاقي و ضد ديني- با ايفاي اين نقش، ضمن پر‌کردن برخي خلاهاي رسانه‌اي، نقش موثري در تخليه رواني و اقناع افکارعمومي و حتي بعضا تقويت امنيت ملي خواهد داشت.
نکته آخر اينکه هر ساختاري که مطبوعات و رسانه‌ها در آن فعال، قوي، حرفه‌اي، اثر‌گذار و پيشرو باشند، و با ارائه تحليل‌هاي علمي و دقيق، و پخش اخبار اعتماد‌ آفرين، به «نقد از درون» کمک ‌کنند و گفتمان غالب، «جلب حداکثري، اعتمادسازي و دفع حداقلي» باشد، کمتر درمعرض چالش‌هاي امنيتي قرار‌مي‌گيرد. در غير اين صورت، فضاي جامعه به سمت بروز شايعات و رفتارهاي غير فرهنگي پيش خواهدرفت.

---------------------------------------
بررسي و تحليل/ محمود گرجي

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
سلام چرا کانال تلگرام را جهت خبر استفاده می کنید سروش یا ایتا ندارید
نظر شما
آخرین اخبار
بارش باران در شمال و شمال غرب کشور
برگزاری کارگاه توان افزایی مدیران دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
پزشکیان: اقتدار امروز کشور، مرهون ایثار شهیدان است
طرح معاینه رایگان چشم ۶ هزار نفر در کهنوج
ارزآوری ۵۰۰ هزار دلاری یک واحد تولیدی در کبودراهنگ
تقویم روز و اوقات شرعی پنجم دی به افق آبادان و خرمشهر
برگزاری دوره توانمندسازی گردان‌های سایبری در کوهبنان
پیام استاندار کرمان به مناسبت پنجم دی‌ماه، سالروز زلزله بم
امروز پایان مهلت ثبت‌نام آزمون پذیرش دانشجو – معلم دانشگاه فرهنگیان
انتخاب اعضای هیئت اجرایی رابر
افزایش ۷ درصدی تردد بین استانی در راه‌های مواصلاتی خراسان جنوبی
هفته پایانی نیم فصل لیگ برتر فوتبال؛صدرنشینی در انتظار سرخپوشان پایتخت
اعلام فهرست اولیه تیم ملی فوتسال برای جام ملت‌های آسیا
رونمایی از پویش کتابخوانی خط امین ۲
پایان کار باند سرقت خودرو در مازندران
انتخابات تناسبی، مشارکت در انتخابات شوراها را رونق می‌دهد
برای ایران
آغاز حراج زمستانی شمش طلا در مرکز مبادله ایران
رادیو زنجان با برنامه جمعه گوروشی میزبان استان‌های آذری زبان شمالغرب کشور
نه فلسطین حذف شد و نه محور مقاومت از بین رفت
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
تخریب بیش از ۱۰۰ مورد ساخت‌وساز غیرمجاز در منطقه کرشت پردیس
رهبر انقلاب: آیت‌الله میلانی واقعاً احیاگر حوزه علمیه مشهد بود
رقابت‌های فینال و رده بندی پنج وزن نخست امشب برگزار می‌شود
امروز؛ اختتامیه جشنواره تئاتر شهر
آغاز پویش ملی چله دعای عهد از امروز جمعه ۵ دی‌ماه
پیش بینی بارش باران در نوار شمالی؛ آلودگی هوا در برخی شهر‌ها
رزمایش تخصصی امداد و نجات پدافند هوایی ارتش برگزار شد
نیم صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی ۴ دی
نقش‌آفرینی مجریان رسانه ملی در صیانت از زبان فارسی
ساپینتو: از پیروزی مقابل المحرق و صعود خیلی خوشحالم
آغاز عرضه بنزین سوپر وارداتی در تهران
تاکید بر ضرورت کار کارشناسی و دقت نظر در بررسی لایحه بودجه
فردا، آخرین مهلت پذیرش بدون آزمون دانشجو در دانشگاه تهران
نجات جان اتباع افغانستانی از مرگ حتمی توسط مرزبانان خراسان رضوی
مظفری‌زاده: پیگیری حق و حقوق باشگاه از طریق کمیته استیناف هستیم
قالیباف: ریشه بحران آب در ضعف حکمرانی مصرف است  (۱ نظر)
انسداد چاه‌های غیر مجاز آب در کوچه باغ‌های دشت ورامین  (۱ نظر)
اژه‌ای: مقابله دستگاه قضا با فساد، گزینشی نیست  (۱ نظر)
مدارس آذربایجان‌غربی روز چهارشنبه ۳ دی ماه تعطیل شد  (۱ نظر)
برگزاری یادواره شهدای کارگر بسیجی در مشهد  (۱ نظر)
این بار سلاح سرما علیه مردم غزه  (۱ نظر)
فراخوان پویش مدار اقتدار در چهارمحال و بختیاری  (۱ نظر)